Kristoffer Andreas Haugen

En feil å fjerne karakterkrav

Uten karakterkrav trengs det både bedre oppfølging, ny strategi og mer finansiering for å sikre kompetansen til sykepleierstudenter.

Publisert

Norge trenger sykepleiere, det er det ingen tvil om. Vi mangler allerede over 4600 sykepleiere – en mangel som vil øke i årene fremover. For å få flere inn på studiet har Stortinget vedtatt å fjerne karakterkravene for sykepleierutdanningen fra neste år. Det uten en strategi på hvordan utdanningsinstitusjonene skal ivareta og følge opp studentene under utdannelsen. 

Sykepleieryrket, og utdanningen, kan være krevende. Vi må ruste studentene på de utfordringene de møter. Det hjelper nemlig ikke å ha mange søkere eller mange studenter, om de ikke også blir uteksaminerte sykepleiere.

Karakterkravene har vært med på å sikre en minimumskompetanse i fag som er viktige i utdannelsen, som norsk og matematikk. Norskfaget er viktig for å kunne kommunisere med pårørende og pasienter, men også for å kunne korrekt føre pasientjournal. Matematikk spiller en viktig rolle når det kommer til medikamentregning. Begge fag handler om evne til kritisk tenkning og å anvende statistikk og forskningslitteratur på rett måte.

Denne sikringen av minimumskompetanse, har også vært viktig når vi ser

de store forskjellene i utdanningen fra institusjon til institusjon. Ta medikamentregning. Noen studiesteder har eksamen - andre test. Noen krever full utregning, andre ikke. Den vanligste årsaken for avvik blant sykepleiere er knyttet opp mot medikamentfeil. Uten karakterkrav, vil vi se et enda større behov for en likere utdanning og flere nasjonale eksamener, spesielt i et så kritisk emne som medikamentregning. 

Vi får allerede tilbakemeldinger fra studenter som ikke får den oppfølgingen de har krav på

Uten denne minimumskompetansen vil det kreve mer ressurser av lærerne på utdanningen å følge opp studentene. Lærerressurser vi ikke har når vi ser at nesten halvparten av dem med førstestillingskompetanse ved sykepleierutdanningene vil gå av med pensjon innen 2028, gitt en pensjonsalder på 67 år.

Når karakterkravene fjernes fra neste år må regjeringen arbeide med å styrke sykepleierutdanningen. Ellers vil man ikke kunne opprettholde eller øke studentenes gjennomføringsgrad. Vi får allerede tilbakemeldinger fra studenter som ikke får den oppfølgingen de har krav på. Uten karakterkrav blir denne oppfølgingen enda mer kritisk.

Sykepleierstudiet trenger derfor mer finansiering, en strategi for å rekruttere kvalifiserte

lærere og nasjonale eksamener som sikrer at sluttkompetansen til studentene er på et akseptabelt nivå.

Powered by Labrador CMS