Integrasjonspolitikk i praksis
Til helgen går Rock am Sogn av stabelen. Godt og vel halvparten av de frivillige er utlendinger.
– Da jeg først kom til Sogn studentby var jeg ensom og mye alene, forteller Tina Resch fra Tyskland.
En plakat med påskriften «Bli kjent med flere på Sogn» endret mye av tilværelsen hennes i Norge. I positiv retning. Hun ble en frivillig til musikkfestivalen Rock am Sogn.
Språk på pub
Så godt trivdes Resch at det som skulle være Erasmus-utveksling for bare ett semester, etter hvert har blitt til fire semestre. Og snart fem.
Carline Tromp, hollandsk økonomisjef – som snakker en aksentfri norsk – kjenner seg igjen i beskrivelsene til Resch.
- Jeg lærte norsk på Blindern på dagtid, og på Amatøren på kveldstid.
– Jeg lærte norsk på Blindern på dagtid, og på Amatøren på kveldstid! ler den nederlandske jenta.
Også for Tromp var det frivillig arbeid med nettopp Rock am Sogn som gjorde at hun kom inn i miljøet på Amatøren, pub’en i studentbyen, og arnested for festivalen.
Går begge veier
– Ikke glem at folk kommer fra hele Norge hit til Sogn. Å arbeide med festivalen hjelper også nordmenn å komme inn i et miljø her, bryter Christian Merkesdal inn.
Sammen med Resch og Tromp, er han en av i alt 16 som styrer og steller for å gjøre alt klart til festivitasen.
– Om du kommer fra Asker eller Australia, eller helt andre plasser, spiller det ingen rolle. Her er det plass til deg, påpeker han.
Fredag skal fire band i ilden, og det er de litt mer hardtspillende, særlig i metall-klassen, som drar det hele i gang. Lørdag spiller hele ti band, alt fra indie til hip hop inne – og flere akustiske band på den andre scenen ute. DJs skal også opptre.