Patriarkatet er langt ifra dødt

Kjønnskvotering er et viktig og avgjørende verktøy i samfunnets kamp for mer likestilling.

Publisert

I sitt innlegg i Universitas skriver Niklas Mardal at patriarkatet er dødt, men da har han misforstått. Patriarkatet lever i beste velgående. Ordet betyr fedrevelde, og det er bare til å ta en rask titt rundt oss for å se at vi fortsatt lever i en mannsstyrt verden. Selv om likestillingen i Norge har kommet langt, er vi ikke fullstendig likestilte enda. Menn har gjennomgående mer makt i samfunnet enn det kvinner har. For å motvirke denne skeivheten mellom kjønnene, er kjønnskvotering i styrer en av mange løsninger på dette strukturelle problemet. 

Hvis vi skal ha sjans til å oppnå denne likestillingen som Mardal snakker om, er vi nødt til å anerkjenne at kvinner har veldig mye mindre makt enn menn gjennomgående i samfunnet. Så hvis vi skal oppnå likestilling, er vi nødt til å heve kvinners maktposisjon på bekostning av menn. Dette handler ikke om å snu kjønnsrollene, eller at kvinner skal bli det ledende kjønnet i verden, men heller om at menn er nødt til å gi opp litt av sin makt for at det skal være mulig for kvinner å i det hele tatt forsøke å være likestilt. 

Privat sektor skal ikke være unntatt krav om mangfold

Kjønnskvotering er først og fremst et verktøy som skal brukes midlertidig for å sikre bedre mangfold på alle arbeidsplasser. Ingen tenker at kjønnskvotering skal være en varig løsning, hverken i akademia eller i arbeidslivet, men vi har sett gjennomgående at menn blir prioritert spesielt til høye stillinger og verv. Derfor er verktøy som kjønnskvotering helt avgjørende for å bryte med en stygg trend. Når kjønnskvotering har utspilt sin rolle og viser at det ikke lenger er behov for den, burde ordningen fjernes. 

Som Mardal sier har kvinner lenge vært overrepresentert i offentlig sektor, og dette har en jo også prøvd å løse med kjønnskvotering i menns favør. Privat sektor skal ikke være unntatt krav om mangfold. Det skal ikke få være gutta på toppen som er unntatt lovverket. Det er viktig at vi får et lovverk som er universelt og treffer på tvers av sektorer. For tror du virkelig, Mardal, at alle disse kvinnene som er så dominante i offentlig sektor, ikke kunne gjort det like bra i privat sektor hvis de ble gitt muligheten? Privat sektor er ikke forbeholdt menn, og her ser vi et klart behov for kjønnskvotering. 

Kjønnskvotering er et viktig og avgjørende verktøy i samfunnets kamp for mer likestilling. Vi må kunne se det verktøyet for det det er, og anerkjenne at vi må fordele makten for å oppnå denne likestillingen.

Powered by Labrador CMS