Filmaktuell: Regissør Sara Johnsen er aktuell med ny film; «Rosemari».
Filmaktuell: Regissør Sara Johnsen er aktuell med ny film; «Rosemari».

Sara Johnsen: Gifta seg med lærer´n

Sara Johnsen elsket ikke bare å studere, hun forelsket seg også i exphil-læreren. Det ble det både eksmann og barn av.

Da jeg begynte å studere var man mindre målrettet enn folk er i dag. Vi tenkte mer «hva skal jeg studere?», og så valgte man noe man syntes hørtes gøy ut.

For filmskaper og forfatter Sara Johnsen (46) var hvilken vei karrieren hennes skulle ta aldri klar fra start, den ble til emne for emne.

Veien inn i varmen på Blindern var ikke helt enkel. Etter forberedende ble det plutselig strengere krav for å komme inn på mange fag. Det hadde ikke Johnsen karakterer til, men hun kunne ta litteraturvitenskap som privatist.

– Å gå på litteratur på Blindern den gang var helt fantastisk! Vi hadde så utrolige gode forelesere.

Entusiasmen det vekket gjorde sitt, og hun gikk ut med det særdeles sterke snittet 1,9 som ville gitt en soleklar A i dag. Beskjedent nok legger hun æren på nye briller.

–⁠ Noe av grunnen til at jeg omsider gjorde det så sterkt på eksamen var kanskje fordi jeg endelig kunne se. Jeg hadde sannsynligvis vært nærsynt i ti år, og endelig, rett før eksamen, så jeg tavla, sier hun og ler. Både verden og hjernen ble skarpere.

Som så mange andre startet Johnsen universitetseventyret med å ta exphil. Der falt hun hodestups for både universitetet og læreren. Læreren, som i dag er hennes eksmann, trodde hun hadde en sykdom fordi hun ble så nervøs at hun skalv når han var i nærheten. På tross av nervøsiteten klarte hun likevel å kapre ham. Trikset mener hun var god gammeldags nistirring og spionasje.

–⁠ Jeg var veldig pågående, slik som unge forelskede jenter kan være.

Romansen ble til både giftermål og barn i en alder av 24, men det satte ikke stopper for studiene. Babyen fulgte med på både forelesninger og seminarer.

Johnsen har gode minner fra tiden som student, men hun angrer på at hun ikke brukte mer tid på å være sosial. Johnsen gikk på forelesning og så gikk hun hjem. På den tiden ville hun være alternativ, og studentene på øvre Blindern var for streite.

–⁠ Jeg var en litt sær student, i den forstand at jeg at jeg engasjerte meg veldig lite i studiemiljøet. Det angrer jeg på i dag. Når man ikke har hatt en sånn studietid-følelse selv, så høres det så innmari gøy ut i ettertid

Medstudent, forfatter og tidligere redaktør i Morgenbladet, Morten Strøknes, har siden fortalt henne at hun virket overlegen. Det vil hun ikke ha på seg.

–⁠ Jeg var ikke det altså, men jeg hadde allerede en vennegjeng.

Johnsen ville etter hvert helst studere regi, men på den tiden måtte du til utlandet, og det var ikke så lett med barn. I stedet ble det mellomfag i det nystartede medievitenskap. Det skapte ikke like mye engasjement hos den unge studenten, som mente at mange av de vitenskapelige funnene var nokså opplagte. Heldigvis startet de filmskole på Lillehammer og Johnsens drøm ble mulig. Opplevelsen ble en ny renessanse for henne som student, både faglig og sosialt. Når hun ser tilbake i dag er det med et drømmende blikk.

–⁠ Jeg elsker å lære og skulle helst bare gått skole på hele livet!