Ingen superstudent: – På jussen var det prestisje å lese mest, og vi var ikke akkurat blant dem, ler Ine Eriksen Søreide.
Ingen superstudent: – På jussen var det prestisje å lese mest, og vi var ikke akkurat blant dem, ler Ine Eriksen Søreide.

–⁠ Selv­di­si­plin er nok

Det er ikke nødvendig å være superstudent for å lykkes.

For å få et kvarter med en av Norges mektigste kvinner må du gjennom flere låste dører, noen vakter og en snakkesalig kommunikasjonsrådgiver som løfter vekter på fritiden.

Jurist og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har ansvar for jagerfly, ubåter og et budsjett på 40 milliarder. Knapt nok noen i Norge sitter på mer hemmeligstemplet informasjon enn henne.

Det var likevel aldri gitt at Eriksen Søreide skulle bli noe mer enn bare yrkespolitiker. Hun hadde rukket å bli komitéleder på stortinget før hun endelig fullførte graden sin.

–⁠ Men det hadde vært paradoksalt om jeg ledet en komité for utdanning uten å fullføre min egen, sier Eriksen Søreide når Universitas møter henne på det store kontoret hennes i Myntgata 1.

– Å bruke så mye tid på å studere uten å fullføre var ikke et alternativ. Det er bortkastede samfunnsressurser og bortkastet tid, sier hun.

I 2007 tok Eriksen Søreide juridisk embetseksamen, samtidig som hun ledet Stortingets kirke-, utdanning- og forskningskomité.

–⁠ Det var jeg fornøyd med, smiler hun.

Eriksen Søreide visste ikke hvor lenge hun kom til å få bli på Stortinget, og jussen ble hennes sikkerhetsbuffer.

–⁠ Jeg var valgt inn, men så lenge jeg satt som vara kunne jeg risikere å miste plassen min, forteller ministeren.

–⁠ I juss har du enten full grad, eller så er du ingenting, sier Eriksen Søreide. @tingo:Dagen hun flyttet til Oslo for å bli stortingsrepresentant for Høyre, tok hun siste muntlig eksamen i tredje avdeling på Universitetet i Tromsø. Selv om hun ble fulltidspolitiker nektet hun å gi opp utdanningen.

Minuttene går fort. Kommunikasjonsrådgiveren som underholdt oss før vi slapp inn er fortsatt med oss. Han passer på klokken, akkurat som han sa han skulle. Selv om kommunikasjonsrådgiveren er noe stresset, og svetteringene blir større og større, er ikke statsråden det. Hun stråler og er like imøtekommende, avslappet og profesjonell som man forventer en minister å være. Hun lar hvert minutt telle.

–⁠ Jeg hadde ikke sjans til å komme gjennom alt pensum, og hadde få uker på meg. Men det var min siste sjanse før jeg hadde mistet plassen min på jusstudiet. Derfor hadde jeg bestemt meg for å levere på eksamen.

–⁠ Har utdanningen din egentlig hjulpet deg i jobben du gjør nå?

–⁠ Som jurist lærer du å skrive presist, for det skal ikke være noe tvil om hva du mener. Slik er det som politiker også, svarer forsvarsministeren.

Forsvarsministeren beskriver en intens eksamensperiode der hun ofret pensum for å lese sensorveiledninger. I tillegg booket Eriksen Søreide seg inn på et av Stortingets grupperom der hun foreleste for venninnen.

–⁠ Studievennene våre var alltid overrasket da jeg og en venninne møtte opp til ny avdeling. På jussen var det prestisje å lese mest, og vi var ikke akkurat blant dem, ler hun.

Eriksen Søreides oppskrift på suksess er effektivitet.

–⁠ Ikke sitt lengst, men bruk tiden best, sier forsvarsministeren og gir Universitas en praktisk leksjon. De femten minuttene er over og vi blir høflig eskortert ut.