I lyset: Tone Tellevik Dahl fant seg ikke umiddelbart til rette på Blindern, men RF-kjelleren var ikke så verst.
I lyset: Tone Tellevik Dahl fant seg ikke umiddelbart til rette på Blindern, men RF-kjelleren var ikke så verst.

Litt mer bråk, takk!

Tone Tellevik Dahl har tilbragt store deler av sitt voksne liv på Blindern. Nå ønsker hun å bli ordfører i Oslo. Hun har likevel ikke glemt studentpolitikken.

–⁠ De beste festene foregikk her, vet du.

Det lukter vafler og kaffe i RF-kjelleren. Rolig-jazz smyger seg ut av høyttalerne mens ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl forteller engasjert om en ganske forrykende studenttilværelse.

Jeg kjente ingen da jeg startet på Blindern, og så opplevde jeg å komme til et kaldt og upersonlig miljø. Jeg mistet helt piffen

–⁠ Det er veldig greit å henge med realfagsstudenter fordi de har tilgang på diverse. For å si det sånn, det var mange punsjer det røyk av. Tørris er kjempekjekt.

Etter å ha tilbragt gymnastiden i den lille franske byen Bayeux, flyttet rogalendingen Tone Tellevik Dahl til Oslo for å studere det hun elsket mest, matematikk.

–⁠ Jeg kjente ingen da jeg startet på Blindern, og så opplevde jeg å komme til et kaldt og upersonlig miljø. Jeg mistet helt piffen, innrømmer hun.

På tross av tilgangen på tørris, valgte Tellevik Dahl å avslutte matematikkstudiene. Hun hoppet over til Humanistisk fakultet (HF), der hun traff de mer rødvinsglade humanistene.

Kjedelige: Tone Tellevik Dahl synes norske studenter er kjedelig og uengasjerte. Hun ønsker seg mer bråk og leven i studentpolitikken.
Kjedelige: Tone Tellevik Dahl synes norske studenter er kjedelig og uengasjerte. Hun ønsker seg mer bråk og leven i studentpolitikken.

–⁠ Så da valgte jeg å ta noe på HF i stedet som bygde videre på fag jeg hadde i Frankrike, forteller hun.

På HF rakk hun å ta mellomfag i fransk, Vest-Europa-kunnskap og filosofi, og et halvveis gjennomført hovedfag i fransk, før hun havnet i den studentpolitiske manesjen på Blindern.

Jeg synes det var ganske lavt studentengasjement da jeg kom til Blindern. Hvor er alle sammen, tenkte jeg

–⁠ Det er litt juks da vet du, å komme rett fra Frankrike og melde seg opp til fransk. Jeg kunne jo alt fra før! Jeg tok fransk mellomfag på ett semester i stedet for fire. Da ble det masse tid til å drive med studentpolitikk, sier hun og humrer.

Det var ikke bare det faglige Tellevik Dahl tok med seg fra årene i Frankrike. Etter å ha sett den franske demonstrasjonskulturen på nært hold, tok hun med seg den samme innstillingen inn i den norske studentpolitikken.

–⁠ Jeg synes det var ganske lavt studentengasjement da jeg kom til Blindern. Hvor er alle sammen, tenkte jeg. Det var en av årsakene til at jeg begynte å engasjere meg i utgangspunktet. Jeg savnet det engasjementet jeg opplevde i Frankrike.

Og engasjement ble det. Hun forteller med lysende øyne om hvordan hun opplevde at Oslostudentene mobiliserte på starten av 90-tallet. 15000 studenter i demonstrasjonstog nedover Karl Johan.

Bråk litt mer da, det er jo studentenes jobb. Det er for lite action!

–⁠ Vi sto foran jussen og ropte: «Den som ikke hopper støtter Hernes!». Det var skikkelig action.

Studentpolitikk engasjerer Tellevik Dahl den dag i dag, og hun spør:

–⁠ Hvor er disse studentpolitkerne? Jeg hakke sett en student gå i demonstrasjonstog siden jeg var ferdig i studentpolitikken. Hva skjer? Har dere ingenting å kjempe for?

De retoriske spørsmålene kommer som perler på en snor, og Tellevik Dahl lener seg over bordet i RF-kjelleren.

–⁠ Bråk litt mer da, det er jo studentenes jobb. Det er for lite action!