Riistet liv i revyen

Kristine Riis var mer interessert å drikke kaffe enn å drive med gravejournalistikk. Derfor var det naturlig å droppe ut av journalistikkstudiene i Volda for å jobbe i P3.

HVEM: Kristine Riis

STUDERTE: Forberedende ved UiO, historie og journalistikk i Volda

NÅR: 2002-2005

AKTUELL MED: Underholdningsavdelingen på NRK1

–⁠ Jeg hadde en sterk følelse av det var et sted jeg passet inn, at det var meningen at jeg skulle være der.

Kristine Riis er det nyeste tilskuddet i Underholdningsavdelingen, men hun er langt fra fersk i NRK. Sommerjobben i P3 i 2005 skulle bli avgjørende for veien videre. Med bakgrunn fra teaterlinjen på Romerike folkehøyskole og journalistutdanningen i Volda, var ikke medie- og underholdningsbransjen fremmed for Riis.

–⁠ Folkehøyskolen var som en forlengelse av revyen på videregående. Det var innmari gøy, sier Riis.

Etter et år på Romerike Folkehøyskole ble hun på oppringt av faren mens hun var på ferie i Frankrike. Han kunne fortelle at han hadde immatrikulert henne på Universitetet i Oslo.

–⁠ Det var klar beskjed. Han ville jo bare mitt beste, men han var nok litt redd for at jeg skulle kaste bort livet mitt på skuespill.

Blindernkarrieren ble likevel en kort affære.

–⁠ Jeg var innom noen fester og noen forelesninger, men jeg visste jo at det ikke var der jeg ville være.

Volda, derimot, var et sted Riis ville være. Allerede etter nyttår begynte hun å studere historie på Høyskolen i Volda. Etter sommeren kom hun inn på studiet som var det egentlige målet, journalistikk, med radio som spesialisering.

–⁠ Jeg visste jo at det var det jeg ville drive med, sier hun.

Riis lå ikke på latsiden, og engasjerte seg blant annet i revyoppsetningen.

–⁠ Jeg var både revysjef og regissør, og hadde egentlig sykt mye å gjøre hele tiden, sier Riis.

Som Oslojente føltes det trygt å komme til Volda. Hun bodde i kollektiv med fem andre jenter.

–⁠ Vi hadde masse spontanfester av typen man ikke kan ha senere i livet. Du kunne også legge fra deg bagen i en busk på vei til fest, og plukke den opp på vei tilbake, eller droppe å låse døra når du gikk hjemmefra. Det var en veldig trygg og deilig tilværelse.

Men ikke alt ved journalistikken var en dans på roser. Med telefonskrekk var timene med nyhets- og kriminaljournalistikk noe hun led seg gjennom.

–⁠ Jeg hadde bare ikke det beinet i meg, og var mer interessert i å drikke kaffe enn å drive gravejournalistikk. Jeg har vel fortsatt ikke det i meg i dag, sier hun.

Det var sommerjobbenhun fikk hos P3 i 2005 som skulle bli avgjørende for veien videre. Sommerjobben ble til fast jobb, som skulle vise seg vanskelig å kombinere med studier i Volda.

Å avslutte studiene var ingen enkel avgjørelse for Riis.

«Jeg synes det var kjipt å lage ’liksomsendinger’, når jeg kunne være her i NRK og jobbe»

–⁠ Man tenker jo ofte at man burde fullføre. Men jeg synes det var kjipt å lage «liksomsendinger», når jeg kunne være her i NRK og jobbe.

Selv om Kristine har lagt fra seg studiene for godt, har familiemiddagene i lang tid vært preget av spørsmål om når hun skal bli ferdig med «den derre utdannelsen sin».

–⁠ En gang svarte jeg bare, «Ja, jeg er veldig mentalt ferdig i hvert fall!». Siden det har de vært stille.