Følger sin egen løype

Skiskytter Tiril Eckhoff tok gull under OL i Sotsji. Men mest av alt har hun lyst til å bli en smart dame i et mannsdominert yrke.

HVEM: Tiril Eckhoff

STUDERTE: Sivilingeniør, NTNU

NÅR: 2012 – i dag

AKTUELL MED: Tok gull i skiskyting i Sotsji-OL

Tre år etter at skiskytter Tiril Eckhoff startet på sivilingeniør på NTNU, er hun fortsatt på førsteåret.

–⁠ Jeg har kløna og slitt masse i studiene, men det er et helt vilt bra studiemiljø. Jeg rakk å bli døpt i et badekar med slim, ekle matrester, hår og muggen frukt. Det er vel det som skal til for å være ordentlig student?

Det er en glad dame Universitas møter på Holmenkollen, dagen etter at Verdenscupen i skiskyting har blitt avsluttet på hjemmebane. Når hun blir minnet på gårsdagens prestasjoner blir hun likevel litt forlegen.

–⁠ Verdenscupen, ja. Det gikk ikke bra i går. Men nå er det ferdig. Kroppen er hvert fall helt ferdig, sier Tiril Eckhoff. Men i Sotsji-OL ble det gull, og mange peker derfor ut Eckhoff som det store håpet nå som Tora Berger takker for seg.

Det store håpet har tatt pause fra studiene for å satse fullt på skiskyting.

–⁠ Det er nå jeg har muligheten. Studiet går ikke fra meg. Vi har et veldig tøft program på vinteren, så når våren kommer, må jeg sitte på lesesalen fra syv til åtte – minst 12 timer hver dag. Så det blir en tøff overgang. Når jeg var ferdig med sesongen i fjor, så tok andre påskeferie, og så måtte jeg sitte inne på NTNU-lesesalen og koke. Det er vel litt sært, er det ikke? spør hun seg selv.

–⁠ Akkurat nå føler jeg at å prioritere skiskyting er det eneste riktige. Jeg prøvde å gjøre begge deler en stund, men da gikk ingenting bra.

Hva vil du drive med når du er ferdig med idretten?

–⁠ Jeg vet at jeg ikke vil bli trener i hvert fall. Jeg har lyst til å bli en smart dame. En som jobber i et mannsdominert yrke, det er det som er drømmen.

Selv om hun nå har prioritert vekk studiene, snakker hun nesten drømmende om studielivet.

–⁠ Det beste med å studere er miljøet. Det at det er så sykt bra mennesker, og at alle er så naturlige og lite tilgjorte. Jeg har fortsatt kontakt med dem på studiet, selv om de har kommet mye lenger enn meg, sier Eckhoff.

–⁠ Det jeg savner mest, er å være en del av et studiemiljø. Dessuten er det veldig fint å ha noen venner utenfra som ikke forstår seg på idrett.

Hun påpeker samtidig at NTNU er kjent for å ha et godt sportsmiljø.

«Det er veldig «inn» i sivilingeniørmiljøet å være litt sporty. Det er vel den eneste plassen der folk går med regnjakke og regnbukse hvis det er regn ute.»

–⁠ Det er veldig «inn» i sivilingeniørmiljøet å være litt sporty. Det er vel den eneste plassen der folk går med regnjakke og regnbukse hvis det er regn ute. Det er vel litt spess, er det ikke? Folk gjør jo ikke det i Oslo.

Å drive med skiskyting har vært en drøm for Eckhoff siden hun var liten. Hun sier at hun ikke hadde klart det om hun ikke hadde brukt pausene til å leve et normalt liv med studier.

–⁠ Hva er det ved det normale livet som tiltrekker deg?

–⁠ Vi idrettsutøvere er jo livredde for å bli syke. Nå som Verdenscupen er over, er det sånn «kom og gi meg en klem, sjukling».

Neste stopp er NM. Så skal skiskytterstjernen tilbake til skolebenken i Trondheim.

–⁠ Da får jeg kanskje muligheten til å feste litt. Jeg er ganske striks på at jeg ikke drikker på høsten. Så når alle andre er ute og drikker, så sitter jeg hjemme med en liten godteripose.