Fagkritikk i forfall
Fagkritisk dag ved Universitet i Oslo har blitt redusert fra 23 til fire arrangementer på to år.
Fagkritisk dag ved Universitetet i Oslo (UiO), som ble holdt forrige onsdag, er ment å være en årlig anledning for studenter å rette kritisk søkelys på sitt fag. I 2007 ble det holdt 23 arrangementer og i 2008 ble ti arrangementer avviklet. I år var antallet nede i fire, inkludert en rektordebatt.
Inga Bostad, leder i Dannelsesutvalget og viserektor ved UiO, opplever Fagkritisk dag som et helt nødvendig tiltak.
– Fagkritisk dag er en veldig viktig dag, og det er trist hvis det er slik at den forfaller, sier Bostad.
Bostad vil imidlertid ikke svartmale situasjonen.
– Sett i et større tidsperspektiv synes jeg faktisk at dagen har fått et oppsving. I de siste årene har det vært mange livlige debatter om viktige temaer som likestilling og pensuminnhold.
Det er de ulike programutvalgene som vanligvis tar initiativ til arrangementer på Fagkritisk dag. Wenche Åsheim, leder for Studentutvalget sentralt på Det humanistiske fakultet (HFSU), tror sviktende engasjement fra studenter er årsaken til forfallet.
– Jeg tror mange har vanskeligheter med å se hva Fagkritisk dag egentlig er for noe, og ofte ikke gidder å bruke tid på det, sier Åsheim.
Åsheim tror at hyppigere arrangementer gjennom hele studieåret er bedre for å involvere studentene i fagkritikk, fremfor å konsentrere alt på en dag. Hun tror også det hadde hjulpet med bedre informasjon om arrangementet.
Hun får støtte fra masterstudent i fysiologi Rønnaug Strandabø. For både henne og bachelorstudent i biologi Karl Johan Ullavik, gikk Fagkritisk dag hus forbi. Hadde de fått informasjon om arrangementet, ville det absolutt vært aktuelt å være til stede.
– Det er jo absolutt verdt å få med seg. Det er vel ikke alle sakene som blir tatt opp som er like interessante, men det er viktig å være litt observant på hva som foregår, sier Strandabø.