Budsjettrammer til besvær
Det har vært en hard vår med nedskjæringer både på undervisning og forskning ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV). Hana Cervenka og Anna Helene Valberg sender opp et nødbluss fra lesesalen på vegne av bachelorprogrammet (BA) i internasjonale studier. De ønsker en sterkere satsing på skreddersydde emner for å realisere målsettingen om tverrfaglighet. Det er ikke vanskelig å uttrykke sympati for dette ønsket. Å skaffe ressurser er derimot atskillig verre. Flere av de tverrfaglige BA-programmene ved fakultetet ønsker å utvikle flere emner spesielt for sine studenter. Da kunne en i større grad lagt vekt på tverrfaglighet og bidratt til en bedre kullfølelse. Men dette er dyre tiltak. Disse programmene forutsatte i utgangspunktet en utstrakt bruk av emner som også inngår i andre programmer. Alternativet var å redusere tilbudet av slike programmer vesentlig, eventuelt å lage én eller to eksklusive tilbud som da antakelig måtte subsidieres av studenter ved andre studieretninger.
Departementets finansieringsmodell legger ikke opp til studieprogrammer med mange spesialtilpassede emner og få studenter. Vår tilpasning til dette har vært å samle studenter fra de tverrfaglige studieprogrammene i egne seminargrupper, slik at de her kan nærme seg de ulike flerbruksemner fra sitt programbaserte utgangspunkt. Vi søker også kontinuerlig å forbedre innhold og opplegg ved de spesiallagde programemnene for å gjøre disse tverrfaglige og bidra best mulig til det generelle programtema. Det kan hende at vi har gitt inntrykk av at det er større grad av tverrfaglighet enn vi har muligheter til å realisere. Derfor vil dette være et tema når programbeskrivelsene revurderes fremover. Flerfaglighet er i mange tilfelle sikkert en mer virkelighetsnær beskrivelse enn tverrfaglighet.
Er alternativet da å legge ned? Riktignok er dette alltid et tema vi må forholde oss til, men da primært i forhold til at rekrutteringen til programmene svikter. De programevalueringene vi gjennomførte i 2007, ga ikke grunnlag for slike konklusjoner. Disse programtilbudene er relativt nye ved SV-fakultetet, og vi må primært arbeide for å utvikle dem i lys av erfaringer, gjerne gjennom flere nødbluss fra lesesalen. Vår konklusjon så langt er at de er et godt supplement til vårt disiplinære BA-tilbud. At de kan bli enda bedre er helt sikkert riktig. Men for å få til det, trengs både mer arbeid internt og et kontinuerlig trykk på departementet og universitetsstyret for å bedre finansieringen av studietilbudet ved SV.