Årets faddervaktordning:
Hveteboller erstattes av forseglet mat og meterstokk
Velferdstinget og SiO håper å gjenta fjorårets faddervakt-suksess, men med rekordmange studenter, smittefare og færre frivillige er ingenting garantert.
— Jeg tror at unge som kanskje ikke finner veien hjem eller er litt rusa, føler seg trygge når sånne halvgamle damer som meg surrer rundt med refleksvest, sier ordfører Marianne Borgen lattermildt når Universitas møter henne rett før fadderuken skal gå av stabelen.
Er du ny student på byen i Oslo og har fått i deg et par øl for mye, er det kanskje selveste ordføreren som kan geleide deg trygt hjem eller tilby en flaske vann. Borgen har meldt seg som faddervakt denne uken, og sammen med de andre vaktene har hun forberedt seg på det verste, men håper på det beste. Skal vi tro rapportene fra politiet om en rekke brudd på smittevernregler allerede første kvelden i fadderuken, blir det alt annet enn en rolig uke for ordføreren og de andre faddervaktene.
Les om årets fadderuke: Fra sprit til håndsprit
Rekordmange på legevakten
I fjor rapporterte legevakten i Oslo om at det var flere innlagte og overstadig berusede under fadderukehelgen enn noen annen helg i året. Da bestemte Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT) seg for å iverksette et nytt tiltak i samarbeid med Studentsamskipnaden SiO: Ved studiestart i 2019 gikk det for første gang faddervakt-patruljer i Oslos gater.
Vi har ønsket å ruste oss bedre i år, men vi ser at det er vanskeligere å mobilisere folk
Idun Kløvstad, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus
I år ønsker de å gjenta og forhåpentligvis styrke faddervakt-konseptet, selv om studiestarten og tiden vi er inne i, er noe annerledes.
— Vi har sett på modeller fra ordningene de har i Bergen og Trondheim, og samarbeidet med Natteravnene for å få på plass et konsept som skulle gjøre gatene tryggere for nye studenter, forteller Idun Kløvstad, leder i VT.
I fjor gikk faddervaktene med kurver fylt med boller og bananer og tilbød selvbetjening med både vann og kaffe. I år skal de dele de ut antibac og forseglet mat, og de har med seg meterstokker for å minne folk på avstandsregler.
— Vi kommer også til å gå små patruljerunder for å passe på de som er beruset og kanskje trenger hjelp hjem. Natteravnene skal bistå oss med to biler, forteller Kløvstad.
Ordfører på vakt
Hvem som helst kan melde seg som faddervakt. Kløvstad oppfordrer fortsatt studenter som ikke har tatt på seg annet ansvar i fadderuken, til å melde seg. Ikke bare er Oslos ordfører vakt, også rektorene ved Universitet i Oslo (UiO), Oslomet, Handelshøskolen BI og Høyskolen Kristiania skal bistå.
Hva vil regjeringen gjøre for studentene? – Regjeringen har ikke noe plan for hva vi skal gjøre om det skjer
Ordfører Borgen forteller at hun ser frem til å gå faddervakt for første gang i år.
— Jeg har gått mye natteravn både i sentrum og bydelene, og ofte er det mye mer stille og fredelig enn man tror. Så jeg er ekstra spent på å se hvordan det blir i fadderuken i år, medgir Borgen.
Etterlyser flere faddervakter
I kjølvannet av fadderordningen i fjor uttalte rektor ved UiO Svein Stølen til Khrono at antall faddervakter ikke strakk til, og anmodet til en opprusting med flere faddervakter på jobb neste år.
Det har imidlertid vist seg å være utfordrende i den tiden vi står i, ettersom mange frykter at det kan bli vanskelig å overholde avstandsregler med mye mennesker i beruset tilstand.
— Vi har ønsket å ruste oss bedre i år, men vi ser at det er vanskeligere å mobilisere folk. Vi trenger fortsatt folk, spesielt på lørdagen, forteller VT-lederen.
Selv om du må ha fysisk avstand, så kan du ha mye nærhet likevel
Marianne Borgen (SV), ordfører i Oslo
Nærhet på avstand
For øyeblikket er smittespredningen størst blant unge mennesker i typisk studentalder. Mandag kveld, første dagen i fadderuken, rapporterte politiet om en rekke fadderukefester som brøt smittevernreglene.
— Jeg kan ikke si at det ikke er en frykt for at fadderuken kan bidra til smittespredning, men slik det er nå, må vi bare ha tillit til at folk forstår ansvaret de har for ikke å bidra til spredning, sier Kløvstad.
At fadderuken blir annerledes i år, er det ingen tvil om. Både Borgen og Kløvstad mener likevel det er grunn til å være optimistisk dersom du er ny student i Oslo.
— Det er lov til å ha det morsomt i fadderuken, men samtidig håper jeg folk er mer forsiktig. Særlig med alkohol og rus i omløp, som ofte får deg til å glemme litt, påpeker ordfører Borgen og legger til:
— Selv om du må ha fysisk avstand, så kan du ha mye nærhet likevel. Ikke forhast dere med å finne en kjæreste helt ennå.
Hun får støtte av Kløvstad, som mener det er viktig for nye studenter å bli påminnet om at studietiden ikke er over etter fadderuken.
— Om du ikke kommer inn i et miljø i fadderuken, er det fortsatt gode muligheter for det utover høsten.