Et bytte for miljøet
Neste uke kan du gjøre noe for miljøet i praksis, og bytte til deg brukte ting.
På Fadderordningens byttemarked 19. august kan du kvitte deg med gamle klær, bøker og annet som du ikke har bruk for, og få bonger som du kan bytte til deg andre ting med. I motsetning til de fleste andre arrangementene under fadderukene, er ikke byttemarkedet, som finner sted i Idrettshallen på Blindern, primært rettet mot nye studenter, men åpent for alle.
– Her kan du «shoppe» litt, uten å bruke penger. Bongsystemet er skjønnsmessig ordnet. Leverer du inn en CD, får du én bong, mens en TV kan for eksempel gi ti bonger, sier Anne Raaum Christensen, miljøansvarlig i Fadderordningen ved Universitetet i Oslo (UiO).
UiO tar tak
Fadderordningen er fornøyd med å kunne tilby et rusfritt arrangement på formiddagen, som en motvekt til festivalteltet og festingen i fadderukene.
Raaum Christensen mener det er viktig at UiO, som et foregangsuniversitet, inspirerer andre ved å ta et tak for miljøet.
Tror du byttemarkedet, i tillegg til å være miljøvennlig, også er trendy?
– Ja, second hand-klær og gjenbruk er jo absolutt «in» nå, så dette kan vekke interesse.
Siden i vår har Fadderordningen samarbeidet med Natur og Ungdom og Fremtiden i våre hender. Kari Elisabeth Kaski, sentralstyremedlem og studentansvarlig i Natur og Ungdom, håper samarbeidet kan fortsette.
– Byttemarkedet er et veldig bra initiativ, og det er viktig at også universitetet tar tak i miljø-og klimaproblemet. UiO har et stykke å gå på denne fronten. På denne måten ser studentene at de kan gjøre noe for miljøet i praksis, sier Kaski.
Reduserer utslipp
Alt som blir igjen etter byttemarkedet blir hentet av Fretex. Eivind Madsen, daglig leder for Fretex Øst-Norge, forteller at Fretex sa ja med en gang de ble forespurt om å være med på dette.
– Alt som kan bidra til gjenbruk, har en stor miljøvennlig effekt. Dette kan redusere forbruket av nye varer. Mye CO2-utslipp går med til produksjonen av nye varer, så gjenbruk er faktisk med på å redusere utslipp. Gjenbruk reduserer også søppelmengden. Det er ingen tvil om at den miljøbevisste kunde handler brukt, mener Madsen.
Raaum Christensen og resten av Fadderordningen er godt forberedt til byttemarkedet.
– Vi har alle spart opp ting, og jeg har selv begynt å finne fram gamle CD-er, sier hun smilende.
Grønn ordning
Fadderordingen har også foretatt andre miljøtiltak. Blant annet arrangeres det turdag på Sognsvann, gjenvinningsstasjoner plasseres ut på Frederikkeplassen og det er forbud mot engangsgriller.
– I januar gjorde Fadderordningen en kartlegging av hvor miljøvennlige vi var. Før pleide vi å trykke opp t-skjortene våre i billig, vanlig bomullskvalitet. Og vi brukte mye vanlig papir til plakater og flyere. Nå trykkes t-skjortene våre på den miljøsertifiserte fabrikken Camisa, og alle plakatene våre er på resirkulert papir, og svanemerket. Det er et skritt på veien, mener Raaum Christensen.