Studiestartfestival til 1449 kroner
Høyskolen Kristiania tar 1449 kroner for tilgang til alle fadderukas arrangementer. Høyskolen mener fadderuka ikke skal dekkes av semesteravgiften. Studenter reagerer på de høye prisene.
Under et sirkulært partytelt på Youngstorget foregår Into Campus, Høyskolen Kristianias fadderuke.
Stand-up, konserter og silent disco skal finne sted under duken, men arrangementene er langt fra gratis. Fadderukas kveldsarrangementer har alle en billettpris på mellom 299 og 349 kroner, og et ukespass koster 1150 kroner.
Om studentene i tillegg vil være med på en båttur, blir totalprisen på ukespass 1449 kroner. Dermed blir prisen på ukespass omtrent det samme som et dagspass på Øyafestivalen. Samme uke må studentene betale flere titusen i semesteravgift til høyskolen. Andre fadderuker, for eksempel ved Universitetet i Oslo og Oslomet, er helt eller delvis gratis.
«Vi mener 1150 kroner for et ukespass er en riktig pris», skriver Adrian Stieng og Vibecke Osfoss ved Kristiania i en e-post til Universitas.
Studenter ved høyskolen mener derimot prisen er begrensende.
– Synd det koster penger
De ferske osteopatistudentene Marit Holdhus Mehammer (32) og Maren-Eline Fangan (20) gleder seg til fadderuka, men synes det er synd at enkelte av arrangementene koster penger.
– Jeg synes det er litt teit. Det er ikke alle som har økonomi til det. Det er synd, sier Maren-Eline Fangan.
– Har dere selv tenkt på at prisen er begrensende?
– Ja, den er det. Jeg har valgt å bare kjøpe billett til én konsert, sier Mehammer, og legger til:
– Hvis en hel faddergruppe skal på konsert og det er noen som ikke kan ta seg råd, så setter det en demper på fadderuka. Det gjør jo det.
Ikke profittmotiv
Høyskolen Kristiania understreker at de ikke tjener penger på billettsalget under Into Campus.
«Først og fremst: De fleste aktivitetene under fadderuken er faktisk helt gratis. Det er kun konsertene på kveldstid, samt to båtturer som koster noe», skriver Adrian Stieng, leder for Studentunionen Oslo (Kristianias studentorganisasjon), i en e-post til Universitas.
Stieng sier inntektene er viktige for å skape en trygg og innholdsrik fadderuke, og at Into Campus ifølge Studentunionens vedtekter ikke skal gå med overskudd.
«Semesteravgiften på Kristiania varierer mellom 30.000 og 60.000 kroner per semester. Fortjener ikke studentene deres å være med på alle fadderukearrangementene for denne prisen?»
«Vi synes ikke det er riktig å belaste alle studentene våre via studieavgiften for kostnader knyttet til fadderuken, da det er opp til hver enkelt student om de ønsker å delta eller ikke», skriver Vibecke Osfoss, avdelingsleder i Avdeling for studentoppfølging ved Kristiania.
Osfoss presiserer at fadderuka foregår før semesterstart. Videre skriver hun at høyskolen tildeler en sum til gjennomføringen av fadderuka. Kostnader utover denne summen må studentunionen dekke gjennom billettinntekter.
De fleste aktivitetene under fadderuken vår Into Campus er faktisk helt gratis.
Adrian Stieng, leder i Studentunionen Oslo
Gratis på UiO
Høyskolen Kristiania er imidlertid ikke alene. Også på Oslomet koster enkelte av fadderukeaktivitetene penger, men alle arrangementer som organiseres fra sentralt hold er gratis.
I likhet med Høyskolen Kristiania arrangerer OsloMet konserter, blant annet med bandet TØFL, men på Oslomet er disse arrangementene gratis.
Ive van Oorschot, fadderkoordinator ved Oslomet, presiserer til Universitas at arrangementer som fokuserer på alkohol, ikke mottar støtte fra Oslomet.
Studiestartkoordinator Morten Aase Løver ved Universitetet i Oslo forsikrer om at alle universitetets fadderukeaktiviteter er gratis, og at det for dem er avgjørende at alle som vil skal kunne være med.
HK-fadderne får ros
Om ikke alle kan, eller vil, betale for konsertene under Into Campus, finnes det andre muligheter for Kristianiastudentene.
«Vi informerer fortløpende om alle gratis aktiviteter som både vi og andre arrangerer. Hvis vi ikke har lykkes i å nå frem med denne informasjonen til studentene, så skal vi bli flinkere til det», understreker Adrian Stieng fra Studentunionen.
I tillegg har noen av fadderne på Høyskolen Kristiania arrangert alternative sosiale aktiviteter.
– Fadderne våre har vært veldig flinke til å arrangere sosiale ting utenom konsertene, sier Mehammer.