Oppfordrer til å vente med sex til etter fadderuka:
– Det er et ujevnt maktforhold
Hookeforbudets tid er forbi, men det er fortsatt strenge regler for Oslo-faddere.
Det ikke greit at en fadder drar hjem med en ny student denne uka.
Andres Øvrebø, fadderkoordinator for UiO
Denne uka fylles Oslo av faddere og nye studenter, for første gang som normalt etter to år med koronarestriksjoner. Men også før pandemien var det strenge regler. Det såkalte “hookeforbudet”, lansert i 2018, forbød sex og klining mellom fadder og studenter ved Oslomet. Hva er reglene nå som korona-meteren er skrota? Er det fritt fram for faddere i møte med de ferske studentene?
– Vent til lørdag med å gjøre et “move”
Andres Øvrebø er fadderkoordinator for UiO og kan melde om god stemning og gira faddergrupper på campus Blindern.
Men for gira skal man ikke bli, ifølge ham. UiO har et sett med “faddervettregler” alle faddere skal følge. Å “respektere andres grenser for alkohol, humor og flørt” er en av dem.
– Det finnes ujevne maktforhold som faddere må være bevisste. Kjernen i reglene er å understreke at studiestartuka er til for nye studenter, sier Øverbø på telefon til Universitas.
Fadderne ved UiO har ikke skrevet under på noen kontrakt, slik fadderne ved BI og Oslomet må, men må passe på å overholde reglene.
– Alvorlige brudd på faddervettreglene får konsekvenser. Man kan i verste fall bli utestengt og fratatt den røde fadder-t-skjorta.
Han viser til UiOs varslingsside på nett, “Si ifra!”, for de som opplever eller oppdager ubehagelige situasjoner under fadderuka.
Øvrebø sier at de ikke har et “direkte hookeforbud”, selv om de har regler og for nettopp sex mellom fadder og ny student.
– Det er ikke et forbud, men på grunn av maktforholdet er det ikke greit for en fadder å drar hjem med en ny student, sier han.
– Hva er konsekvensene for en fadder som har sex med en student?
– I verste fall å ikke få være fadder lenger.
Øvrebø innrømmer samtidig at romantikk kan oppstå. Så snart fadderuka er slutt, er det bare å slå seg løs.
– Føles det riktig, kan man holde en god tone denne uka, sier han. Men vent til lørdag før du tar det neste steget, avslutter han.
Oslomet har avskaffet hookeforbud
Henriette Franck er fadderkoordinator for Oslomet. Hun er heller ikke fremmed for at god kjemi kan oppstå mellom deltaker og fadder.
– Det er klart sånt skjer når man møter nye mennesker og det blir en god tone. Det er bare hyggelig, sier hun.
Men vil en fadder utforske om de gode tonene kan utvikle seg til heftige rytmer, har Franck en tydelig oppfordring:
– Vent til etter fadderuken, før hun utdyper:
– Faddere må være bevisste maktsituasjonen mellom fadder og student.
Oslomet var studiestedet som lanserte det mye omdiskuterte hookeforbudet. Nå har de gått vekk fra det.
– Det er fordi det er snakk om voksne mennesker. Vi kan ikke nekte fysisk kontakt, det reguleres av norges lover.
– Har dere retningslinjer for alkohol i faddergruppene? – Vi oppfordrer til aktiviteter uten fokus på alkohol, og gir penger til slike arrangementer. Vi jobber for en stor bevissthet rundt hva drikkepress kan føre til.
Franck forteller også at fadderne må skrive under på en kontrakt, som blant annet forplikter til å “respektere fadderbarna og deres grenser (spesielt alkohol- og intimgrenser)”.
Kontrakten nevner også varsling. Eventuelle ulykker eller “hendelser” skal meldes til nødetatene eller ansvarlige i de enkelte fadderstyrene.
For bryter du reglene, blir det konsekvenser, ifølge Franck.
– Da får du ikke være fadder mer. Ved hendelser i gråsonen må man ta en vurdering, og det blir enten advarsel eller faddernekt. Kontraktsbrudd er svært alvorlig, understreker hun.
Må signere kontrakt
Fadderuka ved Høyskolen Kristiania, Into Campus, har i likhet med de andre fadderukene nulltoleranse for trakassering. Det opplyser leder av fadderuka Thea Nordås i en e-post til Universitas på vegne av fadderutvalget.
“Into Campus følger HKs retningslinjer for seksuell trakassering, og har bevissthet om alkoholbruk som en sentral del av egen fadderopplæring. Eventuelle hendelser følges opp.”
Heller ikke de har et hookeforbud, opplyser Nordås, og skriver videre at alle må “vise respekt for sine medmennesker”.
At fadder og et fadderbarn ligger sammen, er imidlertid en privatsak, ifølge Nordås.
“Dersom overtramp blir rapportert til oss, tar vi det på største alvor og iverksetter undersøkelser og tiltak.
Sigrid Løken Lie i BIs Fadderullan skriver i en e-post at de også har forventninger og regler for fadderne sine.
“Fadderne må i forkant av fadderuken signere en kontrakt som beskriver hvilke regler og retningslinjer de forplikter seg til.”
BI arrangerer også sikkerhetskurs for alle fadderne. Løken Lie viser til BIs interne systemer og “Student Counselling” for varsling om “vanskelige situasjoner”.