UNIVERSITAS: 16. april 2008

Vitnemålsstrid mot løsning?

Permanent utsettelse på inntil to semestre kan bli et mulig kompromiss i den betente striden rundt automatisk utstedelse av bachelorvitnemål ved UiO.

Publisert Sist oppdatert
FACEBOOK-GRUPPE: På kort tid, og uten særlig mobilisering, har gruppa «Vi som er mot automatisk utsendelse av vitnemål» fått nesten 400 medlemmer på internett.

– Vårt forslag til vedtak innebærer at studenter som ligger an til å oppnå en grad og få utstedt vitnemålet, kan gi melding om at de ønsker å vente i inntil to semestre med å få tilsendt vitnemålet, sier Monica Bakken, studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO).

Bakken bekrefter samtidig at man i forslaget som skal diskuteres i Studiekomiteen åpner for muligheten til å gjøre denne reservasjonsretten permanent, slik Studentparlamentet har gått inn for.

Det var mange studenter som ble overrasket da de i forrige måned fikk beskjeden om at rutinene rundt utstedelse av bachelorvitnemål ved UiO skal legges om, med umiddelbar virkning. Mens det tidligere var opp til studentene selv å bestille vitnemålet sitt, skal studentene med den nye ordningen få vitnemålet automatisk tilsendt, så snart de oppfyller kravene til graden ved universitetet.

Ikke overraskende har dette vakt sterke reaksjoner, og studentene har særlig reagert på at dette ikke ville gi dem mulighet til å forbedre karakterene eller skifte ut fag i graden sin. Etter mye kritikk tilbød administrasjonen først studentene en overgangsordning, der studentene fikk en midlertidig rett til å reservere seg mot å få vitnemålet utskrevet ut 2008. Slik det nå ser ut kan altså denne reservasjonsretten bli gjort permanent – i alle fall for studenter som allerede er innrullert i et studieprogram ved UiO.

Hvorvidt retten også vil omfatte fremtidige studenter, er ennå ikke avgjort, men skal diskuteres når studiekomiteen ved UiO gir sin innstilling torsdag denne uken.

Ett vitnemål

Studenter ved UiO får kun ett vitnemål per grad som avlegges, hvilket betyr at når vitnemålet først er skrevet ut, vil ikke endringer som blir gjort i etterkant gi rett til nytt vitnemål. Det eneste man eventuelt får er ekstra karakterutskrifter til å bruke som vedlegg til vitnemålet.

Ingvild Brox Kielland, leder for Det Samfunnsvitenskapelige fakultets studentutvalg (SVSU) sier hun er opptatt av at også fremtidige studenter skal få reservasjonsrett i to semestre.

– Vi vil kjempe hardt for at også nyopptatte studenter ved UiO skal få muligheten til å ta et år ekstra om nødvendig, for å kunne forbedre karakterer eller bytte ut fag som til slutt havner på vitnemålet, sier hun.

Monica Bakken sier hun ikke ønsker å kommentere nærmere hvem reservasjonsretten skal gjelde for før Studiekomiteen har diskutert saken. I tråd med sine tidligere uttalelser presiserer hun at den nye ordningen er viktig for å følge opp Kunnskapsdepartementets krav om bedre rapportering av antall avlagte bachelorgrader.

– Utsending av vitnemål ved oppnådd grad fører også til nærmere oppfølging av studentene og utdanningsplanen deres, helt i tråd med intensjonene i Kvalitetsreformen, påpeker hun.

Alternative løsninger

Brox Kielland stiller seg kritisk til studiedirektørens argumentasjon.

– Hvorfor er det bare UiO blant de store universitetene som har innført en løsning om automatisk utsendelse av vitnemål? spør hun.

Bakken understreker at man har undersøkt hvordan andre institusjoner har lagt opp sine rutiner, uten å se noe behov for å etterligne disse.

– Vi har blant annet sett på hvordan universitetene i Bergen og Tromsø har lagt opp sine rutiner, men finner grunn til å stille spørsmålstegn ved kvalitetssikringen deres. NTNU har måttet vente med å innføre automatisk utsendelse av vitnemål på grunn av problemer knyttet til regelverk som angir når bachelorgrader er oppnådd, og av hensyn til arbeidsbelastningen på fakultetene, sier Bakken.

Powered by Labrador CMS