SINT STUDENT: Bachelorstudent Hana Cervenca mener de nye reglene for utstedelse av vitnemål er latterlige.

Upopulære vitnemål

De nye automatiske vitnemålene ved HF og SV setter sinnene i kok blant studenter som fortsatt ønsker å kunne forbedre karakterene sine.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere kunne studentene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) og Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) selv bestille vitnemål når de ønsket å ferdigstille graden sin. Fra og med inneværende semester skal studenter som oppfyller kravene til en bachelorgrad automatisk få vitnemålet utskrevet.

Studenter ved UiO får kun ett vitnemål per grad som avlegges, hvilket betyr at når vitnemålet først er skrevet ut, vil ikke endringer som blir gjort i etterkant gi rett til nytt vitnemål.

– Man kan ikke bestille nytt vitnemål, men man kan få skrevet ut ny karakterutskrift som legges ved vitnemålet, forteller Anne-Lene Andresen, avdelingsleder for fakultetsadministrasjonen ved SV-fakultetet.

Bedre oversikt

Andresen forteller at de nye rutinene for utstedelse av vitnemål gjennomføres for å imøtekomme krav fra Kunnskapsdepartementet om rapportering av avlagte grader hvert semester.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å få oversikt over hvor mange vi uteksaminerer, og vi vet ikke hvem som har fullført en bachelorgrad før de får utskrevet vitnemål, sier hun.

Avdelingsdirektør Rolf Larsen i KD bekrefter at departementet trenger bedre oversikt over bachelorstudentene enn tilfellet er i dag.

– Vi trenger informasjon om antallet gradstudenter som fullfører, av hensyn til det felles europeiske gradsystemet. Da vi hadde det tidligere cand.mag-systemet var det få som ba om vitnemål, og nå ønsker vi oss tall på hvor mange bachelorgrader vi faktisk produserer, sier han.

For studentene som ønsker å «fikse på» vitnemålet etter graden, kan ordningen gi vanskeligheter, og ikke overraskende har ordningen blitt møtt med skarpe reaksjoner.

– Det er latterlig! Det er typisk byråkratisk hvor man tror man effektiviserer. Jeg kjenner mange som ønsker å ta opp fag eller bytte ut fag etter at de har gjort ferdig bachelorgraden, og det er vitnemålet arbeidsgiver er interessert i å se, sier Hana Cervenka, som er bachelorstudent i Internasjonale studier ved SV.

Strengt pålegg

Anne-Lene Andresen innrømmer at ordningen kan føre til problemer for studenter som ønsker å ta opp fag etter fullført bachelorgrad.

– Vi har diskutert det, og det er vi klare over. Vi vet ikke hvor mange studenter som ønsker å ta opp fag, men vi vil forsøke å hjelpe studentene det gjelder.

– Er det mulig å stanse prosessen, slik at vitnemålet ikke kommer automatisk?

– Det må vi vurdere ut ifra hver enkelt sak, men dette er et strengt pålegg fra departementet.

– Kan ikke dette føre til at enkelte studenter, som ønsker å «fikse» på vitnemålet, velger å ikke fullføre graden på normert tid, for så å kunne ta opp fag senere?

– Det vil være trist hvis studentene føler at det er nødvendig. Studentene som tilfredsstiller kravene denne våren, bes ta kontakt med oss, sier Andresen.

Powered by Labrador CMS