UiO mangler etikkpolitikk
Vage etiske krav og sen saksgang skaper hodebry for arrangører tilknyttet Universitetet i Oslo.
– Vi savner klare etiske retningslinjer å forholde oss til, sier Hans Martin Eikerol leder av IAESTEs næringslivsdager ved Universitetet i Oslo (UiO) sist uke. Studentutvekslingsorganisasjonen har lidd økonomiske tap som en direkte følge av en lite gjennomarbeidet etisk profil, mener han.
– Halvannen uke før arrangementet fikk vi en mail fra rektor om at Fugro ikke fikk være tilstede. Dermed tapte vi mange tusen kroner i mulige inntekter, sier Eikerol, som av konkurransehensyn ikke kan oppgi den konkrete summen.
Universitas skrev i høst at Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) mente UiO [støttet uetisk virksomhet](1) ved å la selskapet Fugro Norway rekruttere studenter under Karrieredagene. Selskapet fikk kritikk for å samarbeide med marokkanske myndigheter i Vest-Sahara, noe flere har kalt folkerettsstridig.
Tok saken i egne hender
– Da saken om Fugro sto i Universitas var selskapet allerede påmeldt på vårt arrangement, sier Eikerol.
Organisasjonen tok anklagene seriøst, og Eikerol begynte å foreta sine egne undersøkelser.
– Oljefondets etikkråd kjente til innblandingen i Vest-Sahara. Men kontrakten der var avsluttet, og rådet ekskluderer kun selskaper de tror vil handle uetisk også i fremtiden. Daglig leder i Fugro forsikret meg om at det ikke kom til å skje.
IAESTE er en apolitisk organisasjon. Og siden de anså det som en politisk handling å ekskludere et selskap som ikke er svartelistet, ble invitasjonen stående.
Rektor nedla veto
«UiO vil ikke assosieres med firmaet Fugro Norway. UiO fikk kritikk for å ha invitert dette firmaet til sin arbeidslivsdag i oktober. Konferer diverse oppslag i Universitas. (…) Det er ironisk dersom studentene nå ikke forholder seg til UiOs klare påbud i denne saken,» skriver Ole Petter Ottersen i en mail til IAESTE 25. januar.
Organisasjonen trakk dermed invitasjonen til Fugro.
– Når ledelsen tar et politisk standpunkt og utestenger, bør de ha etiske retningslinjer for praksis og en svarteliste som sier klart hvem UiO vil assosiere seg med og ikke. Vi forholder oss til Etikkrådet. Jeg savner at UiO gjør det samme, sier Eikerol, som understreker at han ikke ønsker å gå i konflikt med ledelsen.
Viser til svartelister
– I tråd med det jeg sa i Universitas i fjor, må vi selvsagt passe på at vi holder oss til vanlige kjøreregler når vi forholder oss til firmaer som skal representeres på UiO, sier rektor Ole Petter Ottersen.
Rektoren refererer til offisielle etiske retningslinjer, som Oljefondets svarteliste. Selv om Etikkrådet kjenner til saken fra Universitas i høst, mener de at Fugros praksis er av en art som ikke kvalifiserer til svartelisting.
– Jeg tror det er umulig å lage retningslinjer som dekker opp for alle eventualiteter.
Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo
– Jeg tror det er umulig å lage retningslinjer som dekker opp for alle eventualiteter. Derfor må vi gå inn og ta stilling ad hoc i enkeltsaker som ikke på forhånd er inkludert i andres lister, sier Ottersen.
– Kontaktet oss for sent
Rektor sier det ikke har vært noen ordentlig dialog med IAESTE.
– Jeg fikk høre om at Fugro skulle være representert rett før møtet, og satte da foten ned. Hvis IAESTE hadde initiert dialog tidligere, kunne vi sett om det var nyanser i denne saken.
Leder i SAIH Blindern Ingeborg Laukvik både riser og roser UiO-rektoren for utestengelsen.
– Det er positivt at universitetsledelsen følger opp sine tidligere løfter om etiske krav, men vi venter på at mer formaliserte retningslinjer skal bli ferdigstilte.