Beskylder Universitetet i Oslo for korrupsjon
Universitetet i Oslo har iverksatt full granskning etter påstandene fra en tidligere samarbeidspartner om rolleblanding og korrupsjon i hundremillionersklassen.
«Det pågår omfattende korrupsjon ved Universitetet i Oslo (UiO) i størrelsesorden 100 mill NOK. Jeg ønsker å orientere deg om dette». Denne e-posten ble sendt til kunnskapsminister Tora Aasland 2. juni i år fra daglig leder Hans-Christian Francke i Solarnor. Solarnor har siden 1995 drevet med forskning på solenergi, og har blant annet utviklet flere system og anlegg for utnyttelse av fornybar energi.
Etter at Kunnskapsdepartementet mottok Franckes henvendelse, innkalte departementet Solarnor AS til et møte, der anklagene mot universitetet ble nøyere gjennomgått. Hans-Christian Francke skal, ifølge et internt notat fra universitetsdirektøren til universitetssyret, i dette møtet ha gjentatt påstandene og hevdet at «Solarnor AS var utestengt fra forskningssamarbeid med UiO fordi forskere ved UiO har eierinteresser i Aventa AS som er et konkurrerende selskap».
– Aldri opplevd lignende
Kunnskapsdepartementet ba deretter UiO om å gjennomgå påstandene. UiO valgte å sette ned et granskningsutvalg ledet av juss-professor Ole-Andreas Rognstad, og advokatfirmaet Wikborg Rein er engasjert til å foreta selve undersøkelsene og granskningene.
– Vi tar anklagen alvorlig, og det er derfor vi på eget initiativ har satt ned dette utvalget som skal komme til bunns i saken, sier universitetsdirektør Gunn Elin Aa. Bjørneboe.
Utvalget skal gjennomgå blant annet hvorvidt UiO har et tilfredsstillende system til å håndtere spørsmål knyttet til habilitet og dobbeltroller. Sluttrapporten foreligger 19. november.
– Vi går nå gjennom punktene i anklagene mot universitetet og sjekker om det er hold i dem. Rapporten vil være klar neste uke, og vi har ikke konkludert i noen retning i denne saken enda, sier Rognstad.
Professoren sier han ikke har vært borte i tilsvarende anklager mot et universitetsmiljø tidligere, men understreker at dette foreløpig bare er anklager.
Krevde lisens
I notatet fra Bjørneboe til universitetsstyret i oktober kommer det fram at bakgrunnen for Franckes henvendelse til Kunnskapsdepartementet skriver seg tilbake til september 2008, da Francke «hadde vært i kontakt med en forsker ved UiO, som har eierinteresser i Aventa AS, for å få lisensnøkler fra Aventa AS til bruk i Solarnor AS». Videre heter det at «da Francke ikke fikk lisensnøklene framsatte han overfor universitetsledelsen påstander om rolleblanding, utestengning fra forskningssamarbeid m.m. samtidig som han stilte spørsmål ved to forskeres tilknytning til Aventa AS.»
– Freidig og uriktig tull
Aventa AS ble etablert i 2005 og driver i hovedsak med samme type virksomhet som Solarnor AS. Solarnor AS har tidligere hatt et forskingssamarbeid med Universitetet i Oslo, men dette skal nå være avsluttet.
Det er to navngitte personer, begge med tilknytning til både Aventa og Universitetet i Oslo, som korrupsjonsanklagene retter seg mot.
– Granskningen vil vise at det ikke er sannhet i disse påstandene, og at beskyldningene ikke er riktige. Dette er sløsing med universitetets penger, sier en av de korrupsjonsbeskyldte, John Bernhard Rekstad, styreleder i Aventa og professor på Fysisk institutt ved UiO.
Striden dreier seg om lisensnøkler til et program Aventa AS har betalt et tysk konsulentselskap for å videreutvikle, ifølge Rekstad. Han sier at Solarnor AS allerede har fått ti lisensnøkler til dette programmet, og at han aldri har nektet dem flere, men presisert at de må kjøpe dem som alle andre må.
– Det er freidig å kontakte statsråder med dette, som er tull fra ende til annen, sier Rekstad.
Sammen med den andre forskeren, som også er tilknyttet Fysisk institutt, eier Rekstad 36,3 prosent av aksjene i Aventa.
Intervjuer forskningsmiljøer
I begynnelsen av oktober ble det gjennomført intervjuer med personer ved Universitetet i Oslo, Aventa AS og Solarnor AS. Universitetsledelsen skriver i et brev til det aktuelle forskningsmiljøet at «vi er fullt klar over at en slik gjennomgang (...) virker forstyrrende og kan oppleves som en belastning. Vi ber likevel om forståelse for at denne gjennomgangen er nødvendig for å få avsluttet saken på en best mulig måte.»
Forskningsdirektør ved UiO Bjørn Haugstad ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Heller ikke anklager Hans-Christian Francke ønsker å utdype påstandene overfor Universitas, men sier det kan bli aktuelt senere.