Er hjemmesnekra julegaver den nye vinen
Universitas har fått tips av en kunstner, en animatør og en forsker om de beste, billigste julegavene man kan lage selv.
Det er tre uker igjen til jul, og du mangler julegaver til mamma, pappa, lillesøster, bestefar og de tre studentvennene du ble kjent med for noen måneder siden. Selv om strømprisen er høy og restepengene er brukt opp på byen, finnes det fortsatt løsninger på årets julegaver.
– Det begynte med at jeg lagde en adventskalender til kusinen min, så ballet det på seg, forteller Maria Mognes Bø (23), som er student på Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO).
Kunsten hun lager er interaktiv. Man kan selv bestemme om man vil fargelegge den eller ikke. Det er flere som lar kaldenderbildene henge til veggpynt lenge etter bruk.
– Det er mye hyggeligere å gi noe personlig enn noe tilfeldig kjøpt på rappen, sier hun.
Droppe bestefars julegave?
Hun forteller at det er lettere å gi flere gaver enn forventet hvis gaven lages selv. Høye standarder for julegaver har vært et omdiskutert tema innad i familien hennes. Bø og søskenbarna er blant annet uenige om det er nødvendig å gi julegaver til besteforeldrene. Søskenbarna ser på det som en ekstra utgift de ikke vil forholde seg til. Selv mener Bø at det er lett å lage rimelige gaver som varmer besteforeldrenes hjerter.
– Jeg tror de blir glade for både en tegning og hjemmelaga pepperkaker, sier hun.
At noe er hjemmelaget betyr ikke nødvendigvis at det er en quickfix. Bø innrømmer at hun har brukt en del tid på å lage kalenderne sine. På Khio har hun maskiner og materialer lett tilgjengelig, noe de fleste ikke har. Det finnes enklere alternativer hvis man vil gi kalendere i gave.
– Print ut bilder av opplevelser dere har sammen, tipser hun.
Planlagt plagiat
Dersom du er av typen som verken har kunstnerisk talent, eller gode minner du kan printe ut på Japan Photo, finnes det en annen løsning. I tredje etasje på Deichman Bjørvika ligger Folkeverkstedet. Her kan man blant annet lage 3D-figurer og tekstilprint for under 50-lappen. August Volden Skara er utdannet animatør og jobber med å hjelpe kundene på verkstedet. Han mener man ikke trenger å være designer eller kunstner for å lage julegaver.
– Det finnes tusenvis av motiver man kan kopiere fra nettet og printe på en T-skjorte, sier han.
Ta med en egen T-skjorte du kan printe på, selv om det er mulig å bruke verkstedets tekstilrester, tipser Skara. Mangler du inspirasjon mener han at atmosfæren på verkstedet kan vekke kreativiteten hos de fleste.
– Både ansatte og kunder diskuterer og lærer av hverandre, sier han.
De fleste av maskinene er enkle å forstå seg på. Det tar Skara om lag tre minutter å demonstrere hvordan man lager et tekstilprint på en av bibliotekets vinylkuttere. Selv om det går fort, anbefaler han å sette av god tid for å lage noe.
– Det er spesielt lurt å ha god tid til å jobbe med maskinene. Da slipper man å bli avbrutt midt i produksjonen, forklarer han og tilføyer at det er lurt å ha en plan før man kommer seg til verkstedet.
– Du bør vite på forhånd hva du vil lage, og hvem du skal lage til, sier han.
Den symbolske verdien
Forbruksforsker Anita Borch mener også at planlegging er en vesentlig del av gavegivningen. Hun jobber på forbrukforskningsinstituttet SIFO, ved OsloMet, og er det nærmeste man kommer en julegaveekspert.
– Desto nærere man er mottaker, desto dyrere gaver skal man gi, påstår Borch.
Dette er ifølge henne en innforstått grunnregel i gavegivning. Det finnes heldigvis unntak for den fattige studenten.
– Dersom man gir en billigere gave enn mottaker forventer, kan man kompensere med en høy symbolsk verdi, sier hun.
Hjemmelaga gaver må vise tegn til at man har lagt ned tid og prøvd å lage noe som passer giver, ifølge Borch. Gir du julegaven til en person nær deg, trenger det ikke være for vanskelig å treffe blink, men det er lurt å ha i bakhodet hvem som skal få gaven. Målet med en gave er at mottaker skal føle seg sett, forteller hun.
– Den som åpner pakken skal bryte ut i en spontan: tenk at du visste jeg ønsket meg det, sier Borch.
Dette kan ifølge forskeren være krevende i nye relasjoner.
Usikker student med nye venner
– På barneskolen kjøpte man ræl for en 50-lapp i julegaver til alle de nye vennene, det blir vanskeligere som student, sier Borch.
Hun forklarer at selv billige gaver kan virke inkluderende når man er små.
– Den sier: du er med!
Som student kan man havne i en liknende relasjon. I studietiden danner man flere kortvarige vennskap, ifølge Borch. I disse relasjonene er man usikre på hverandre og vil gjerne reklamere for seg selv. Dette betyr ikke nødvendigvis at man trenger å kompensere med en dyr og kul gave, forteller hun. Her kan man utnytte ønsket om å bli bedre kjent.
– Å gjøre ting sammen kan være rimelig og relasjonsbyggende, sier hun.
Å gå tur, eller å lage en lunsj sammen er rimelige opplevelser man setter pris på. Borch vil anbefale å gi gaver til nye studentvenner, fordi det er relasjonsbyggende. Samtidig presiserer hun at det kun er verdt å gjøre dersom det er et vennskap man vil at skal vare.
– Man trenger ikke å gi en gave til noen man ikke liker, sier hun.
Orker du ikke å gi julegaver i år, finnes det flere gode unnskyldninger man kan bruke, ifølge Borch. Studenter brenner for så mangt, skal vi tro forskeren er det bare å velge å vrake mellom emnene.
– Det er mulig å skylde på miljøet og økonomien, sier hun.