Er det nok å si unnskyld?
Hvordan sier man unnskyld etter over hundre år med urett?
Den 12. november ble Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport behandlet på Stortinget. Rapporten omhandler den historiske uretten som er begått mot samene, kvenene og skogfinnene.
Jeg er selv same, og jeg hadde forhåpningsfullt ventet på rapporten i flere år. Endelig kunne jeg holde rapporten som svart på hvitt slår fast hvilken smerte fornorskingspolitikken har påført mitt folk. Denne smerten finnes ennå, og fornorskningen knyttes bl.a. til helseutfordringer den dag i dag. Det var derfor ikke selve rapporten jeg hadde forventninger til, men politikken som skulle følge etterpå.
Det var viktig at det kom en beklagelse fra samme sal hvor uretten også ble vedtatt. Det gir forhåpninger om at dagens Storting også skal ta ansvar for å reparere skadene.
Men glemmer Stortinget noe? Stortinget beklaget på vegne av tidligere stortings aktive rolle i fornorskingspolitikken. Selv om tidligere storting hadde en aktiv rolle, har også dagens Storting nedstemt reparerende politikk, bl.a. forslag om forebygging av hets mot nasjonale minoriteter og samer, og om å stanse vindkraftutbygging i reinbeiteområder.
Som et folk blir vi ofte beskyldt for å klage for mye og å ikke klare å gå videre
Samer blir ofte anklaget for å ta på seg offerrolle. Som et folk blir vi ofte beskyldt for å klage for mye og å ikke klare å gå videre. Da er det viktig å huske på at den som sier unnskyld ikke kan kreve tilgivelse. Stortingets beklagelse er ikke særlig god, med mindre reperasjonstiltakene faktisk gjennomføres. Ord blir meningsløse uten handling.
Tilgivelse og tillit henger sammen. I dag er tilliten mellom den norske stat og det samiske samfunnet skjør - om den i det hele tatt finnes. Mange har ennå Fosen-saken ferskt i minne, og samtidig planlegges en rekke nye arealinngrep i Sápmi. Vi står i en tid der vi forventes å forsones, samtidig som krefter på Stortinget ønsker å legge ned Sametinget og trekke Norge ut av Urfolkskonvensjonen (ILO-169). Med disse kampene hengende over oss får ikke sårene luft til å leges.
Jeg frykter at mange ser på beklagelsen som et slags punktum, men det er nå arbeidet faktisk bør begynne. Det koster ingenting å si unnskyld, men det kommer til å koste å reparere århundre med urett.