
Akademiaavtalen grønnvasker Equinor
Samarbeidet mellom Universitetet i Oslo og Equinor får oljeselskapet til å framstå grønnere enn de er.
Nylig foregikk ski-VM i Trondheim med både slaps, regn, triumfer og skandaler. Det var lite vintervær og dårlig skiføre, og et tydelig tegn på at Norge mister flere vinterdager på grunn av klimaendringene. Årsaken er som kjent primært forbrenning av fossile energikilder som olje, kull og gass. Paradokset er at fossilselskapet Equinor sponset ski-VM, selv om virksomheten sterkt bidrar til klimaendringene.
Det er ikke bare gjennom skisporten Equinor ønsker å framstå som gode samfunnsaktører. Selskapet bidrar også med 57,5 millioner kroner til forskning ved Universitetet i Oslo i perioden 2024-2028. Midler som Equinor kan trekke av på skatten, samtidig som de får nytte av forskingsresultatene.
Avtalen gir inntrykk av at Equinor er en samarbeidspartner som er en pådriver for grønn omstilling
Akademiaavtalen mellom Universitetet i Oslo og Equinor skal styrke forskning innenfor klimaog miljø, og fokusere på områder som klimarisiko og energisystemer, karbonlagring, materialteknologi og politiske prosesser i det grønne skiftet. Avtalen gir inntrykk av at Equinor er en samarbeidspartner som er en pådriver for grønn omstilling. I fjor reduserte derimot selskapet investeringer i flere prosjekter innen fornybar energi. Equinor hevdet at lønnsomheten var for dårlig. Selv om målet om 50 prosent klimakutt innen 2030 står fast, avvikler de ambisjonen om at halvparten av investeringene skal gå til fornybar energi- og lavkarboløsninger innen 2030. Samtidig varslet de at de ville øke produksjonen av olje og gass med mer enn 10 prosent mellom 2024-2027. Det peker på at selskapet setter økonomisk vinning framfor å skulle stoppe de farlige klimaendringene.
Den beste reklamen er den som ikke ser ut som reklame. Sponsing av store idrettsarrangementer eller samarbeid med universiteter får Equinor til å framstå positivt. I 2023 var kun 0,15 av energien Equinor produserte fornybar. Selskapet er ingen pådriver av det grønne skiftet. Derfor burde heller ikke UiO få det til å fremstå slik. Det ville vært utenkelig å motta midler fra et tobakkselskap for å forske på forhindring av lungekreft. Da burde ikke forskningen for det grønne skiftet være avhengig av fossilbransjen heller.