Vil sette dagsorden
ICAN Blindern vil være et forum for gryende studentengasjement. – Norge bør stå i spissen for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.
Det mener Lars Gaupset, leder for det nystartede studentlaget ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) Blindern.
– Jeg tror det er realistisk å håpe på en verden fri for atomvåpen, og Norge bør gå i bresjen for et slikt arbeid, sier han.
Rocka debatt
Cosmopolite scene var sist torsdag åstedet for ett av fem seminarer i regi av ICAN Blindern denne våren. På programmet sto paneldebatt om hvorvidt den norske regjeringen bør fronte et internasjonalt forbud mot atomvåpen, mellom noen av landets fremste ungdomspolitikere. Senere på kvelden inntok svenske LoopTroop Rockers scenen.
Fremskrittspartiets ungdoms (FpU) Ove Vanebo, som deltok i debatten, roser initiativet til ICAN Blindern, men mener at målsetningen er totalt urealistisk.
– Det er kjempebra at ICAN Blindern skaper debatt rundt noe norske politikere sjelden diskuterer, men målsetningen til ICAN er meningsløs. ICAN kjennetegnes av engasjementspolitikk basert på hvordan verden ideelt sett burde være, sier han.
Han påpeker at et internasjonalt forbud mot atomvåpen er veldig urealistisk all den tid de fem statene med vetorett i FNs sikkerthetsråd er atommakter.
Gaupset er uenig i at det er nyttesløst.
– Ved at små land går foran har man fått til liknende ting før. For eksempel var forbudet mot klasevåpen et resultat av at blant andre Norge gikk i bresjen og tvang stormaktene til å følge etter, påpeker han.
Han avviser Vanebos stempling av ICAN som naive «engasjementspolitikere».
– Det som virkelig er naivt er å tro at atomvåpnene som eksisterer aldri vil bli brukt. Mener virkelig FpU at dagens situasjon er holdbar? spør han retorisk.
– Japan, en vekker
Gaupset mener å se en revitalisering av tidligere års fredsbevegelse.
– De siste års hendelser i Iran og Nord-Korea, i tillegg til det som for tiden skjer i Japan, har vært en vekker for folk. Vi vil være et forum for det gryende engasjementet, sier han.
Vanebo er enig i at hendelsene i Japan har ført til at folk er mer skeptiske til kjernefysisk teknologi. Han påpeker likevel at det er forbundet risiko til all energiproduksjon.
– Alle typer energiproduksjon ville vært sårbare for et slikt jordskjelv som det vi så i Japan, sier han.
– Kan spille en rolle
Rolf Werenskjold, førstelektor ved avdelingen for mediefag ved Høgskulen i Volda, har forsket på studentengasjement, og er enig i at katastrofen i Japan paradoksalt nok kan hjelpe ICAN.
– Hendelsen i Japan kan ha en kortsiktig gevinst for ICAN, det setter problematikken på dagsordenen. Aktualitet er ingen dårlig ting, sier han.
– I et langsiktig perspektiv er det derimot høyst usikkert hvordan katastrofen i Japan vil påvirke opinionen og dermed graden av engasjement, legger han til.
Werenskjold, som har skrevet en doktoravhandling om medienes dekning av 68-opprøret, fremhever dagsordenfunksjonen som viktig for studentdrevne organisasjoner som ICAN Blindern.
– Organisasjoner av typen ICAN kan spille en rolle i forhold til internasjonalt engasjement. Å sette saken på dagsordenen er det viktigste for denne typen organisasjoner.
«Sexy tema»
Men Werenskjold ser ikke som Gaupset konturene av en revitalisert fredsbevegelse.
– Det er vanskelig å spå om fremtida, men akkurat i dag virker norske studenter mest interessert i seg selv, sier han.
Han understreker likevel at anti-atomvåpenbevegelsen historisk sett har gått i bølger. ICAN knytter seg ifølge Werenskjold derfor an til tidligere tiders bevegelser. Hvor vidt vi får se en ny kraftfull anti-atomvåpenbevegelse vil han ikke spå noe om.
– Alt er mulig, også en oppblomstring av studentengasjement i Norge, gitt de rette omstendighetene. Akkurat nå virker det likevel ikke som om det er store ting på gang i Norge, sier han, og legger til at hver gang studentengasjementet virker dødt og uten vitalitet, spretter det plutselig opp igjen.
Gaupset er uenig i at norske studenter engasjerer seg for lite. Han mener at det tvert imot er for mange saker som konkurrerer om engasjerte studenters oppmerksomhet, og trekker frem miljø og menneskerettigheter som eksempler.
«Vår oppgave er å vise at atomvåpen kan være et sexy tema.»
Lars Gaupset, leder ICAN Blindern
– Vår oppgave er å vise at atomvåpen kan være et like «sexy tema», sier han.
På Cosmopolite forrige torsdag var det tilsynelatende mange interesserte. En smekkfull sal fikk høre en opphetet debatt om temaet, ledet av Magnus Nystrand, leder for Velferdstinget ved Universitetet i Oslo og Akershus.
– Jeg er overveldet av interessen, sier Gaupset.
Så gjenstår det å se hva som skjer når støvet har lagt seg i Japan.