Konservativ Burn-fakkel
Å drikke energidrikk før klokken 14 er psykopatisk oppførsel
En lesesal i høstmørket. Klokken har såvidt bikket åtte på morgenen. Trøtte tryner er på vei mot en ledig plass. I hendene deres: Stanley-, bodum og sio-termoskopper med sort gull. Men så: Et klikk. En kjemisk lukt fyller neseborene. Søtere enn sukker og kunstigere enn nesa til Jenny Huse. Smaker som ikke smaker som noe annet som eksisterer på denne kloden. Vi snakker selvsagt om energidrikken.
En ting er å kalle forelesere for «lærere», studenter for «elever», pensum for «lekser» og universitet for «skolen». Må også denne uvanen fra ungdomsskolen følge med videre inn i studenttilværelsen?
Energidrikken, tidligere assosiert med svette gamere, hyperaktive adrenalinjunkies sponset av den røde okse og for sene kvelder med hjertebank på Blå, er helhjertet omfavnet av studentene. Det vi før rynket på nesen av, er blitt så normalisert at ingen lenger stusser når det å knerte en kald en er det første du gjør etter å stå opp. På Blindern har salget i SiO-kantinene økt med 30 prosent siden i fjor. 25 prosent av de mest solgte varene på Bunnpris Blinden er energidrikk.
Nordmenn er blant de menneskene i verden som drikker mest kaffe. I 2019 drakk vi i gjennomsnitt fire kopper kaffe per dag, ifølge tall fra SSB. Skal vi tro slagstall fra Bunnpris er det ingen grunn til å tro at det har endret seg særlig. Men at energidrikken er blitt hverdagskost, det er en hårreisende utvikling og det truer vår stolte tradisjon som kaffedrikkere. Det er på tide å ta grep.
Studenter sliter mer med søvn enn før. De drikker også mer energidrikk enn før. Som du kan lese i denne utgaven av Universitas er det ikke lett å si hva som kommer først, søvnproblemene eller energidrikken. Men det som er sikkert, er at desto mer av dette kjemisk fremstilte utysket du drikker, desto mindre er sannsynligheten for at Jon Blund kommer på nattvisitt.
Det er ikke vits å kjøpe skinnjakke på Fretex og briller med stålinnfatning, med energidrikk i hånden ser du alt annet enn intellektuell ut. Men noe må det da være? Hvordan kan dette fenomenet forstås? Er det et opprør vi ser, mot akademias jordfargede, nøkterne, men tidløse tilnærming til estetikken? Er skrikende neonfarger og glorete tribalmønster nåtidens studentopprør, en måte å utfordre det bestående?
Isåfall kan du gjerne kalle oss gammeldagse. Å drikke energidrikk før klokken 14 er psykopatisk oppførsel og burde være grunnlag for å be om en skikkethetsvurdering av sine medstudenter. Å drikke energidrikk etter klokken 14 er en fare for folkehelsa. Vi avslutter derfor denne Burn-fakkelen med å si som forskeren i saken du kan lese denne uken: Drikk kaffe!