En skikkelig språkvask

Vi har snakket oss for langt inn i oss selv, skriver Peder Nyeggen

Publisert

I sist ukes Universitas etterspør student Ari Sigurdarson akademisk språkvask. Han har sett seg lei av «setninger som går over fire linjer, fulle av ord som «regresjonsanalyse», «epistemologi», og «konjunkturer»». Et renvasket språk, skriver han, bør kortes ned, renskes for begreper som er «for komplekse», og gjøres mer forståelig for «mannen i gata». Slik mener han vi kan kommunisere bedre med hverandre. 

Selv lar jeg meg også ofte irritere av språkets utilstrekkelighet. Jeg har nemlig alltid lurt på hva verden egentlig består av, den egentlige verden, bak ordenes gardiner, som stadig er trukket for. Ja, jeg skulle gjerne like å se inn i virkelighetens mystiske hus. Der inne, bak ordenes tettvevede stoffer, finnes det nok både loft og kjellere som rommer mang en ting som ikke kan målbæres. 

Sigurdarsons idé om språkvask likner mer en hastejobb gjort for noen skarve ukepenger enn en skikkelig søndagsvask

Sigurdarson går følgelig ikke langt nok. Hans idé om språkvask likner mer en hastejobb gjort for noen skarve ukepenger enn en skikkelig søndagsvask gjort med grønnsåpe og skurefille. Setninger på fire linjer… det er ingenting man kan si på fire linjer som egentlig finnes på ordentlig, eller syv stavelser for den saks skyld. Prøvd å løfte blikket? Noen gang sett en «regresjonsanalyse» lurende blant ripsbuskene eller fått øye på en «konjunktur» bak vedskjulet? Har du snublet over noe «epistemologi» i det siste? Det tar jeg meg privilegiet å betvile. 

Når vi først er i gang med syvstavelsesord kan vi like gjerne hale frem stålull og salmiak og skrubbe løs. Vi kan begynne med den forkalkede syntaksen og den slimete semantikken. Og stavelsene, stavelsene er i grunnen som mugg, for ikke å snakke om de bittesmå, bakterielle morfemene… smuss på verdens marmorgrunn. 

Mannen i gata prater rimelig mye, han også. Skrubb det vekk. Kanskje vi en dag kan bli kvitt all skravla vi slenger oss veggimellom i dagligtalen, og la det vike til fordel for mer genuin kommunikasjon som plystring, uling, og sang som etterlikner vindenes sus. Lytte til fjellenes sukk, jordens dempede rytmer og skogenes dunkle harmonier. Ja dét hadde vært språkvask dét. Sukk… 

Powered by Labrador CMS