Slik taklet kjendisene eksamenstiden
Fyll, selvtillit og ofringer til eksamensguden. Et utvalg kjente fjes serverer deg dette semesterets heteste eksamenstips.
Når man først har kommet til dagen før eksamen må man ta fri.
Jonas Bergland, komiker og lege
— Ikke tro at du er flinkere enn du egentlig er. Vær nysgjerrig og finn ut av de tingene du er usikker på, heller enn å tro at du allerede kan det, sier lege og komiker Jonas Kinge Bergland.
Bergland var selv ferdigutdannet lege ved Universitetet i Oslo i 2009. Han legger til at det er viktig å spise ordentlig mat, få nok søvn, og ha det ryddig hjemme under eksamensperioden. Hvis ikke det funker, kan du også kopiere Bergland, og ofre penger til «eksamenguden» i en selvvalgt fontene:
— Vi pleide å sette av tidspunkter i kollokviejobbingen til å gå lange turer, og på veien pleide vi å ofre penger til eksamensguden i en fontene innerst på riksen.
Skippertak er ingen undergang
Sexolog og P3-programleder Tuva Fellman beskriver seg selv som en «skikkelig skippertakstype» under studietiden. Hun elsket å studere og ville gjerne være på universitetet så mye hun kunne, men hun leste bare den siste tiden før eksamen. Fellman prøvde å holde roen, og unngå å havne i panikkmodus når eksamenstiden nærmet seg.
— Jeg ble veldig opptatt av å tenke at de aller fleste får det til. I tillegg prøvde jeg å ikke bli for opptatt av karakterer. Det handler mye om å senke forventningene. Får du panikk lærer du ingenting.
Fellman presiserer samtidig at det er viktig å ta seg tid til ting du synes er gøy i eksamenstiden, så ikke dagene blir for tunge.
— Når jeg studerte var det noen som syntes det var superviktig å trene, men jeg syntes det var superviktig å gå ut å drikke øl i hvert fall en eller to dager i uken. Det er viktig å ta seg tid til å dra på fylla, sier radioverten.
Ikle deg fullstendig selvtillit
Også sykepleier og komiker Lars Berrum var en skippertaksstudent. Han forteller at eksamenstiden hans bestod av mye jobb, og en god dose noia for å mislykkes. Samtidig mener han at han fant studieteknikken som funket når tiden begynte å renne ut.
— Det er lurt å tenke seg til hvilke temaer som mest sannsynlig kommer på eksamen, og så fokusere på det først. Så tok jeg det jeg hadde mindre troen på at vi fikk spørsmål om senere. Det kan slå jævla feil, men det gikk greit for meg.
Berrum mener han hadde «ganske stang inn på sykepleiestudiet», og forteller at trikset er å ikle seg fullstendig selvtillit. Selv valgte Berrum en noe utradisjonell måte å møte en av studiets vanskeligste eksamener på:
— Da gikk jeg med en selvlaget t-skjorte hvor det sto «jeg ler av pensum ha ha ha», så alle skulle se at jeg hadde fullstendig selvtillit på en vanskelig eksamen. Ja, jeg var den typen, avslutter han.
Når jeg studerte var det noen som syntes det var superviktig å trene, men jeg syntes det var superviktig å gå ut å drikke øl
Tuva Fellman, radiovert
– Allier deg med smartingene
På spørsmål om hva studentene bør gjøre dagen før eksamen sier Bergland at man burde koble helt av.
— Trikset er å lese mye tidlig, og ikke sovne i forelesninger som jeg gjorde. Når man først har kommer til dagen før eksamen må man ta fri. Én frikveld må det gå an å ha, sier Bergland.
Fellman mener at man burde sette opp få, men gode økter hvor du leser og forbereder deg. Samtidig er hennes beste tips å sette av tid til å diskutere pensum med medstudenter.
— Ikke spør de som ikke er så gode, du må alliere deg med den beste i klassen. Allier deg med smartingene. Når jeg surret med lesingen lærte jeg plutselig veldig mye av de andre.
Berrum mener på sin side at man alltid må avslutte lesingen klokken 18.
— Da kan man det man kan, og alt annet er det bare å gi totalt faen i, og så drikker man to glass rødvin på kvelden og slapper av. Så går man i seng og tenker at hvis man ikke får sove i natt så har ikke det noe å si, sier Berrum.
Han avslutter med å si at det viktigste tross alt er å ikke stryke.