Satser på terapihund
Terapihuskyen Marve ble invitert til Blindern for å gi studenter et tilbud om kos og ro under stressede tider. Initiativtakere ønsker å tilby terapihunder hver eksamensperiode.
– Det er deilig å få en liten pustepause fra alt eksamensrelatert. Historiestudent Hanna Emilie Bjøro har møtt opp på et seminarrom på Blindern. Hva venter der? Terapihunden Marve.
Det tar ikke lange tiden før Marve legger seg på fanget til Bjøro, og Bjøro er rask til å kose tilbake. Mens snøværet og eksamensperioden herjer i Oslo, har nemlig Studentutvalget ved
Det humanistiske fakultet i Oslo (HFSU) invitert to terapihunder til Blindern for å øke studentenes trivsel, og gi dem et avbrekk fra den intense eksamenstiden. I seminarrommet på Universitetet i Oslo er bord og stoler erstattet med puter og tepper.
Tilbudet er for studenter, og man kan booke 15 minutter av gangen. Inne venter den fem år gamle terapihuskyen Marve og hans eier Ann-Jeanette Friberg. Friberg er hundeinstruktør og terapihundfører.
– Terapihundene favoriserer ikke. De er trent til å hilse på alle og la alle tafse like mye, sier Friberg etter at Marve er blitt introdusert for de besøkende.
– Hundene er godt trente for å evne å være sosiale rundt mennesker. Testen terapihunder må gjennom, er like tøff som for politihunder. Friberg legger til at utrente hunder ikke er like flinke til å hilse på alle, og kan lettere favorisere.
– Er huskyer spesielt godt egnet som terapihunder?
– Alle hunder er potensielle terapihunder. Det handler mer om hundens individ og personlighet enn hundens rase, sier Friberg mens Marve venter tålmodig på en godbit.
– Huskyer er veldig aktive og kan løpe mange mil, så når de først skal hvile, finner de roen fort. Det gjør at de menneskene de møter, kan speile denne roen og selv bli roligere.
Friberg setter seg ned på et teppe på gulvet, og Marve er rask til å legge seg på fanget hennes.
Bortgjemt tilbud
Det er Studentutvalget ved Det humanistiske fakultetet (HFSU) som har arrangert dagens hundeterapi. De har tidligere tilbudt studenter et møte med terapihunder under eksamenstiden, forteller Marthe Værdal i Studentutvalget.
Nå er det derimot første gang på lenge, grunnet koronapandemien.
– Vi tenker det er viktig for studentenes mentale helse å kunne være med på slike ting under eksamensperioden. Da er de under mye stress, så det å møte en terapihund kan være en fin måte å puste ut og slappe av, sier Værdal.
Men til tross for at samfunnet er åpent, flokker ikke studentene til tilbudet. Værdal sier at hun har gått rundt og flyttet på plakater som er blitt hengt over terapihundplakatene, for at folk skal bli oppmerksomme på tilbudet.
– Har det blitt litt oversett av studentene?
– Det kan være vanskelig å nå ut til studentene om tilbudet. Vi har Facebook og Instagram, men det kan uansett fort bli oversett, sier Værdal. Universitas har spurt HFSU hvor mye de budsjetterte til terapihundbesøket.
De skriver at de syntes det var såpass viktig å gjeninnføre tilbudet, at de ikke tenkte på budsjettet. «Dette er noe vi ønsker å fortsette med hver eksamensperiode, kanskje over enda flere dager for å dekke etterspørselen», skriver Veronica Dahlby Tveitan i HFSU i en mail.
Hundeglade studenter
Til tross for små plakater, trer nå to studenter inn i seminarrommet for å hilse på Marve. Marve er igjen rask til å legge seg ned foran dem, og klar for å ta imot kos.
– De som møtes her, kjenner som regel ikke hverandre, så her har de en mulighet til å møte andre studenter. Det er et vidt aldersspenn av studenter som alle kommer sammen over sin kjærlighet for hunder, sier Friberg.
Friberg forteller om tidligere hendelser hvor studenter har blitt rørt til tårer av å møte hundene.
– Hunder dømmer ikke. De bryr seg ikke om hvem du er, eller om du har en kvise på nesa. De koser uansett like mye. Friberg ser på Marve og sier:
– Du er et verktøy i verktøykassa, du. Marve svarer ikke på påstanden. Men Marve er ikke bare en terapihund, han er også et musikalsk geni. Før Universitas sier farvel til Marve, viser Friberg at hunden kan danse og spille musikk. Marve tar en tamburin i munnen og snurrer rundt i seminarrommet, på Fribergs kommando.