Student varsler planlagt juks
Lite vanntett hjemmeprøve er eneste eksamensform i et prøveprosjekt. Emneansvarlig har imidlertid klokketro på studentene.
Denne uken prøver Norges helsehøyskole (en underavdeling av Campus Kristiania) ut en ny eksamensordning. 260 studenter skal på fredag ta en flervalgseksamen hjemme. Dette er eneste form for vurdering i emnet. Når oppgaven settes i gang kan man ikke gå ut av den på pcen man sitter ved, men ingenting hindrer noen i å bruke en annen pc samtidig, eller få bistand av en kumpan.
Universitas har snakket med en student ved høyskolen som er krystallklar på at han vil jukse.
– Jeg synes at denne eksamensformen er veldig merkelig, egentlig. Hvis man kjenner en lege, for eksempel, kan man jo få denne til å ta eksamen for seg, sier studenten, som av opplagte årsaker ønsker å være anonym.
Norges helsehøyskole er en del av Campus Kristiania, en av landets største private høyskoler, som i tillegg består av Markedshøyskolen, Norges Kreative Høyskole og NKS Nettstudier.
LES OGSÅ: Nesten fem ganger så mange menn som kvinner har jukset på eksamen: Møt mesterjukseren
Hundre spørsmål
Den aktuelle eksamenen gjennomføres i emnet «MED2», som alle studenter ved helsehøyskolens års- og bachelorstudier tar. Her skal studentenes kunnskaper i blant annet fysiologi og anatomi testes. Det er tillatt å benytte seg av pensumbøker under eksamen, men å lete etter informasjon på nettet, eller ringe en venn, anses derimot som fusk. Emneansvarlig og førsteamanuensis Jo Bruusgaard ved Norges Helsehøyskole mener at eksamensformen er en god test på studentenes kunnskaper.
– Dette er jo en eksamensordning hvor man må besvare hundre spørsmål på to timer. Jeg har prøvd selv, og hvis du skal begynne å slå opp i boken, så løper tiden fra deg, forteller han.
Ville ikke jukset selv
– Men tror du ikke at det er sannsynlig at studenter kommer til å jukse? De kan jo bare søke seg frem til svaret på internett?
– Jeg tror ikke studenter vil jukse, ikke når jeg tenker på hva jeg selv ville gjort. Det vil dessuten være praktisk vanskelig for studentene, på grunn av tidsbegrensningen og spørsmålsformuleringen, svarer Bruusgaard.
Han innrømmer likevel at det vil være vanskelig å ta studenter i å jukse.
– Hvis studenter velger å hacke seg inn i skolens databaser og finne svarene sine der, er det jo klart det vil få alvorlige konsekvenser. Men ellers vil det være vanskelig å finne ut om enkeltstudenter jukser.
Vil overvåke resultatene
På tross av at det vil være vanskelig å avsløre enkeltstudenters forsøk på juks, vil det være mulig å sammenlikne resultatene fra denne ukas eksamen med tidligere besvarelser, og dette vil tas med i evalueringen av prøveprosjektet.
– Vi sitter på detaljert informasjon om vanskelighetsgraden på de ulike spørsmålene og vi kommer til å sammenlikne studentenes besvarelser med tidligere eksamensgjennomføringer. Hvis vi ser at det plutselig er overveldende mange som svarer rett på vanskelige spørsmål, vil vi kanskje kunne anta at noen har jukset, forteller Bruusgaard.
God respons
I vår gjennomførte Norges helsehøyskole en lignende prøveeksamen for et lite antall studenter. Dette prosjektet var vellykket, og eksamensresultatet var ikke betydelig forskjellig fra lignende eksamener gjennomført på skolen, ifølge emneansvarlig:
– Studentene ga veldig gode tilbakemeldinger, men som sagt er dette fortsatt bare et prøveprosjekt og eksamensgjennomføringen vil evalueres, sier han.
Tidligere har eksamenen blitt gjennomført på papir i høyskolens lokaler. Med prøveprosjektet håper han at eksamensavviklingen vil bli enklere.
– Jeg vil si at dette er utelukkende til studentenes fordel. Digitalisering av eksamen gjør at man unngår feil under sensurering. Det kan dessuten være enklere å tilegne seg informasjon digitalt, fordi studentene i stor grad jobber digitalt i studiehverdagen, sier han.
Studenten Universitas har vært i kontakt med ser imidlertid andre fordeler ved denne eksamensordningen.
– Hvis jeg ikke kan svaret på et spørsmål kommer jeg jo bare til å google svaret, sier den anonyme studenten.
Idiotisk å jukse
Hvor mange av morgendagens akupunktører og idrettsterapeuter som velger å jukse på den kommende flervalgseksamenen vil vi kanskje aldri få vite, men studentene som planlegger å jukse bør tenke seg om, ifølge førsteamanuensis Bruusgaard.
– Det sier seg selv at studenter som jukser ikke vil få utbytte av faget – hvis det fører til at de ikke leser skikkelig. Jeg har ikke ord for hvor idiotisk det vil være å jukse på denne eksamenen.