Arkivfoto: Hans Dalane-Hval

Eksamensflause på statsvitenskap

Sliter du med å se forskjellen på en avhengig og en uavhengig variabel? Det gjorde emneansvarlig på statsvitenskap også.

Publisert Sist oppdatert

UNIVERSITAS PRESISERER: I denne saken i ukens papiravis kom vi i skade for å tillegge professor Tora Skodvin et sitat som hun ikke hadde sagt. Setningen «Selv en professor kan blande mellom en avhengig og en uavhengig variabel» var ment å stå for Universitas´ regning, men ved et uhell havnet det i sitatet til Skodvin.

Da Ida Selliseth Bakken og 85 andre masterstudenter i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo satte seg ned ved eksamenspulten 8. november, var hun sikker på at det kom til å bli vrient.

– Jeg hadde gruet meg i tre måneder, forteller hun om faget «STV4020A – Forskningsmetode og statistikk», som regnes for å være et av de tyngste fagene på en allerede metodetung master.

Før den første timen var gått, begynte imidlertid hun og flere andre studenter å oppdage helt uventede problemer – i oppgaveteksten.

Fryktet jukseanklager

– Den ene oppgaven oppga en avhengig variabel som egentlig var uavhengig, og dermed ble oppgaven umulig å løse, forklarer Bakken. Oppgaven var én av seks kortsvarsoppgaver, som sammen med 20 flervalgs-spørsmål utgjorde eksamenen.

Etter hvert som timene gikk, ble de fleste studentene klar over problemet, uten at eksamensvaktene virket interessert i å gjøre noe med saken. I stedet fryktet flere studenter at de skulle bli beskyldt for juks, da det var like ved å oppstå kommunikasjon mellom dem.

Forstår fortvilelsen

Først klokka tolv, en drøy time før innleveringsfristen, ble det gjort grep. Ifølge Bakken ble en student sendt lengst fram i eksamenslokalet og bedt om å gripe tak i mikrofonen.

– Vedkommende sa «som dere kanskje har lagt merke til, er det en feil i eksamensoppgaven», og forklarte videre at det ville bli gitt en ekstra time, forteller Bakken.

Tora Skodvin, leder for programrådet for statsvitenskap, forstår at situasjonen var forvirrende, og understreker:

– Vi gjør det vi kan for at studentene i minst mulig grad blir skadelidende.

– Menneskelig å feile

Selv om studentene fikk tilbud om en ekstra time på eksamensdagen, hadde enkelte allerede forlatt eksamenslokalet da tilbudet kom. Derfor tilbød Institutt for statsvitenskap også mulighet for å ta en ny, utsatt eksamen 9. januar, der den med best karakter, av de to, ville bli tellende.

– Det er dessverre slik at det er menneskelig å feile. Vi har grundige kvalitetssikringsrutiner for alle eksamensoppgaver, men det er likevel ikke til å unngå at det noen ganger skjer feil, sier professor Skodvin.

Powered by Labrador CMS