Engasjert: Marianne Natvik har et ekstra hjerte for kvinnehelse.

Hormonsyklusen preger kvinner under eksamen

Kvinner har en hormonsyklus som påvirker kroppen i mye større grad enn hos menn. Forsker mener dette kan prege kvinner under eksamen.

Publisert

Hormonsyklus

  • Kvinner har en syklus på 28 dager i gjennomsnitt. Den varer fra første dag i menstruasjonen til første dag i neste menstruasjon.

  • Østrogen er kvinners velværehormon. Dette hormonnivået stiger fra menstruasjonen er ferdig og frem til eggløsning, før det synker igjen frem til neste menstruasjon.

  • Rundt to uker etter menstruasjon får kvinner eggløsning. I forkant og rundt dette får kvinner ofte mer energi og bedre konsentrasjon, samt økt selvtillit, styrke og glede.

  • Rundt en uke før menstruasjon kan kvinner kjenne seg nedstemt, irritable, urolig, oppblåst, få ømme bryster og bli mer slitne. Dette kalles PMS (premenstruelt syndrom).

  • Menn har ikke hormonsyklus slik kvinner har.

Hormonsyklus kan være jenters beste venn, men også verste fiende. Man kan ha flaks, og eksamensdatoen havner der energinivået er på topp. Eller man kan være uheldig og eksamen kommer midt under menstruasjonen. 

Andrea Røvik Grimnes (25) tror dette kan ha stor påvirkning på resultatene.

– Det er jo jævlig uheldig hvis eksamen havner på feil tidspunkt i syklusen.

Grimnes forteller at hun kan få mye smerter og føle seg nedstemt rundt mensen. Hun tror likevel det er lite man kan gjøre dersom dette skjer på eksamen.

– Jeg er vant til å leve i et samfunn hvor man ikke tar hensyn til mensen, så jeg hadde nok sagt til meg selv: nå er du sliten og har det litt forferdelig i dag, men du må bare gjennomføre.

Marianne Natvik er forsker ved Universitetet i Oslo på avdeling for allmennmedisin. Hun er enig i at hormonsyklusen nok kan spille inn på eksamensresultatene.

– For kvinner som sliter med mye menstruasjonssmerter og andre syklusrelaterte plager, kan dette prege henne under eksamen.

Før eggløsning er best

Natvik forteller at perioden fra menstruasjon og frem mot og rundt eggløsning, er den delen av syklusen hvor kvinner ofte har det best. Da har de mer energi, bedre konsentrasjon og høyere selvtillit. 

Uken før forventet menstruasjon kan kvinner derimot kjenne seg nedstemte, irritable, urolige, oppblåste, få ømme bryster og bli mer sliten. Dette kalles premenstruelt syndrom, eller PMS, og kan for noen påvirke arbeidsevne og konsentrasjon.

– For kvinner med mye PMS er det nok ikke dette den beste perioden å ha eksamen i. Men dette kan vi ikke styre. Livet vil kreve at vi stiller opp selv om syklusen utfordrer, sier forskeren.

Grimnes synes at store menstruasjonssmerter, eller psykiske påkjennelser i forbindelse med mensen, burde være en gyldig grunn til å søke om utsettelse. Studenten har merket hormonsvingningene mer og mer med alderen.

– Jo eldre jeg har blitt, jo mer har jeg blitt klar over hvor mye psyken min endrer seg i løpet av syklusen. Både fysiske smerter, men også hvor utrolig deppa man kan bli.

Grimnes beskriver at hun kan få mye smerter og føle seg nedstemt rundt eggløsning.

Urettferdig: Madelen Dahlstrøm (20) tror mange vil se på ulik tilrettelegging på eksamen som forskjellsbehandling.

– Rett før mensen får jeg mentalt sammenbrudd hver gang, men jeg skjønner aldri at det er fordi jeg får mensen. Det kan være veldig psykisk påkjennende.

Hvordan hormonsvingningene påvirker kroppen, er veldig individuelt fra kvinne til kvinne. Dette er Grimnes tydelig på.

– Noen kvinner merker jo ikke så mye til symptomene, mens andre kan for eksempel bli totalt utslått hver gang de får mensen. Hvis man da får eksamen på feil tidspunkt kan jo det ødelegge veldig, sier hun.

– Guttene slipper unna

Natvik forklarer at kvinner har svingende hormonnivåer gjennom syklusen deres. Menn har derimot ikke hormonsyklus på samme måte.

– Guttene slipper unna dette. De har selvsagt også masse hormoner, men uten svingninger.

Forskeren forklarer at dersom hormonnivåene til menn varierer, er dette i større grad knyttet til hvordan de har det i livet generelt. Det kan blant annet bli påvirket av mat, stress og trening.

– Ulike forhold kan påvirke kjønnshormonene. Disse hormonsvingningene gjelder både for kvinner og menn.

Testosteron er hovedhormonet for menn og østrogen er hovedhormonet for kvinner. Mens testosteronnivået til menn er relativt stabilt, svinger derimot østrogennivået til kvinner gjennom syklusen.

– Det kan ha stor påvirkning på kvinners humør, ettersom østrogen er kvinners velværehormon.

Skoleeksamen til fordel for menn?

Julianne Jordhøy (22) studerer utviklingsstudier og bærekraft på Blindern. Hun tror skoleeksamen kan være til fordel for menn.

– Kvinner kan jo være heldige eller uheldige, avhengig av hvor de er i syklusen. Hvis man ender opp med å måtte ha eksamen under mensen, er jo det kjipt.

Løsningsorientert: Julianne Jordhøy (22) foreslår flerdagers eksamen for dem som blir plaget av syklusen under skoleeksamen

Dette tror hun kan virke inn på eksamensresultatet.

– Jeg har snakket med flere folk som har blitt påvirket av dette. For eksempel hvis man våkner opp med skikkelige magekramper.

Hun legger til at det viktigste er å vise forståelse for de som kjenner på menstruasjonsplager.

– Hvis noen sliter veldig mye, så bør det legges til rette for. På samme måte som man legger til rette for dem med ADHD eller dysleksi.

Jordhøy har flere alternativer til eksamen, som hun tror kan være gunstigere for dem med store påkjenninger rundt menstruasjon.

– Flerdagers eksamen er jo egentlig en ganske god løsning. Da er man ikke helt avhengig av å være på topp den ene dagen. En annen løsning er å ha vurderinger i løpet av et semester som også teller inn på karakteren, sier studenten.

Idretten tar hensyn

Madelen Dahlstrøm (20) stemmer i. Hun synes også det bør finnes andre alternativer til eksamen for kvinnene som er mest plaget. Hun studerer psykologi på UiO, og driver i tillegg med fotball på toppidrettsnivå. 

Dahlstrøm sier at kvinnefotballen prøver å ta hensyn til at jenter oppfører seg forskjellig ut ifra hvor de er i syklusen.

– Dette er også viktig når det kommer til andre ting, som skole og jobb.

Dahlstrøm synes det er vanskelig å svare på om kvinner og menn burde ha ulik tilrettelegging på eksamen, og tror mange ville sett på det som forskjellsbehandling. Hun synes likevel det burde finnes andre løsninger.

Preget: Andrea Røvik Grimnes (25) blir sterkt plaget av syklusen.

– Man kan for eksempel prate med legen og få gyldig fravær på eksamen. En annen løsning er å ha hjemmeeksamen over flere dager.

Dahlstrøm foreslår også å ta eksamen på en oppsamlingsdag, sammen med dem som har vært syke eller av andre grunner ikke kan møte opp.

Be om hjelp

Natvik er enig i at eksamen kan komme uheldig ut for kvinner som sliter med menstruasjonsplager og andre syklusrelaterte symptomer. Likevel tror hun ikke løsningen er forskjellige regler for kvinner og menn.

– Jeg tror det er en bedre strategi for samfunnet å gi hjelp til kvinnene som blir preget av syklusen, enn en felles tilrettelegging for alle kvinner. De aller fleste klarer eksamen fint.

Dersom eksamen kommer på et dårlig tidspunkt i syklusen, anbefaler forskeren at man i denne perioden har ekstra selvomsorg og raushet, prioriterer søvn og starter tidlig med lesingen.

– Men om dette blir for vanskelig, så oppfordrer jeg til å kontakte fastlegen. Det er hjelp å få dersom symptomene går utover livskvalitet og funksjonsevne. I noen tilfeller kan det være aktuelt å skrive ut legeerklæring for å få tilrettelagte eksamensordninger.

Natvik sier at hormonbehandling i form av hormonell prevensjon kan være løsningen for noen. For kvinner med menstruasjonssmerter kan p-piller hjelpe. Da kan de få sjeldnere blødninger og mindre vondt. For kvinner med PMS er det også noen typer p-piller som har vist seg effektive, forklarer hun.

– Men hormonelle prevensjonsmidler kan vel også for noen gi negative bivirkninger?

– Hormonell prevensjon kan være én av løsningene, men dersom man ikke kan ta hormoner finnes det også andre alternativer. Her må man prøve seg frem for hver kvinne individuelt, sier forskeren og legger til:

– Gå og be om hjelp, det er hjelp å få!

Powered by Labrador CMS