BOLIGMANGEL: Noe av det viktigste for sittende styreleder Eilif Tanberg er å fortsette arbeidet med studentboliger. Derfor stiller han til gjenvalg.

Valg av Oslos mektigste student

SiOs styreleder har tidligere advart om potensiell bråstopp i studentboligbyggingen. Nå stiller Eilif Tanberg til gjenvalg, og lover å fortsette kampen for flere rimelige studentboliger.

Publisert Sist oppdatert

SiOs hovedstyre:

Samskipnaden SiO er Norges største samskipnad. De leverer tjenester til ca. 80 000 studenter i Oslo og Akershus. Hovedstyret er det øverste organet i SiO og består av 10 representanter. Fem av disse representantene er studentrepresentanter valgt av Velferdstinget. Hovedstyret har et overordnet ansvar for SiO. Styrets oppgaver er utarbeidelse og oppfølging av strategidokumenter og kontroll med samskipnadens økonomi. 

Vervet er honorert av SiO.

Kandidater: 

Styreleder: 

Styremedlem:

Mandag 2. desember skal Velferdstinget velge ny styreleder til SiOs hovedstyre. Styret har overordnet ansvar for samskipnaden, og skal blant annet utarbeide og følge opp strategidokumenter og kontroll av økonomien til SiO. Fem av ti representanter i styret er studenter, hvorav resten er ansatte fra SiO og utdanningsinstitusjonene. 

Styreledervervet besittes alltid av en student og har dobbeltstemme i , og gir flertall til studentene. Eilif Tanberg er den eneste som stiller. 

– Hvis du skulle presentert deg selv, uten å nevne det man vanligvis forteller når man stiller til slike verv, hva ville du sagt da? 

– Jeg er veldig glad i å lese. Egentlig skulle jeg ønske jeg hadde noen morsomme studentaktiviteter jeg kunne fortelle om, men det har jeg ikke tid til lenger desverre. Jeg kan vel nevne at jeg har vært veldig glad i å synge i kor og danse swing. 

– Er swingferdighetene noe du kan få bruk for som styreleder? 

– En viktig del av å danse swing er å holde takten, ha det morsom samtidig som man er tydelig. Det er egentlig ganske overførbart til jobben som styreleder.

God erfaring

Foruten sving- og korerfaring har Tanberg vært aktiv i styrearbeid siden videregående. I fire år var han styreleder for Norges Kristelige Studentforbund. Ikke minst har han allerede hatt jobben i en periode. Året før var han nestleder. 

Leder av Kulturstyret

Lederen av Kulturstyret har ansvaret for å lese og innstille på alle innkomne søknader til Kulturstyret og kalle inn til møtene sammen med administrasjonen. Leder har også ansvar for å følge opp og avtale møter med søkere dersom det trengs, og for den daglige kontakt med administrasjonen og oppfølging av Kulturstyret. Leder av Kulturstyret er styrets kontaktperson overfor media, foreninger, SiO, lærestedene og andre..

  • Arthur Kleis (stilt etter fristen for å bli vurdert av valgkomiteen)

  • Emil Øvretveit (stilt etter fristen for å bli vurdert av valgkomiteen)

  • Rines Kesler (stilt etter fristen for å bli vurdert av valgkomiteen)

– Jeg føler at jeg har mer å bidra med, og er klar til å sitte et år til for å jobbe videre med saker som har kommet inn, for eksempel behovet for studentboliger. 

Tanberg studerer økonomi og informatikk på UiO og BI. Hans viktigste motivasjon for å stille igjen er å fortsette jobben for at SiO gjør studentlivet i Oslo og Lillestrøm bedre.

Mye makt og stort ansvar

SiO er landets største og eldste studentsamskipnad og skal støtte opp om velferdsbehovene til 77 000 studenter på tvers av flere utdanningsinstitusjoner. I 2023 omsatte SiO for 1,3 milliarder kroner.

Tanberg mener at samskipnaden har en jobb å gjøre for å nå ut til alle studentene på tvers av studiestedene. Selv er han student på to forskjellige utdanningsinstitusjoner. Det ser han på som en styrke. 

– Som styreleder i SiO er det veldig viktig å se samskipnaden fra flere perspektiver, det får jeg god mulighet til når jeg studerer flere steder. Jeg mener SiO har en jobb å gjøre når det kommer til å nå ut til alle. Jeg vet av erfaring at noen av de mindre utdanningsinstitusjonene ikke er fornøyde med arbeidet vi gjør. Det mener jeg det er viktig å jobbe med. 

– Hvordan skal du jobbe med det? 

– Man må ut å møte studentene og tillitsvalgte og ha god dialog. Vi må komme frem til bedrende tiltak i fellesskap.

Studentboliger er viktigst

Kandidater til kontrollkomiteen (1 år)

Kontrollkomiteen (KK) har som oppgave å kontrollere at Velferdstingets regelsamling blir fulgt. Komiteen innstiller overfor Velferdstinget på godkjenning av valgprotokollene ved valg av Velferdstingets representanter og vararepresentanter. De tre som sitter i KK har plassfratredelse i VT, dvs. at de trer ut som ordinære VT-representanter og mister stemmerett i forsamlingen. I tillegg skal KK kontrollere og gi innstilling på at budsjettene og regnskapene fra de som søker støtte gjennom Velferdstinget eller dets organer er i tråd med Velferdstingets krav og god regnskapsskikk. 

  • Foreløpig ingen kandidater.

SiO har flere ansvarsområder. Boliger, helsetilbud, barnehager, treningssentre og kantiner er noe av det SiO har ansvar for. 

I august skrev Universitas at studenter som måtte benytte seg av midlertidige soveplasser på lesesaler. Ved månedsstart var nemlig nesten 7000 studenter i boligkø hos SiO. Totalt forvalter samskipnaden nærmere 10.000 studentboliger og Lillestrøm. Selv om målet er å bygge mer, er det utfordrende. 

– Det kan potensielt bli en bråstopp i studentboligbyggingen i Oslo hvis vi ikke får tilgang på flere egnede tomter til en akseptabel pris.

Det sa Tanberg til Universitas tidligere i November. Nordberg studentby kan potensielt være SiOs siste store byggeprosjekt i Oslo, med mindre de får tilgang til flere egnede tomter. Han etterlyste statlig tilskudd og festeavtaler fra både kommunen og staten. En festeavtale er en juridisk avtale med grunneier, hvor det kan bestemmes at tomten skal brukes av SiO til å bygge studentboliger mot en årlig festeavgift.

Studentboliger er noe han gjerne vil jobbe videre med, dersom han får være styreleder ett år til. 

Kandidater til klageutvalg for tildeling av bolig

Klageutvalget skal behandle klager som kommer inn på grunn av avslag på søknad om studentbolig. Dette organet har møter gjennom året ved behov. Det er forventet at dette er et særdeles lite arbeidskrevende verv da det ikke har vært så mange saker oppe de siste årene.

Klageutvalget oppnevnes av hovedstyret og består av tre av studentstyrerepresentantene i hovedstyret, to representanter oppnevnt av Velferdstinget, direktør for SiO Bolig og adm. direktør for SiO (leder). 

  • Foreløpig ingen kandidater.

– Det er stort behov for studentboliger og noe jeg vil fortsette å jobbe med er hvordan vi kan bygge mest mulig uten at det er økonomisk belastende. Det er prisvekst i samfunnet generelt, og vi må sørge for en bærekraftig vekst, forteller Tanberg. 

– Kan ikke spekulere i hvorfor ikke flere stiller

På høstens valgmøte skal det velges styreleder, to styremedlemmer, leder av Kulturstyret, kandidater til kontrollkomiteen og kandidater til klageutvalg for tildeling av bolig. De som velges blir viktige for studenter i Oslo og Akershus. 

Det er ingen andre enn Tanberg som stiller til leder av Hovedstyret. Selv om han tenker at det hadde vært ideelt med flere kandidater, er han fornøyd med at flere stiller til styremedlem. 

– Jeg kan ikke spekulere i hvorfor det ikke er flere som stiller til styreleder, men heldigvis er det mange som har stilt til styremedlem. Alle kandidatene er veldig dyktige og det er lovende for studentdemokratiet at de stiller seg til disposisjon, sier han.

Powered by Labrador CMS