Full stopp i utveksling til Egypt
Ettersom urolighetene herjer i Midtøsten, snevres utreisemulighetene for arabisk-studenter kraftig inn. Nå sendes alle til Jordan, som har en helt annen dialekt.
Andreårsstudenter ved programmet Midtøstenstudier med arabisk ved UiO skulle egentlig dratt på utveksling til Kairo i høst, men må nå legge om planene.
– Jeg har lest mye om Egypt på forhånd, og fulgt situasjonen nøye, så jeg forstår avgjørelsen, sier arabiskstudent Anje Lyssand.
– Men jeg er jo veldig skuffa.
I forbindelse med ettårsmarkeringen for innsettelsen av president Mohammed Morsi, tok mange egyptere til gatene i protest i slutten av juni. Demonstrantene krevde presidentens avgang, og 3. juli ble Morsi avsatt i et militærkupp.
Manglende informasjon
Arabiskstudent Lyssand er ikke helt fornøyd med informasjonen hun har fått fra universitetet.
– Det har vært veldig lite informasjon, og den har kommet seint. Vi har sjekka e-posten hver dag og håpa at vi skal få noe informasjon, sier Lyssand.
Studentene fikk først litt informasjon i slutten av juni. Så, i starten av juli fikk de endelig beskjeden om at de ikke får dra til Egypt.
– Da hadde kuppet allerede skjedd, så det regna vi jo egentlig med. Da det begynte å bli trøbbel der nede, venta vi på å høre noe fra universitetet. Vi ville gjerne vite at de huska oss, sier Lyssand.
Fraråder å reise
Underdirektør i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen forteller at de ikke har noen spesielle reiseråd for studenter utover de rådene de gir til alle norske borgere. Utenriksdepartementet (UD) oppdaterte sine reiseråd noen dager etter kuppet i Egypt.
– Våre landsider oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Egypt, sier Andersen.
Ettersom UD fraråder alle reiser til eller opphold i Kairo, er et studieopphold i byen ifølge Andersen ikke å anbefale.
– Når vi fraråder å reise til et land, kan det bety at vår mulighet til å bistå kan være begrensa hvis situasjonen tilspisser seg, sier han.
Også amerikansk og britisk UD advarer sine borgere mot å reise til Egypt.
Vanskelig avgjørelse
Hanne Skramstad er studieleder ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitet i Oslo (UiO), og tok avgjørelsen om å avlyse utenlandsoppholdene i begynnelsen av juli.
– Vi snakket med de vitenskapelig ansatte som var til stede, og alle var enige i avgjørelsen, sier hun.
Hun forteller at det kan være vanskelig å ta slike avgjørelser tidlig fordi situasjonen forandrer seg. Men ettersom UD har opprettholdt sitt reiseråd er Skramstad fornøyd med avgjørelsen.
Når UD fraråder å reise til en by, et land eller en region, er vi nødt til å forholde oss til det.
Hanne Skramstad, studieleder ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitet i Oslo (UiO).
– Når UD fraråder å reise til en by, et land eller en region, er vi nødt til å forholde oss til det, sier Skramstad.
Amman som alternativ
Studieleder Skramstad forteller at instituttet har skaffet plass til studentene i Amman i Jordan i stedet.
– En av grunnene til at vi tok avgjørelsen tidlig i juli, var at det da ville være lettere å ombooke studentene. I Amman hadde de et stort påtrykk fra utenlandske studenter som var i samme situasjon som våre studenter, men vi fikk plass til alle som ønsket å reise dit, sier hun.
Arabisk er ikke et enhetlig språk, men har mange og svært ulike dialekter. Noen av studentene har derfor vært bekymret for om de får snakket egyptisk dialekt i Amman, ettersom de har fått undervisning i den dialekten i Norge.
– Siden det er så mange internasjonale studenter som er i samme situasjon, blir det noe ekstra undervisning satt opp i egyptisk. Og vi tilpasser vår undervisning og våre krav her hjemme til hva de får ut av utenlandsoppholdet, forteller Skramstad.
Gode rutiner
Skramstad forteller at de første gang sendte studenter til Jordan i fjor. Da var det ordnet som alternativ til Syria, som tidligere var utvekslingsdestinasjonen.
– Før reiste arabiskstudentene til Damaskus, som vi anså som et av de tryggeste stedene å reise. Så forsvant det alternativet. Kairo var vi helt sikre på at ville være trygt, men nå er det også ute. Så vi må være veldig fleksible, forteller studielederen.