Demonstrasjoner: Bildet fra mars 2014 viser studenter ved universitetet i Kairo som demonstrerer mot kuppet året før. Studieåret 2013/2014 ble 18 studenter drept og nesten 1000 studenter dokumentert arrestert, ifølge en rapport av den egyptiske organisasjonen AFTE og norske SAIH. Foto: BORA S. KAMEL, FLICKR.COM (CC)

21 studenter drept og over 1000 arrestert i Egypt

Over 2300 dokumenterte overgrep de siste tre studieårene. Egyptiske studenter lever med at aktivisme i deres eget land kan få dødelige konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

«Besieged universities»

  • Rapport gjennomført i samarbeid mellom egyptiske Association for Freedom of Thought and Expresssion (AFTE) og norske Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).
  • Rapporten tar for seg overgrep mot studenter i offentlige universiteter de siste tre studieårene etter militærkuppet 3. juli 2013 som styrtet president Mohamed Morsi.
  • Rapporten dokumenterer 2318 overgrep mot studenter, hvorav 1181 arrestasjoner av studenter, 1051 studenter som har mottatt disiplinære aksjoner, hvor mer enn halvparten av disse tilfellene er utvisning; 65 studenter som er henvist til militære domstoler, og 21 studenter som er drept i demonstrasjoner eller andre utenomrettslige situasjoner.
  • Rapporten ble lansert 20. mars i Norge under en aksjon signert SAIH på Ingensteds i Oslo.

– Studenter er blitt veldig klar over at meningene deres kan gi dem trøbbel, sier doktogradsstudenten Amira Abdelhamid til Universitas.

Hun er fra Egypt og er en av forfatterne bak den ferske rapporten om studenttilværelsen i Egypt. Minst 21 studenter er drept og 1181 studenter er arrestert de siste tre studieårene ved egyptiske universiteter, viser tall fra rapporten «Besieged universities» som er utarbeidet av AFTE på oppdrag for SAIH (se faktaboks).

På tross av de høye tallene, frykter Abdelhamid likevel store mørketall.

– De sakene vi har dokumentert reflekterer ikke hele virkeligheten. Veldig mange saker har ikke blitt dokumentert, sier Abdelhamid.

– Dette er fakta news

– Situasjonen i Egypt er alarmerende og fortjener mer oppmerksomhet. Det er et synlig eksempel på at studentaktivister knebles. Tallene i rapporten er grusomme, men det er ikke en unik situasjon. Det skjer dessverre over hele verden, sier leder Inga Marie Nymo Riseth i SAIH til Universitas.

Rapporten ble lansert i amerikansk «homecoming»-stil sammen med SAIHs siste kampanje, hvor de inviterer folk til å bli en del av deres en egen supporterklubb for akademisk frihet. Det betyr utdeling av supporterskjerf og fotballkort av studentene som er i Norge under støtteprogrammet «Students at Risk».

– Vi ønsket å gjøre en positiv vri der vi viser fram hvor store helter studentaktivister er. De fortjener mye støtte og oppmerksomhet. Og når fotballag har så store supporterklubber, hvorfor har ikke studentaktivister det? De er de største heltene i samfunnet vårt, sier Riseth.

Rektor Ole Petter Ottersen mener rapporten virkelig gir valuta for pengene.

– Det er nettopp analyser som dette vi trenger. Vi må investere i slike gode tall. Dette er fakta news, ikke fake news, sier han til forsamlingen etter lanseringen.

Ikke virkeligheten: – Veldig mange saker har ikke blitt dokumenter, sier Amira Abdelhamid. Foto: Eskil Wie

Verste året i historien

Nesten 1000 av arrestasjonene og 18 av drapene skjedde i studieåret 2013/2014 i etterkant av militærkuppet mot Mohamed Mursi.

– Det var det verste akademiske året i moderne egyptisk historie, sier Abdelhamid.

I ettertid skal nesten all form for studentaktivisme ha blitt slått ned på, selv arrangementer som ikke har noe med politikk å gjøre. Derfor skjer det for tiden svært lite studentaktivitet på campuser i Egypt, ifølge Abdelhamid.

Staten har dessverre hatt suksess gjennom å knuse all solidaritet og bånd i det egyptiske samfunnet»

Amira Abdelhamid, doktorgradsstudent og rapportforfatter

– Staten har dessverre hatt suksess gjennom å knuse all solidaritet og bånd i det egyptiske samfunnet, spesielt på universitetene.

Dette skal også forklare den kraftige nedgangen i arrestasjoner fra studieåret 2013/2014 til 2015/2016, mener Abdelhamid. Selv om det kun har vært 21 arrestasjoner og heldigvis ingen utenomrettslige drap det siste studieåret, så skyldes det at studenter frykter konsekvensene.

– Det har vært og er en systematisk målrettet jakt mot kritiske stemmer, mener rapportforfatteren.

Ifølge henne brukes det tre forskjellige metoder:

Politistyrker stormer inn på campus og arresterer studenter som demonstrerer.

Ledelsen ved universitetene har fått større makt, og kan blant annet utvise studenter uten å følge vanlig prosedyre.

Lovgivning legger hindre på studentaktivisme.

Sistnevnte er spesielt synlig i en lov fra oktober 2014, hvor enkelte universitetsområder ble satt under militær jurisdiksjon. Det har gjort at flere studenter har måtte ta saken sin i en militær domstol. Dette fikk Passant Ahmed i den egyptiske studentunionen til å sammenligne universitetene med et militært fengsel.

– Det var strået som brakk kamelens rygg. Det går imot akademisk frihet og vår rett til ytringsfrihet. Universitetet er blitt et militært fengsel, i stedet for å være et sted for tanke og kreativitet, siteres han på i rapporten.

«Ikke for kritisk»

Mostafa Elsayed Hussini er én av studentene som har opplevd å bli utvist fra universitetet i Alexandria på grunn av studentaktivisme. I 2015 fikk han komme til Alta i Norge for å studere gjennom «Students at Risk»-programmet.

– Det er bare tilfeldig at jeg får studere her i Norge mens mange av vennene mine hjemme er fengslet, mener han.

Etter han er ferdig med studiene planlegger han å dra tilbake til hjemlandet.

– Jeg skal tilbake én dag. Det er min eneste plan. Jeg skal ikke rømme fra det, sier han, som var en del av demonstrasjonene allerede den første dagen i 2011.

Rapportforfatter Amira Abdelhamid var en del av demonstrasjonene på Tahrir-plassen i januar 2011. Selv om hun aldri personlig opplevde overgrep i tiden før hun begynte på studier i utlandet, så fikk folk nært henne oppleve det ofte.

– Da jeg begynte i AFTA i 2012, var det én kollega som ble arrestert tre ganger fordi han var en politisk aktivist, forteller hun til Universitas.

De siste årene har hun studert ved Universitetet i Sussex, og om én uke skal hun dra hjem igjen for første gang på over ett år. Da er det enkelte som kanskje bekymrer seg mer enn henne.

– Min mor sendte meg en melding hvor hun ba meg vennligst om å ikke være «for kritisk». Det er en følelse av fare, men jeg tror ikke det er noen fare for meg. Myndighetene er garantert ikke blinde for dette, men vi har lansert flere rapporter tidligere uten at noe har skjedd, sier hun og legger til:

– Men myndighetene er uforutsigbare, så man vet aldri.

Universitas forsøkte tirsdag å få en kommentar på rapporten fra egyptiske myndigheter både gjennom den norske ambassaden og Egypts utsending til FN i New York, uten hell.

Powered by Labrador CMS