Tolv føll avlives på Veterinærhøgskolen
Tolv fjordhester er avlet opp for å brukes i et forskningsforsøk. Håpet er å få svar på årsaken til sykdommen osteochondrose.
Norges veterinærhøgskole skal operere ut brusk og beinvev fra tolv sju uker gamle fjordingføll for å sammenligne det med brusk og beinvev fra hester med det arvelige leddproblemet osteochondrose. Etter inngrepet skal føllene regelmessig tas røntgen og prøver av, før de skal avlives etter sju uker grunnet fare for leddsmerter i etterkant.
Etter at forskningsprosjektet ble kjent er det opprettet en motstandsgruppe mot forskningsprosjektet på Facebook, som på kort tid har kommet opp i 6634 medlemmer. Føllene kommer fra Nordfjordeid, og lederen i Midtre Nordfjord Fjordhestlag, Else Løkke, mener at det bør finnes en annen løsning enn å bruke fjordhesten.
– Det er en alarmerende nedgang i fødte føll i fjordhestrasen, og det blir helt feil å bruke fine og friske føll til dette når det er en fare for rasen, sier hun.
– Viktig og nødvendig
Seksjonsleder ved Hesteklinikken på Norges veterinærhøgskole Nils Ivar Dolvik mener på sin side forskningen er nødvendig og viktig. Fjordhesten er valgt nettopp fordi sykdommen aldri er påvist hos rasen, og Dolvik håper at svaret kan finnes nettopp her.
– Målet med forsøket er å unngå at flere liv går tapt til sykdommen, og at man i fremtiden skal kunne unngå å avle fram dyr med osteochondrose, sier han.
– Hvorfor kan det ikke brukes hester som allerede er rammet av sykdommen?
– For å kunne si at blodtilførselen er en vesentlig faktor, må vi gjøre det på en hest som har lav frekvens på sykdommen. Å teste hester som ofte er rammet og som allerede kan ha det arvelige genet i kroppen, vil gjøre det umulig å skille årsakene fra hverandre, sier Dolvik.
Liker Facebook-engasjement
Dolvik påpeker at osteochondrose er en alvorlig sykdom som angriper hundrevis av hester i året.
– Resultatene kan også være direkte overførbare til mennesker som lider av osteochondrose, sier han.
Dolvik setter faktisk pris på engasjementet på Facebook.
– Det er fantastisk at så mange engasjerer seg i dyr og hvordan de behandles, og vi gjennomfører dette forsøket nettopp for å hindre smerte og lidelse ved sykdommer hos dyr, sier han.
Avtroppende leder i Norges Fjordhestlag, Magne Hus, har et avslappet forhold til at akkurat fjordhesten er valgt ut til dette forsøket
– Dette er en omfattende sykdom som er viktig å forske på, så hvilken rase som velges ut spiller ingen rolle. Vi har ingen motforestillinger, sier han.
Rådgiver i Dyrevernalliansen Anton Krag bekrefter at de har fått inn mange reaksjoner i denne saken, men at de har valgt å ikke sette inn noen ressurser her.
– Vi er prinsipielt imot alle forsøk på dyr som medfører smerte og død, men vi har her valgt å prioritere andre saker som er langt verre enn akkurat denne, sier han.