Kongen er søt, men vil studentene ha ham?
Til helgen er det duket for prinsessebryllup i Geiranger. Samtidig meldes det om at mange har fått et mer negativt syn på kongehuset de siste årene. Universitas tar tempen på studentenes bryllupsfeber.
Lørdag 31. august gifter Märtha Louise og Durek Verrett seg. Samme uke som prinsessebryllupet går av stabelen meldte NRK om at støtten til monarkiet har falt fra 81 prosent til 68 prosent siden 2017. Nesten fire av ti nordmenn har fått et mer negativt syn på monarkiet. Årsakene knyttes til prinsesse Märtha Louise, Durek Verrett og Marius Borg Høiby, kongefamiliens sorte får.
Til NRK forteller Eva Grinde fra Dagens Næringsliv at vi ikke nødvendigvis ser slutten på monarkiet. Universitas tråler likevel Oslo for å finne ut om studentene her tror monarkiet overlever studietida deres.
Skulle gjerne vært invitert
Utenfor utdanningsvitenskapelig fakultet på Universitetet i Oslo møter vi Nora Marie Nilsen (23). Hun sjonglerer master i spesialpedagogikk med et årsstudium på Oslomet, men har tid til å ta en kort prat om det kommende prinsessebryllupet.
– Åja, ikke mitt prinsessebryllup?
Det tar et øyeblikk før hun kobler at det er bryllupet mellom prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett det er snakk om. Selv om hun ikke tenker særlig mye på bryllupet eller aktivt oppsøker informasjon om det, er det noe som stadig vekk dukker opp i media. Hadde hun blitt invitert i bryllupet ville hun helt klart takket ja.
– Bryllup er gøy, og jeg liker å pynte meg, sier hun¨.
Nyhetsoppslagene om det kommende bryllupet eller tiltalen mot Marius Høiby har ikke gitt henne noe dårligere inntrykk av kongefamilien.
– Jeg tenkte jo ikke akkurat at de var noen guder før dette heller. Det viser jo bare at de er mennesker.
Hun trekker fram at noen har uttalt at det er synd på Marius Høiby, ettersom han selv ikke har valgt å bli en offentlig person. Selv synes Nilsen mer synd på voldsofrene. Dersom hun var nødt til å ha en voldelig partner for å bli invitert i bryllupet ville hun derimot takket pent nei.
– Så gira er jeg ikke, konstaterer hun.
For mye oppmerksomhet
Jeg ville ikke grått om kongen døde
Marcus Moe, kultur og kommunikasjon på Universitetet i Oslo
Marcus Moe (22) studerer kultur og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, og har også fått med seg sakene om både Durek Verret og Marius Høiby.
– Monarkiet har ingen sentimentalverdi for meg. Men de koster alt for mye penger, så jeg stiller meg kritisk til hva de gjør, sier han.
Selv beskriver han kongen som en litt koselig figur.
– Jeg er glad i kongen. Han er jo søt, sier Moe.
Han påpeker at kongen ikke er på ferie når han reiser rundt. Han jobber for eksempel med å opprettholde relasjonen til andre kongefamilier.
– Jeg ville ikke grått om kongen døde. Kanskje om staten betalte meg, som sånn Nord Korea-opplegg, sier Moe.
Han synes at prinsessebryllupet får alt for mye oppmerksomhet, og ville ikke dratt selv om han ble invitert. Han antar at monarkiet overlever studietida hans, og mye lengre enn det også, men de er dyre i drift. I tillegg påpeker han at det er problematisk når folk har en maktposisjon uten selv å ha jobbet for det.
– Det er dumt når folk som ikke har noen profesjonell årsak til å ha diplomatpass skal ha det fordi en forelder tilfeldigvis er en del av kongefamilien, avslutter han.
Får støtte ved BI
I kantina på BI finner vi Thomas Blomstrøm (18) som studerer markedsføring og Matteo Janssen (18) som studerer økonomi og administrasjon. Blomstrøm synes monarkiet er nice.
– De er gode representanter, sier han.
Janssen er enig i dette
– De er gode forbilder. Jeg er stolt av dem, sier han.
For de to studentene er det viktig å påpeke at kongefamilien også er mennesker. De synes synd på Harald og gjengen hans som må deale med mye greier på grunn av Märtha Louise og Durek Verret. Men noe støtte til brudeparet er det likevel å hente fra de to studentene:
– Kjærlighet er kjærlighet. Folk må få lov å bli glad i hvem de vil, påpeker Blomstrøm.
Men selv om de to liker kongefamilien kommer de ikke til å følge med på bryllupet.
– Går det en fotballkamp eller noe, ser jeg heller på det, sier Blomstrøm.
De er gode forbilder. Jeg er stolt av dem
Matteo Janssen, økonomi og administrasjon på BI
Han bryr seg ikke så fælt om å bli invitert heller, i stor kontrast til kameraten:
– Det er bra flex da. Det ser bra ut på CV-en å ha vært i prinsessebryllup, mener Janssen.
Når det kommer til Høiby-saken begynner Janssen å google, før kameraten avbryter ham med en kjapp oppdatering om pågripelsen og tiltalen av sønnen til Mette Marit.
– Det han har gjort er dumt, men kongefamilien bør ikke ta noen skade på grunn av det. Kongen, dronninga og Haakon jobber dag og natt for at vi skal ha det bra og for at Norge skal se best mulig ut, sier Blomstrøm.
Han foreslår å prøve båndtvang om ingenting annet funker. Janssen tror ikke kongefamilien må gå av før de utøver direkte maktmisbruk.
Skal monarkiet legges ned?
På Kunsthøgskolen i Oslo tar det tid før vi finner noen som gjør noe mer enn å trekke på skuldrene når vi spør om de gleder seg til prinsessebryllupet. Til slutt får vi følge Sofia Brox (23) gjennom keramikkverkstedene der hun holder på med studiene i materialbasert kunst.
Hun har verken fulgt med på prinsessebryllupet eller saken om Marius Høiby.
– Jeg var på standup, og da nevnte de at det var en eller annen sak med ham, sier Brox.
Hun vil ikke si at hun er så interessert i monarkiet, og medieoppslagene har heller ikke påvirket holdningen hennes. På spørsmålet om monarkiet kommer til å overleve studietida hennes, påpeker hun at noen er evige studenter. Selv har hun ingen planer om å studere for alltid, og antar derfor at monarkiet vil vare såpass lenge i hvert fall.
– Er det snakk om at det skal legges ned? spør hun.
Hun synes kongefamilien gjør mye rart, men tror likevel disse sakene kommer til å forsvinne.
– Nei, de er jo mennesker da. Mennesker gjør ting, påpeker Brox.