Du må betale
Samskipnaden diskuterer å innføre egenandeler på helsetjenesten og høyere treningsavgift.
egenandeler på studentvelferd
Dette er noen av forslagene i et notat hovedstyret i Studentsamskipnaden har fått utarbeidet. Andre forslag er egenandel for Karrieresenterets tjenester og høyere pris i studentbarnehagene.
Hovedstyreleder Dag Hovdehaugen understreker at dette bare er forslag. I løpet av neste år skal styret gjennomgå hele velferdstilbudet som omfatter helsetjenesten, sosionomtjenesten, studentbarnehagene, Radio Nova, Universitas og veiledning på Karrieresenteret. Spørsmålet er hvor mye velferd Samskipnaden skal tilby og hvem som skal betale for den.
– Det kan tenkes at velferdstilbudene skyves mer i retning av brukerfinansiering, sier viseadministerende direktør Trond Bakke.
Det betyr at det er brukerne av velferdstilbudene som må betale. Bakken sier høyere treningsavgift på de dyreste aktivitetene på Domus Athletica kan bli en følge av dette.
Dårligere økonomi
Årsaken til at Samskipnaden diskuterer slike tiltak er at studenttallet har gått ned. Det betyr lavere inntekter fra semesteravgiften som betaler for 20 prosent av velferdstilbudet.
– Studenttallet har sunket med 6000 på tre år og Universitetet regner med at det vil stabilisere seg rundt 32 000. Det betyr at ganske mye penger har blitt borte, sier Odd Wilhelmsen, økonomidirektør i Samskipnaden.
Det er også mulig å dekke et eventuelt underskudd i velferdsavdelingen med penger fra andre deler av Samskipnadens virksomhet. Men nestleder Bakke advarer mot den løsningen:
– Overskudd fra Akademika og boligdivisjonen bør gå til å bygge opp egenkapital som trengs når en skal bygge flere studentboliger, sier han.
Mot egenandeler
– Egenandeler lager et skille i samfunnet mellom de som har råd og de som ikke har det, sier Morten Rand Henriksen, leder for Sosialdemokratene, som er Studentparlamentets største fraksjon. Det er studentpolitikerne som vedtar budsjettet for Samskipnaden gjennom sitt flertall i hovedstyret.
Hvis valget står mellom egenandeler og høyere semesteravgift, vil Henriksen velge det siste, fordi det blir en liten byrde for hver enkelt student, ikke en stor økonomisk belastning for noen få. Han tror imidlertid det er mer penger å hente på å effektivisere Samskipnaden:
– Kroneksemplet er Akademika. De må klare å få høyere inntekter for eksempel ved å redusere utvalget og justere prisene, sier Henriksen.
Neste års budsjett blir vedtatt 13. desember. Økonomidirektør Wilhelmsen vet ennå ikke om årets økning i semesteravgiften var stor nok til å dekke prisstigning og lavere studenttall.
ÅSHILD STØYLEN