
Du kan slippe tannlegeregningen
Arbeidsutvalget i Studentparlamentet går inn for at du skal få refundert tannlegeutgifter dersom de er på mer enn 1000 kroner årlig.
– Studentsamskipnaden i Oslo er landets største og har mange gode tilbud. Et område der vi ligger litt bak er tannhelse. Det er et veldig godt initiativ at velferdskomiteen skal utrede muligheten for tannlegerefusjon, sier leder av velferdskomiteen i Studentparlamentet Øistein Svelle.
På Studentparlamentsmøtet 27. november blir det klart om arbeidsutvalget får støtte til sitt refusjonsforslag. Senere må det i tilfelle utredes hvordan ordningen skal finansieres.
– Norges høyeste semesteravgift
Studentrepresentant i Universitetsstyret Torgeir Tofte Jørgensen er imot prioritering av tannhelserefusjon.
– Vi har en helsetjeneste som er i en usikker økonomisk situasjon, og hele velferdsdivisjonen til Samskipnaden må kutte penger fordi det er synkende studenttall ved Universitetet. En tannhelserefusjonsordning vil føre en kraftig økning av semesteravgiften, noe jeg mener er galt nå som vi allerede har Norges høyeste semesteravgift, påpeker Jørgensen.
Han mener tannhelserefusjon kan være aktuelt hvis man må gi opp dagens drift av Helsetjenesten.
Qalb-E-Saleem Khan (24), som sitter i velferdskomiteen og er tannlegestudent i tillegg, er tilhenger av å bevare tilbudet slik det er i dag.
– Jeg mener den nåværende ordningen holder. Studentene kan bruke odontologisk fakultet som tannlege for halv pris. For øvrig burde estetiske ting, for eksempel bleking av tenner, dekkes av studenten selv, og bare helserelaterte saker refunderes, mener Khan.
Trondheim og Bergen i forkant
Studentsamskipnadene i Trondheim og Bergen har allerede ordninger der studenter får refundert tannlegeutgifter. I Trondheim refunderes utgifter til fastlege og tannlege som overstiger kroner 3500 kroner i året for studenter som tar minst 30 studiepoeng. Studentene får refundert 50-80 prosent av alle beløp under 50 000 kroner.
I Bergen gir Studentsamskipnaden (SiB) støtte til uventet, spesiell og kostbar tannbehandling over 250 kroner. Men her må refusjonen søkes, og deretter vurderes og godtas av fagkonsulent. I fjor kostet ordningen SiB 335 000 kroner.
– Svir i lomma.
Medisinstudent Said Tutunchian (23) har brukt Odontologisk fakultet som tannlege fem ganger i det siste halvåret. Han har kjent det i lomma til tross for at studenter her får tannbehandling til halv pris.
– For meg som student har det kostet for mye. Det hadde vært greit med litt refusjon, mener Tutunchian.
Han synes også at det er tungvint å få tannbehandling ved Odontologisk fakultet.
– Først tok det fire måneder å komme inn i systemet. For en venn av meg, som er
tannlegestudent, tok det bare to dager, og behandlingen hans var i tillegg gratis, sier han.