UNIVERSITET: St. Thomas har internasjonale studenter fra over 90 forskjellige land.

Mottok varselbrev før presidentinnsettelse:

En usikker tid for internasjonale studenter i USA

Donald Trumps planer om massedeportasjon rammer udokumenterte internasjonale studenter. Amerikanske universiteter oppfordret studentene sine til å returnere til landet før innsettelsen av den nye presidenten.

Publisert

Universiteter over hele USA har sendt ut brev til internasjonale studenter der de oppfordret til å ikke forlate landet i løpet av året og komme hjem fra juleferien før innsettelsen av den nye presidenten. Universitetene var bekymret for at et innreiseforbud skulle innføres allerede under innsettelsesdagen av den nye presidenten, og dermed ramme udokumenterte internasjonale studenter i USA. 

Bakgrunnen for universitetenes bekymring var Donald Trumps lovnader om masseportering av ulovlige immigranter, og innreiseforbudet Trump innførte i sin forrige presidentperiode i 2017. Landene som var påvirket da var Kirgisistan, Nigeria, Myanmar, Sudan, Tanzania, Iran, Libya, Nord-Korea, Syria, Venezuela, Yemen og Somalia. Hittil har ikke et slikt forbud blitt innført. 

Hvis jeg hadde vært fra et annet land, ville nok situasjonen vært annerledes

Roystter Silva, student

Roystter Silva er en av de internasjonale studentene som fikk tilsendt varselbrevet i desember. Han er fra Venezuela, og studerer Business Administration på University of St. Thomas i Minnesota. 

– Jeg reiste ikke ut av landet mellom semestrene, men hadde jeg gjort det ville jeg fulgt anbefalingen. Jeg ønsker ikke å komme i noe konflikt på grunn av immigrasjon, forklarer Silva.

Hundretusener av udokumenterte studenter

Som venezuelaner var det særlig vanskelig å søke studentvisum da den amerikanske ambassaden i Venezuela stengte i 2019, forteller Silva. Venezuela er derimot utpekt som et land med «Temporary Protected Status», forkortet TPS. Land kan bli tildelt dette hvis det ikke er trygt for personer å returnere til landet sitt. Silva mener derfor at hans situasjon ikke er like utrygg.

– Hvis jeg hadde vært fra et annet land, ville nok situasjonen vært annerledes, mener Silva. 

Professor for amerikanske og britiske studier ved Universitetet i Oslo, Randall James Stephens forklarer at det er rundt 400 000 udokumenterte studenter i USA, og er tydelig på at deportering av disse er en reell mulighet. Han mener Trump ikke har truet udokumenterte studenter direkte, men han har uttalt at han lover å deportere millioner av udokumenterte eller «ulovlige» innvandrere, slik de 400 000 studentene også er.

– Bare i California er det 100 000 udokumenterte studenter, som er studenter uten oppholdstillatelse. For å sammenligne er det totalt 300 000 studenter i hele Norge, sier Stephens.

Han mener det var et smart valg av universitetene å sende ut varselbrevet i forkant, selv om innreiseforbudet ikke hadde blitt innført. 

 – Vi vet fortsatt ikke hva som blir gjennomført av løftene Trump kom med før innsettelsen, flere av disse handler om immigranter, forteller Stephens.

VARSELBREV: Universitetet anbefalte studentene å komme hjem før innsettelsen. Student Roystter Silva var i USA hele ferien.

Krigstilstander

Han forklarer at det nå innføres enormt mange presidentordre og et omfang av ordre som kun har blitt brukt i krigstider tidligere. Presidenten kaller immigrasjonssituasjonen i USA en invasjon, som gir ham en makt som presidenter vanligvis ikke har, forklarer Stephens. Ordrene han har gitt handler blant annet om å sende flere militærtropper ned til Mexico-grensen, men også deportere mennesker på måter som kun er lov i krigstider, legger han til. 

Bare i California er det 100 000 udokumenterte studenter, som er studenter uten oppholdstillatelse,

Randall James Stephens, professor for amerikanske og britiske studier ved Universitetet i Oslo

 – Disse lovene strekker seg tilbake til 1790-tallet, og har heller ikke blitt brukt siden andre verdenskrig, forklarer Stephens.

Hittil i Trumps presidentperiode har deportasjonene vært rettet mot immigranter fra Mexico og Sør-Amerika. Studenten Roystter Silva mener de nye ordrene vil påvirke internasjonale studenters liv og deres opplevelse i USA.

 – Det er hjerteknusende å se hvordan latinamerikanere er sendt tilbake til Sør-Amerika som om de var fanger. Jeg er sikker på at majoriteten av de som har kommet til USA søker en mulighet for vekst, å hjelpe familiene deres og at de er hardarbeidene folk med gode ønsker, mener Silva. 

USIKKERT: Randall James Stephens mener det er vanskelig å vite hva som blir gjennomført av Trumps utsagn.

«Potensiell kamp»

Silva mener at det er enda viktigere enn før at det internasjonale felleskapet støtter hverandre mer enn før.

– Til alle som føler på frykt, vit at det er folk som bryr seg og vet hva som skjer. Vær sterk og håp på det beste, legger Silva til.

Samtidig minner Stephens om at studenter fikk færre konsekvenser i forrige presidentperiode enn mange fryktet.

 – Det var ikke et stort antall avvisninger for studentvisum under Trumps første presidentperiode, forklarer Stephens.

Han forklarer også at flere amerikanske universiteter forbereder seg på en «potensiell kamp» for de internasjonale studentene sine. UCLA, University of California, Los Angeles, har for eksempel varslet sine studenter at de ikke vil gi ut informasjon om hvem som er udokumenterte, og flere universiteter sikrer seg rådgivning.

 – Kollegaer av meg som underviser i New York og Texas, forteller at det er stor frykt blant deler av de internasjonale studentene for hvordan fremtiden vil se ut og om de får være i USA.

– Men hva slags muligheter har Trump til å gjennomføre massedeportasjoner?

 – Det er hovedspørsmålet, han har allerede vist at han ikke bryr seg om maktfordelingen, han er en president som bryr seg lite om loven, mener Stephens.

Powered by Labrador CMS