Erklærer krig mot tåkefyrstene

DNS-lederne har fått nok av politikere som prater vås. Nå drar de til Arendalsuka for å sette tåkefyrstene på plass.

Publisert Sist oppdatert

Arendalsuka

  • Første gang arrangert i 2012 med mål om å være en uformell, politisk uavhengig arena der politikere, næringslivsinteresser og media møtes
  • Arrangeres fra 15.-20. august i år
  • Åpent for alle og helt gratis

– Arendalsuka er blitt en farse. Det er et symptom på hvordan den politiske samtalen har utviklet seg i Norge.

Leder for Kulturutvalget Eirik Braathen synker oppgitt ned i sofaen på Chateau Neuf.

Arendalsuka er en pervers drøm for PR-bransjen

Eirik Braathen, leder for Kulturutvalget

Én gang i året møtes politikere, næringsliv og presse for å diskutere politikk, knytte kontakter og gjøre seg synlige for det norske folk. Men Braathen mener Arendalsuka, som ble stiftet for å få demokratiet til å blomstre, forgiftes av «tåkefyrster, polerte politikere og PR-pjatt».

– Trenden er at PR-rådgivere skreddersyr svar til politikerne, som i økende grad blir tåkefyrster som bare spyr opp det de har blitt fôret. Arendalsuka er en pervers drøm for PR-bransjen, sier han.

Det er denne trenden Det Norske Studentersamfund (DNS) håper på å snu ved selv å reise til Arendal. Planen er å retorisk filleriste politikerne til de snakker sant. Så langt har de samlet et lag på 20 studenter. Håpet er at de blir mange flere.

– Vi håper på at vi kan tvinge politikerne til å handle annerledes kun ved å være der, sier Braathen.

Bløtkakekrig

Braathen presiserer at han ikke retter skytset mot regjeringen, men mot alle de politiske partiene.

– Dette er en trend som gjelder politikerne generelt. Målet er å sparket i alle retninger.

– Hvorfor er denne utviklingen farlig?

– Fordi resultatet blir et politisk glansbilde der du ikke vet hva du stemmer på. Det gjør at velgerne blir apatiske. Særlig vår generasjon. Den norske økonomien går godt, men vi må spørre hvor sunn den økonomiske politikken som drives er. De som styrer nå har arvet en stor bløtkake. Hva er det vi som skal ta over landet sitter igjen med? Er det smuler og en regning, eller får vi et stykke vi også?

Braathen mener at studentene er best egnet til å presse politikerne i riktig retning.

– Som studenter er vi i en unik posisjon. Vi er relativt velutdannede, ikke korrumpert av egeninteresse og uten arbeidsgivere å ta hensyn til.

Les også: PR-avdelingen på UiO nekter å besvare Universitas, vi undersøker universitetets tåkefyrster

Tilbake til røttene

En liten time forsinket til intervjuavtalen kommer DNS-leder Markus Knutsen busende inn døra til Chateau Neuf. Etter en kjapp briefing om hva som er blitt sagt fra før, vil han legge til at dette også handler om DNS’ samfunnsrolle.

– Studentersamfundet har historisk ledet an i det offentlige ordskiftet. Fra Samfundets side handler det om å se på røttene våre, hva vi én gang var.

DNS har nemlig en lang tradisjon som ettertraktet debattarena, forteller Knutsen. Gullalderen var 50- og 60-tallet. Da stilte verdenskjente personligheter fra hele samfunnsspekteret opp i debattene på DNS. Mange kunstnere, forskere og statsledere har talt foran studentene. Blant dem to britiske statsministre, senere statsminister i Frankrike Francois Mitterand og senere utenriksminister i USA Henry Kissinger.

– Dessverre har dette dabbet av, og DNS er ikke lenger hva det en gang var. Knutsen smiler forsiktig og kikker litt unnskyldende rundt seg. Det er utvilsomt vanskelig å se for seg en amerikansk utenriksminister innta de loslitte, grå lokalene som nå er Chateau Neuf.

Generasjonsoppgjør

– Arendalsuka er en mulighet for Samfundet til å ta tilbake rollen som studentenes talerør, insisterer Knutsen.

Han tenker seg om, tygger på ordene og slenger ut en metafor han får det til å virke som om han har funnet på på sparket:

– De har arvet Norge, et land som hadde alt. Vi må ta over et helt annet land. Litt som at de som styrer spiser opp bløtkaka, og vi sitter igjen med smuler og en regning, sier Knutsen.

Han mener det er lett å gjennomskue når det er PR-rådgiverne som snakker og ikke politikerne selv.

– De kommer til Arendalsuka med en koffert full av ferdigpussede argumenter. Det blir ingen smartere av. Vi ønsker å møte dem til en debatt hvor de ikke får ta med seg manus. Det handler om å snakke om arven vår. Dette er et generasjonsoppgjør.

– Velkommen

Arendalsuka-arrangør, Øystein Djupedal, mener det er flott at studentene engasjerer seg.

– Ja, velkommen skal de være. Arendalsuka er for alle. At studentene kommer ned hit synes jeg er bare fint. Men, det er klart, Arendalsuka er et stort arrangement. De må forberede seg godt hvis de skal synes.

– Er du enig i at politikerne bare snakker tåkeprat?

– Det kan jeg ikke uttale meg om. Vi bygger et stort dansegulv og inviterer til dans, og overlater til studentene og politikerne å diskutere politikk.

– Men har du lagt merke til om det er en trend til at flere og flere kommunikasjonsrådgivere deltar på Arendalsuka?

– Ja, det har jeg. Det var mange flere i fjor og vi tror det blir enda flere i år.

– Hva sier det om politikkens utvikling?

– Det sier bare at Arendalsuka speiler den verdenen vi er en del av. Det ødelegger ikke for helhetsbildet. Kommunikasjonsrådgiverne er en del av det samme demokratiske bildet som resten.

Powered by Labrador CMS