– Studentforeninger legitimerer hatkriminalitet
Velferdstinget vil nå frata flere studentforeninger støtten. Nestleder Egil Heinert går hardt ut mot Oslo kristelige studentlag og Muslimsk Studentsamfunn.
– Flere studentforeninger er med sine holdninger med på å legitimere hatkriminalitet, sier Velferdstingets nestleder Egil Heinert.
Mandag besluttet Velferdstinget (VT) å endre Kulturstyrets paragraf om diskriminering, og vedtok i tillegg en resolusjon etter forslag fra Heinert. I resolusjonen uttaler VT at Kulturstyret støtter foreninger som i dag diskriminerer – og at den økonomiske støtten må ta slutt. Hvem dette gjelder, har ikke VT vedtatt. Men Heinert går personlig til angrep mot følgende foreninger:
# Oslo Kristelige Studentlag (OKSL), blant annet på grunn av sin boikott av den homofile studentpresten Nils-Jøran Riedl i 2005.
# Muslimsk Studentsamfunn, blant annet på grunn av lederens stempling av homofili som noe straffbart i 2004.
– Jeg skal like å se en homofil som vil bli med i foreningen etter en sånn uttalelse. Det er det samme med OKSL. Det man gir uttrykk for, er at homofile er et B-lag i det norske samfunn, sier Heinert.
– Idiotisk
Bakgrunnen for resolusjonen og den endrede paragrafen er bråket rundt støtten til Oslo Kristne Studentlag, som først fikk avslått sin søknad om støtte på grunn av sin innstilling til den homofile studentpresten Nils-Jøran Riedl, men senere likevel fikk støtte etter å ha anket.
– Jeg mener vi ikke legitimerer hatkriminalitet, fordi vi ikke fronter negative holdninger mot noen mennesker i våre samlinger, sier Synnøve Aandstad, leder i OKSL.
Awais Mushtaq, talsperson for Muslimsk Studentsamfunn, mener på sin side resolusjonen kan føre til at samarbeidet mellom Velferdstinget og religiøse organisasjoner blir begrenset.
– Det er idiotisk av Velferdstinget å vedta en slik resolusjon. Det er ingen tvil om at homofil praksis er en synd i muslimsk religion, og vi kan ikke endre religionen for å gjøre en bestemt gruppe fornøyd. Det er umulig for religioner å endre religiøse tekster, sier Awais Mushtaq, talsperson for Muslimsk Studentsamfunn. Foreningen mottar ifølge Mushtaq ikke støtte fra Kulturstyret for øyeblikket.
– Rammer hardere
Leder for VT, Øyvind Gjengaar, skulle på sin side gjerne sett at diskrimineringsparagrafen ble litt strengere.
– Men den nye paragrafen rammer hardere. Det verste ville vært om den gamle paragrafen ble stående. Den var altfor vag, og alle, inkludert Kulturstyret selv, var enige om at den måtte erstattes av en som var tydeligere, sier Gjengaar.
Endringen blir nå oversendt Kulturstyret, og blir en del av deres tildelingsreglement.
– Jeg synes det er bra at man reagerer mot utsagn som helt tydelig rammer bestemte grupper og er diskriminerende, sier Kulturstyrets leder Tor Ivar Hansen.
– Men samtidig skal man holde tunga rett i munnen og være litt forsiktig med å generalisere. Med det mener jeg at når Velferdstinget vedtar en slik resolusjon, skal man være forsiktig med å knytte det til to ting, sier han, og viser til de to foreningene Heinert fremhever.
Men med det sagt støtter han helt klart budskapet bak resolusjonen.