POSITIV TIL DIGITALE KOMPENDIER: Lektorstudent Nina Sofie Pedersen, kunne godt tenkt seg kompendiene tilgjengelig degitalt. -- Det er mer miljøvennlig og et godt alternativ til papirkompendier.

E-kompendier i 2011?

Om alt klaffer, kan du fra høsten 2011 med noen tastetrykk ha kompendiene dine med deg hele tiden.

Publisert Sist oppdatert
KOMPENDIENE DIGITALISERES: Fra høsten 2011 kan du spare deg selv og naturen for unødvendig mengder papir.
STORE PLANER: Geir Helge Espedalen i Akadamika ønsker å være totalleverandør av pensum til studenter. Både i papirformat og digitalt.
KOMPENDIENE DIGITALISERES: Fra høsten 2011 kan du spare deg selv og naturen for unødvendig mengder papir.
STORE PLANER: Geir Helge Espedalen i Akadamika ønsker å være totalleverandør av pensum til studenter. Både i papirformat og digitalt.

*Akademika:*

  • Studentbokhandelkjede etablert i 1952.
  • Består av 13 butikker i Oslo, Telemark og Buskerud, samt forlaget Unipub.

*Kopinor:*

  • Organisasjon av rettighetshavere stiftet 1980 som representerer opphavsmenn og utgivere til stoffet i blant annet bøker, aviser, tidsskrifter og kompendier.
  • Kopinor inngår avtaler med alle typer virksomheter i Norge om kopiering av opphavsrettslig beskyttet materiale.
  • Avtalene dekker blant annet høyere utdanning.

– Dette er en lettvint og miljøvennlig løsning, både for studenter og forelesere. Tiden er moden for en slik satsing, og om alt går som planlagt, vil vi starte utviklingen av systemet til høsten, sier Yngve Slettholm, administrerende direktør i Kopinor.

Den gjeldende kopiavtalen mellom Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Kopinor går ut i slutten av juni. I disse dager forhandler partene om en ny mønsteravtale med en felles intensjon om å utvikle en ny protokoll som skal omhandle digitale kompendier. Denne mønsteravtalen ligger til grunn når Kopinor skal inngå separate avtaler med høgskoler og universitet i Norge.

LES OGSÅ: [Drømmen om e-pensum](1)

Fulldigitalt system

– Det kan nok ta lang tid før kompendiene blir digitalisert. Systemet skal ferdigstilles og utvikles. Man kan tidligst snakke om et gjennombrudd høsten 2011, sier Ola Stave, generalsekretær i UHR.

Kopinor skal utvikle et system for distribusjon av digitale kompendier. Systemet går ut på et fulldigitalisert onlinesystem. Kompendiene vil være tilgjengelige via læringsplattformer hvor studenten logger seg inn og får tilgang til kompendiene knyttet til emnene hver enkelt student er meldt opp til.

– Dette er en løsning uten trykke- og distribusjonskostnader og vil derfor bli billigere for alle parter, sier Slettholm. Dagens papirkompendier koster 1,43 kroner per side, og i følge Slettholm vil prisen på de digitale kompendiene bli merkbart billigere.

– Vår oppgave er å vurdere systemet som Kopinor legger til grunn for å kunne distribuere kompendier digitalt, sier Stave.

LES OGSÅ: [Universitetsbiblioteket satset elektronisk](2)

Frie filer

Det er opp til de enkelte læringsinstitusjonene å komme fram til løsninger når det gjelder betaling fra studentene.

– Vi vil ta betalt for hvor mange oppmeldte studenter det er i hvert emne det lages kompendier til. På den måten kan vi unngå problemer med piratkopiering.

Det foreløpige formatet er PDF-filer, men andre formater kan også være aktuelle. Filene kommer til å være DRM-frie, noe som betyr at de kan leses på vanlige PC-er og alle lesebrett i tillegg til å kunne skrives ut så mange ganger som ønskelig.

I slutten av april sa regjeringen nei til momsfritak på e-bøker, slik det allerede er på papir og lydbøker. Kopinor-direktør Slettholm kan enda ikke si sikkert om det vil bli moms på e-kompendier, men at det er avgjørende for akkurat hvor mye billigere de digitale kompendiene kommer til å bli.

– Momsspørsmålet er ennå ikke avklart, men vi regner med at en stor del av leveransen vil være momsfri, sier Slettholm.

LES OGSÅ: [Alle vil ha lesebrett](3)

Ny pensumportal

Studentbokhandelen Akademika er for tiden Norges største leverandør av e-bøker i tillegg til å selge kompendier og papirbøker. De har rundt 150 000 elektroniske titler tilgjengelige på sine nettsider, som for det meste er utenlandske fagbøker.

– Vår målsetting er å være totalleverandør av alt pensum, både digitalt og i papirformat.

STORE PLANER: Geir Helge Espedalen i Akadamika ønsker å være totalleverandør av pensum til studenter. Både i papirformat og digitalt.

De jobber for tiden med et prosjekt som heter Pensumportalen, som går ut på at studentene via en egen profil kan få oversikt over bøkene og kompendiene de har på pensum, forteller Geir Helge Espedalen, administrerende direktør i Akademika.

– Teknologien er i stadig utvikling og studentene vil få andre måter å tilegne seg pensum på. Når markedet og studievanene til studentene endrer seg, er det klart at vi ikke kan sitte passivt på sidelinjen, men være i dialog med studentene for best mulig kunne tilfredsstille behovene deres, sier Espedalen.

Powered by Labrador CMS