Dette tenker Oslo-studentene om akademisk boikott
Debatten om akademisk boikott har rast på universitetene og høyskolene rundt om i Oslo. Men hva mener studentene? Vi har spurt fire studenter ved ulike studiesteder i Oslo.
Yousef Wahab (22)
Studie: Bachelor i digital markedsføring, Høyskolen Kristiania
Er du for eller mot en akademisk boikott?
– Man har sett at boikott har gitt effekt tidligere. Om det er noe man kan gjøre for å hjelpe barna i Gaza, så synes jeg at man bør gjøre det. Jeg har valgt å boikotte produkter som jeg vet er fra Israel. Jeg bor i Norge, og det er ikke en stor ting for meg å droppe å kjøpe cola, eller ikke spise på maccern.
Tror du det vil ha en effekt?
– Jeg tror akademisk boikott kommer til å hjelpe, for alt hjelper. Jeg vet ikke akkurat hva en akademisk boikott hadde gjort, men uansett hva så tror jeg det vil bidra til en anti-normalisering.
Mener du at universitetet skal ha politiske meninger?
– Nå handler ikke denne konflikten lenger så mye om politikk, men mer om mennesker som sliter skikkelig. Man må gjøre det man kan.
Dagny Braanen Lindgren (21)
Studie: Bachelor i sosiologi, ved Universitetet i Oslo
Er du for eller mot en akademisk boikott?
– Jeg vet ikke helt hva en akademisk boikott innebærer, men jeg synes det virker logisk at vi som stor institusjon skal boikotte en stat som driver med massemord av den palestinske befolkningen. Jeg synes det er fint å tydelig vise at dette ikke er noe vi støtter.
Tror du det vil ha en effekt?
– Nå stemte de jo i mot da, så nå vil det ikke ha effekt. Hvis de hadde stemt for, så tror jeg absolutt det. Jeg tror det hadde bidratt til å vise flere både her i Norge og i andre land hva slags standpunkt vi som land og vi som institusjon tar. Nå har vi jo vist det motsatte – så det er jo ikke like kult å være i vår institusjon da.
Mener du at universitetet skal ha politiske meninger?
– Jeg skjønner argumentet om at man ikke skal være en politisk institusjon, og at man ikke skal ta standpunkt i alle saker. Men dette er også en så særegen situasjon. Det er ikke det samme som å diskutere hvorvidt man skal la nynazister skrive i skoleavisa eller ikke. Det er en selvfølge at man skal ta et standpunkt i en så alvorlig sak. Det er ikke et mål å etterstrebe å være upartisk her. Da havner man på feil side av historien.
Max Amundsen (25)
Studie: Design på KhiO
Er du for eller mot en akademisk boikott?
– At man skal kutte alt samarbeid? Jeg synes det er greit, egentlig. Jeg vet ikke om vi på Khio har noen utvekslingsavtaler med dem heller. Jeg har ikke så mange sterke meninger rundt det. Man må også huske at det er mange palestinere og mange israelere som sikkert ikke er helt enige med sin egen regjering, så man må jo tenke på dem også når man skal boikotte. Det er ikke så svart-hvitt.
Tror du det vil ha en effekt?
– Det tror jeg
Mener du at universitetet skal ha politiske meninger?
– Det kan fort bli veldig komplekst. Her handler det jo om at vi skal designe og lage kunst, vi trenger jo kanskje ikke å sette oss inn i hva som skjer i Israel og Palestina her. Det er litt samme debatt som når vi snakker om fotball og Eurovision. Jeg synes universitetene skal løsrive seg litt fra det. Studentene kan ha meninger, men jeg synes ikke dette skal gå utover undervisninga. Det er to forskjellige saker.
Orhan Hajali (29)
Studie: Radiografi på Oslomet
Er du for eller mot en akademisk boikott?
– Vi må ikke støtte Israel. Er det det du mener? I så fall er jeg helt enig. Vi bør ikke støtte land som angriper sivile på den måten. I Norge er vi et demokrati, et fritt land. Hvis vi støtter slike land, sier vi én ting, men står for noe annet.
Tror du det vil ha en effekt?
– Selvfølgelig. Hvis alle land i verden gjør dette, vil det ha en påvirkning. Hvis ingen bryr seg, hjelper det jo ikke.
Mener du at universitetet skal ha politiske meninger?
– Jeg synes de skal det. Vi studenter er fremtiden. En dag skal vi unge bestemme, og derfor må de si sin mening. Det er ikke de som sitter og styrer nå som skal bestemme alt. De må høre på oss. Derfor mener jeg at universitetene bør lytte til oss når vi krever en akademisk boikott.