Dette er studentenes nye minister
Senterpartiets Ola Borten Moe er ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Han har i likhet med sin forgjenger ikke fullført en grad innenfor høyere utdanning.
Da Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) troppet opp på Slottsplassen torsdag ettermiddag, var også studentenes nye statsråd med: Ola Borten Moe.
Det var på forhånd usikkerhet knyttet til om Støre-regjeringen ville videreføre statsrådposten for forskning- og høyere utdanning. Onsdag kveld ble det likevel klart at Senterparti-nestlederen og den tidligere olje- og energiministeren fikk nettopp denne posten.
Ifølge NRK var Borten Moe en av de siste som fikk plass i den nye regjeringen.
– Hvorfor ble du forsknings- og høyere utdanningsminister?
– Det er jo fordi dette er Norges aller viktigste departement, sier Borten Moe.
Tar over etter Henrik Asheim
– God dag og velkommen til kunnskapsdepartementet.
Henrik Asheim (H) står i kontoret sitt i Kunnskapsdepartementet og tar i mot sin etterfølger.
Asheim legger ikke skjul på hvilket ansvar utdanningspolitikken er. Om lag 300 000 studenter, titalls tusen faglige ansatte, kompetansepolitikk og å gjøre utdanning tilgjengelig for flere.
I tillegg vil Borten Moe oppleve, som Asheim sier, å bli stilt spørsmål om egen utdanning hver gang han intervjues. De er i samme båt: ingen av dem har en grad fra høyere utdanning, men har tatt enkelte fag.
Borten Moe forteller om planer og ambisjoner, framtidstro og optimisme for sin nye stilling:
– Mer utdanning, mer kompetanse, mer teknologi og mer innovasjon. På alle de områdene er det som skjer i dette departementet helt avgjørende for å få dette til å få til.
Understreker godt utdanningstilbud i hele landet
Nøkkelkortet er overrakt, og Asheim ser seg ikke tilbake når han overlater Borten Moe til journalistene.
Han understreker viktigheten av utdanning i hele landet.
Borten Moe får spørsmål om hva han sier til at stemmer i forsknings- og høyere utdanningssektoren uttrykker uro for mer politisk styring over utdanningsinstitusjoner:
– Vi understreker behovet for og verdien av akademisk frihet. Og så er det selvsagt innenfor noen rammer. Vi understreker behovet for et godt utdanningstilbud til stede over hele landet, sier Borten Moe.
Han sier de er spesifikke på Nesna, som har vært en viktig valgkampsak og et stort gjennomslag for Sp. Høgskolen i Nesna i Nordland ble lagt ned i 2019 av Nord universitet, men skal nå reetableres.
På spørsmål om lokaliseringen av utdanning situasjoner blir viktigere enn selve utdanningen med Sp i regjering, svarer Borten Moe at det ikke nødvendigvis er et motsetningsforhold:
– Folk bor over hele Norge, det skal være arbeidsplasser og aktivitet over hele landet som etterspør den kompetansen, den teknologien og de mulighetene denne sektoren produserer.
Les også: Arbeiderpartipolitiker om statsbudsjettet: – En veldig dårlig avskjedsgave fra Høyre til studentene
Lunken mottakelse
Flere stemmer i sektoren har ytret seg om behovet for videreføringen av en forsknings- og høyere utdanningsminister. Likevel er mottakelsen av Borten Moe og de utdanningspolitiske signalene fra Hurdalplattformen noe lunken.
Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Tuva Todnem Lund forventer også konkrete tiltak fra regjeringen.
– Sp har flagget Nesna som et viktig studentpolitisk gjennomslag. Er det riktig fokus?
– Jeg er helt uenig at det er studentpolitikk og skulle sett at de snakket mer om studentvelferd, sier Todnem Lund til Universitas.
Hun opplever at fokuset på Høgskolen i Nesna handler om lokalitet fremfor kvalitet og tilbud til studentene, og viser til at få studenter søkte seg dit som førstevalg, få uteksaminerte seg fra skolen og de skåret dårlig på NOKUT-undersøkelser (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen)
Skyhøye forventninger
Todnem Lund legger ikke skjul på at hun stiller krav til kommende regjering og statsråd for utdanning.
– Jeg gleder meg masse til samarbeid og til å se hva de leverer på. Jeg håper de fortsetter den gode dialogen vi har hatt med Asheim, sier Todnem Lund.
Hun ble overrasket over at det var Borten Moe som fikk statsrådposten. Likevel ser hun frem til samarbeid.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Han har jobbet med kunnskap utenfor sektoren, i næringslivet, satt pris på og vært opptatt av kunnskap. Jeg tenker at han kan se sektoren med litt nye øyne og en ny vri på ting, sier hun.
– Nå er det en annen blokk som skal styre. Hvilke utslag tror du det vil gi i studentpolitikken?
– Nå har både Sp og Ap kritisert og lovet mye gjennom den høyre-ledede regjeringen. Jeg er veldig spent på hva de faktisk leverer på av de tingene de har snakket om tidligere. Det viktigste er at de prioriterer å ha et godt samarbeid med oss og faktisk lytter til hva studentene sier og prioriterer sakene, sier Todnem Lund.
Les også: Dette vil den nye regjeringen gjøre for studentene
Studiestøtte og studentbolig
NSO krever at studiestøtten skal festes til folketrygdens grunnbeløp (G), som følger lønnsveksten i Norge. I 2021 ligger grunnbeløpet på litt over 106.000 kroner.
Det har den kommende regjering ikke innfridd NSOs krav om. Likevel har de punkter om flere studentboliger og studenters psykiske helse.
– Hurdalplattformen sier de vil bygge 3000 studentboliger?
– Jeg skulle sett at formidlingen var hakket mer ambisiøs enn «med mål om 3000 boliger i året». Jeg håper vi får bygd 3000 i året og at vi også får oppdatert gamle studentboliger, sier Todnem Lund.
Hun er glad for at regjeringen skriver de vil satse på studenters psykiske helse, men mener formuleringene er diffuse, og savner konkrete tiltak og ambisiøsitet.