KONTROLLERT: Oppmøteregistreringen på journalistikkstudiet ved OsloMet skjer gjennom Noa-appen, som tar i bruk GPS-sporing.

– Det er jo litt ekstremt

Journalistikk-studenter er bekymret for frafall og trang økonomi som følge av Oslomets nye oppmøtekrav. Instituttledelsen svarer at deltidsjobben må tilpasses studiene, ikke omvendt.

Publisert

– Jeg føler jo at jeg må være på skolen hele tida, forteller Petter Andreas Lona (21), tillitsvalgt blant førsteårsstudentene ved journalistikk-studiet på Oslomet. 

Klokka nærmer seg halv fem og dagens obligatoriske aktivitet er unnagjort. Denne høsten har Oslomet innført krav om 80 prosent oppmøte på obligatorisk opplegg på journalistikk-studiet. Lona er en av flere som har reagert på den nye fraværsordningen. Han presiserer at det ikke bare er snakk om et par forelesninger i uka.

Man kan rett og slett ikke gjøre det på denne måten

Petter Andreas Lona, tillitsvalgt på bachelor i journalistikk ved Oslomet

– Det er stort sett fem til syv timer hver dag utenom én lesedag. Det er et fulltidsstudium, man merker jo det, sier han. 

Går ikke opp økonomisk

Lona poengterer at de fleste studenter i Oslo er nødt til å jobbe ved siden av studiene. Han viser til tall fra Norsk studentorganisasjon NSO, som i fjor viste at nesten 9 av 10 studenter jobber ved siden av studiene. 

– Da må man ha en instituttledelse som tilrettelegger for at studenter kan jobbe, fastslår han.

Instituttleder Anne Hege Simonsen skriver i en e-post til Universitas at oppmøtekravet skal bidra til et bedre læringsmiljø og bedre undervisning. Førsteårsstudent Lona er imidlertid bekymret for at ordningen heller vil føre til økt frafall og en vanskeligere hverdag for mange journaliststudenter.

OPPGITT: Tillitsvalgte Petter Andreas Lona frykter ensidig mediebransje som følge av Oslomets nye oppmøtekrav.

– For mange vil det rent økonomisk ikke gå opp med et slikt oppmøtekrav. Hvis folk har diagnoser som migrene eller ting som gjør at man ikke klarer å møte opp i to timer og dermed mister eksamensretten, så er det jo litt ekstremt, sier han. 

Videre advarer han mot den mulige innvirkningen på mediebransjen på lang sikt.

– Man kan jo stille seg spørsmålet om ikke fremtidens journalister kan bli litt ensidige, hvis det kun er funksjonsfriske elever fra ressurssterke familier?

På spørsmål om hun tror dagens oppmøtekrav er tilrettelagt for studenter med deltidsjobb i tilstrekkelig grad, svarer instituttleder Simonsen at de «tilbyr et heltidsstudium i journalistikk der vårt mandat er å sørge for at uteksaminerte studenter har lært det som står i program- og emneplanene våre. Det betyr at studentene må legge deltidsjobben utenom undervisningen». 

Simonsen skriver videre at de tilrettelegger for mye, ut fra prinsippet om universell utforming, som kroniske lidelser, men at «hovedjobben er å studere og deltidsjobb må tilpasses dette.»

– Føles litt som videregående

Fraværsgrensa på videregående skole har vært evinnelig gjenstand for debatt etter at den ble innført i 2016. Journaliststudent Lovise Tokdal Rannekleiv (20) merker seg gjengangeren.

– Det føles litt som videregående og tilbake til 10%, sier hun. 

Hun understreker at det meste av opplegget både er givende og interessant, og at det er viktig å være mye tilstede. Først og fremst savner hun at studentene får mer ansvar og fleksibilitet.

– Vi har jo allerede kommet inn med egen opptaksprøve og sånn sett bevist at vi har omfattende kunnskap om det vi holder på med. Allikevel er vi nødt til å delta på all fotoopplæring, noe mange av oss har holdt på med i flere år. Vi sitter og sover på bakerste rad, forteller Rannekleiv. 

Det er likevel én viktig forskjell på fraværsgrensa fra videregående og Oslomets oppmøtekrav. På Oslomet skilles det lite på skulking og sykdom med legeerklæring, ifølge Rannekleiv. 

Det er veldig mye byråkratisk herk

Lovise Tokdal Rannekleiv, bachelorstudent på journalistikk ved Oslomet

– En av medstudentene mine fikk med legeerklæring fra sykehuset og fikk beskjed om at fraværet ikke ble strøket, men at de eventuelt kunne se på det hvis han holdt på å gå over grensa, sier Rannekleiv. Hun legger til at det oppleves som et sjansespill.

Oppmøtekontroll

Oppmøte kontrolleres gjennom appen Noa, som tar i bruk GPS-sporing for å sikre at studentene befinner seg på campus. Appen skal forenkle og digitalisere oppgaver knyttet til oppmøteregistrering, ifølge egen nettside.

– Det er en del problemer med appen. Den skal egentlig gi oss varsling når vi ankommer universitetet. Ofte skjer ikke dette og flere glemmer å registrere seg, forteller student Rannekleiv.

Hun tror det også vil bli slitsomt for foreleserne, som kan få ekstra arbeid med å etterregistrere og holde oversikt, og forteller at noen av forelesningsrommene ikke engang er innenfor GPS-området. Rannekleiv oppsummerer kort: 

– Det er veldig mye byråkratisk herk.

På spørsmål om det vil være aktuelt å moderere kravet svarer Simonsen:

«Vi kommer til å evaluere konsekvensene av oppmøtekravet mot slutten av semesteret. At fravær er fravær tror jeg vil bli stående, men mengden obligatorisk undervisning og organiseringen av den skal vi se nøye på.»

Powered by Labrador CMS