– Den mest by-fiendtlige regjeringen på lenge

Regjeringen foreslår i forslag til statsbudsjett for 2025 å slette studiegjeld til de som bor i distriktet. FpU-leder Simen Velle reagerer.

Publisert

I forkant av regjeringens budsjettframleggelse ble det lekket at regjeringen foreslår å kutte utdanningsgjelden med 25.000 kroner i året helt til den er nedbetalt for de som bosetter seg i kommunene med lavest folketall. Dette gjelder 212 kommuner. Universitas har allerede skrevet om dette tidligere. 

Leder for Fremskrittspartiets ungdom (FpU) Simen Velle er ikke begeistret:

– Dette er de kommunene i landet hvor det allerede er lettest og billigst å bo, sier Velle. 

Flere studieplasser til politistudentene

I budsjettforslaget er det flere desentraliseringstiltak. Det ble for eksempel foreslått flere studieplasser på studiesteder utenfor storbyene. Allerede i 2023 ble det annonsert at det skal opprettes et studietilbud for politistudenter i Alta.

Emilie Enger Mehl (Sp) om statsbudsjettet.

– Vi mener det er viktig at politiet har en tilknytning i lokalsamfunnet i hele Norge, uttaler justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. 

Det er i dag tre skolesteder i Bodø, Oslo og Stavern, noe ministeren mener at kan bli veldig lang avstand for en del innbyggere å søke seg til.

Tidligere har Universitas skrevet om politistudenter som sliter med å få fast jobb

– Hvordan er jobbmuligheten for de nyutdannede politistudentene nå?

– Vi ser i høst at vi har mye høyere andel politiutdannet i jobb enn vi har hatt i tidligere år, forteller Mehl. 

– Samtidig er et av de store målene med budsjettet her å legge til rette for at politiet kan utnytte de politifolkene man har tilgjengelig

– By-fiendtlig regjeringen

Simen Velle er imidlertidig bekymret for at regjeringens fokus på distriktene kan gå på bekostning av de fleste studenter.

– Det blir i stedet verre for studenter som bor i de større studentbyene, sier han.

Velle peker blant annet på at regjeringen har halvert skattekuttet i BSU-ordningen, som gjør at unge under 30 som sparer med boligsparing for ungdom kan få skattekutt.

– Den regjeringen som sitter nå er kanskje den mest by-fiendtlige regjeringen vi har sett på lenge, uttaler han.

Stortingsrepresentant Lise Selnes (Ap) mener imidlertidig at det er på sin plass at regjeringen innfører tiltak for desentralisering.

– Vi lager politikk for hele Norge, og da må vi jobbe systematisk for å ha folk bosatt i hele landet. Det handler om at vi må gi lovpålagte tjenester i distriktene, slik som skole og omsorgstjenester. Når vi ser at vi sliter med å rekruttere folk med høyere utdanning til distriktene, er det naturlig å gjennomføre tiltak som motvirker dette, sier hun til Universitas.

Hun er heller ikke enig i kritikken Simen Velle kommer med. 

– Jeg syns «by-fiendtlighet» er et dårlig ord å bruke. Vi bruker enormt store ressurser på byene våre i Norge, og det er vanskeligere å rekruttere lærere og sykepleiere til mindre steder. Dette er ikke en by-fiendtlig regjering, distriktene trenger ekstra hjelp, og det er vi villige til å tilby.

Powered by Labrador CMS