![FLYTTER: Filmskolen skal ikke lenger drive masterutdanning i Myrens Verksted på Sagene i Oslo. Fra neste år flytter de lokalene til innlandet.](https://image.universitas.no/384725.webp?imageId=384725&width=960&height=548&format=jpg)
Filmstudenter raser mot ledelsen
Filmskolen flytter alle masterutdanninger til innlandet. Norsk filmbransje vil tape, mener studentene
– Ledelsen setter økonomi foran kvalitet, sier Sverre Kvamme (30), masterstudent i konseptuell dokumentarregi ved Den norske filmskolen, som er en del av Universitetet i Innlandet.
Nylig fikk studenter og ansatte sjokkbeskjeden om at de blir det siste kullet som fullfører masterutdanningen i de tradisjonsrike fabrikklokalene på Myrens Verksted på Sagene i Oslo. Filmskolen er et fakultet ved Universitetet i Innlandet med base i Lillehammer.
Masterutdanningene ved Filmskolen har vært lokalisert i Oslo, men fra neste år skal masterprogrammene flyttes til midlertidige lokaler i enten Lillehammer eller Hamar, der de har campus for bachelorutdanninger. De nye byggene for masterstudier vil stå klart i løpet av 2027-2028, hvis alt går etter planen.
Ledelsen setter økonomi foran kvalitet
Sverre Kvamme (30), Masterstudent i konseptuell dokumentarregi
Ledelsen ved skolen hevder at flyttingen vil styrke satsingen på masterutdanningene, samtidig som det vil hjelpe med å kutte nødvendige kostnader. Den høye husleien i de nåværende lokalene, er en av årsakene som oppgis i et skriv sendt ut til de ansatte. Beslutningen vekker likevel sterke reaksjoner.
– Utdanningen er veldig yrkesrettet, og nærheten til norsk filmbransje var avgjørende for at jeg valgte dette studiet, sier Johanna Nyström (32), masterstudent i filmproduksjon.
Selv om hun får fullføre studiene sine i Oslo, er hun bekymret for hvordan flyttingen vil påvirke kvaliteten for fremtidige studenter.
– Det er ingen tvil om at færre vil søke seg inn. Jeg tror ikke skoleledelsen har tatt inn over seg konsekvensene av denne beslutningen, sier hun.
Ingen dialog med studentene
Flere deler bekymringen for masterutdanningens fremtid. – De som har tatt denne avgjørelsen, har ikke engang forhørt seg med oss som faktisk går her. Det er ganske sjokkerende, sier Fredrik Teige Skrattegård (25), masterstudent i visuell design.
Han mener prosessen avslører en ledelse som mangler forståelse for utdanningens behov. – Alt tyder på at dette handler mer om universitetspolitiske prioriteringer utenfor faglig utvikling. Det virker som de overser at vi er en kunstutdanning med helt andre krav enn en tradisjonell universitets- eller høyskoleutdannelse, sier Skrattegård.
Ifølge dem er mange av masterstudentene allerede aktive i filmbransjen ved siden av studiene. Utdanningen legger opp til at studentene kan kombinere skoleoppgaver med eksterne produksjoner, noe de frykter vil bli vanskeligere etter overføringen.
Selv om alle tre tok bachelorgraden på mindre tettsteder utenfor hovedstaden, er de enige om én ting.
– Vi ville ikke valgt å ta mastergraden i Lillehammer. Når utdanningen flyttes fra Oslo, blir mulighetene automatisk smalere. Det meste som skjer i norsk film skjer her, sier Nyström.
– Vi får fullføre her, så det påvirker ikke oss direkte. Men vi hever stemmen nå for studentene som kommer etter oss og hele den norske filmbransjen, sier Kvamme.
![ADVARER: Kvaliteten på masterutdanningen vil gå ned når skolen flytter, mener masterstudent Fredrik Teige Skrattegård (25).](https://image.universitas.no/384738.webp?imageId=384738&x=0.00&y=30.99&cropw=100.00&croph=65.17&width=960&height=942&format=jpg)
Et unikt fagmiljø i fare
I tillegg til muligheten for å kombinere studier med praktisk arbeid, er nærheten til aktører i filmbransjen en viktig del av studietilbudet. Gjesteforelesninger og samarbeid med eksterne utenfor filmskolen, er noe studentene verdsetter høyt.
– Ingen med base i Oslo vil kunne ta en rask tur til Lillehammer for å holde en forelesning. Det sier seg selv at det vil kreve en helt annen planlegging for mange, sier Skrattegård.
Han peker på at underviserne som jobber på skolen, selv også er aktive i bransjer studentene skal søke jobber i.
– Hvordan skal fagstaben kunne kombinere disse tingene, om de må bo i Lillehammer eller Hamar? Det kommer til å påvirke dem også. Det føles som ledelsen undervurderer hvor viktig dette er for utdanningens kvalitet, avslutter han.
Det er ingen tvil om at færre vil søke seg inn
Johanna Nyström (32) masterstudent på Den norske filmskolen
Usikker fremtid
Hvilke masterutdanninger Den norske filmskolen skal tilby og endelig plassering av programmene, er fortsatt under utredning. På slutten av fjoråret fikk rektor fullmakt av universitetstyret til å inngå samarbeidsavtale med Innlandet Science Park (InSP). Sparebankstiftelsen Hedmark har etablert InSP for å fremme innovasjon i regionen, skriver de på nettsidene sine.
Målet er at Science Park skal samle høyere utdanning og forskning, gründere, kunnskapsbedrifter, investorer og offentlige aktører under samme tak i innlandet-regionen, for å legge til rette for samarbeid og innovasjon.
Universitetet i Innlandet har uttalt at de ønsker å være en aktiv part i InSP, som allerede har etablert utdanningssenter i Kongsvinger og har planer om å utvide til flere byer i innlandet. Det tyder på at Filmskolens masterprogram sannsynligvis vil flytte inn et av InSP fremtidige lokaler enten i Hamar eller Lillehammer. Når byggene vil stå klart, er fremdeles usikkert. De foreløpig planene er at InSP i Lillehammer sentrum skal ferdigstilles høsten 2027 og InSP Hamar i 2028.
![TRADISJONSRIKT: Nylig fikk studenter og ansatte sjokkbeskjeden om at de blir det siste kullet som fullfører masterutdanningen i de tradisjonsrike fabrikklokalene på Myrens Verksted på Sagene i Oslo.](https://image.universitas.no/384740.webp?imageId=384740&width=960&height=548&format=jpg)
For dyrt
– Vi har lykkes med å utdanne flinke folk i Lillehammer i lang tid, og vi kommer til å få det til videre med masterstudentene når de flyttes til en by i innlandet. Det blir litt lenger avstand, men vi må bare sørge for at vi også er synlige i Oslo-regionen, sier dekan på Fakultetet for film og spill (FTVS) på Universitetet i Innlandet Leif Holst Jensen.
– Masteren har vært vellykket, men den er for dyr for dagens økonomi og fremtiden. Det handler om to ting, det ene er husleien og behovet for mer effektiv drift.
– Det er ikke en ønsket nyhet, men det er en nødvendig beslutning gitt betingelsene vi har nå, sier Jensen.
– Hvorfor har dere ikke forhørt dere med dagens masterstudenter?
– De vil ikke berøres av dette. Det er unødvendig å påføre dem unødvendig stress i studietiden om avgjørelser de ikke påvirkes av.
Han trekker frem at det har vært viktig å kartlegge hva studentene synes om masterprogrammene i dag, og at studentene vil være med på det faglige arbeidet med utformingen av masterutdanningene framover.
– Vil masterstudier på Den norske filmskolen være like attraktivt når dere flytter alt til innlandet?
– Hvis du vil ta en master på høyeste nivå nærmest gratis, tror vi at folk likevel vil søke også i Lillehammer eller Hamar, sier Jensen.
Inntaket til masterstudier på Filmskolen skjer annethvert år. Universitetet i Innlandet vurderer å ha opptak årlig, noe som også er grunnen til at de nå flytter, opplyser Jensen. Han er trygg på at Den norske filmskolen vil kunne tilby en god masterutdannelse til neste års kull selv om de nye lokalene ikke ennå er klare.
– Vi har campus på Hamar og Lillehammer og vil legge til rette for masterstudentene der.