KULTUR FOR ALLE: Studenter i Slovakia er klare for å protestere mot landets kulturminister Martina Šimkovičová.

Mener kulturminister er totalitær:

Studenter frykter for ytringsfriheten

I Slovakia anklages regjeringen for å gå til angrep på den frie kulturen. Studenter og politiske motstandere krever kulturministerens avgang.

Publisert Sist oppdatert
KUNSTEN BESTÅR: Flere tusen slovakere har demonstrert mot regjeringen siden sparkingen av landets kulturledere. Her en demonstrant med budskapet: «Maktens kulisser vil falle, men kunstens scene består.»

– Vi er veldig bekymret for den kunstneristiske ytringsfriheten i kulturlivet i Slovakia, uttaler studenten Patrícia Rotterová til Universitas. Hun studerer teaterregi ved Høyskolen for utøvende kunst i Bratislava. Sammen med tusenvis av slovakere har Rotterová tatt til gatene for å demonstrere mot nasjonalkonservatismens inntog i landets kulturliv. 

Etter valget i oktober 2023 dannet statsminister Robert Fico fra det sosialdemokratiske partiet Smer en koalisjonsregjering med to andre partier. Et av dem er det nasjonalkonservative partiet (SNS), som har fått ansvar for regjeringens kulturpolitikk. Siden kulturminister Martina Šimkovičová (SNS) ble innsatt i oktober i fjor har hun gjennomført flere kontroversielle inngripelser. Blant annet har hun sparket sentrale ledere av landets kulturinstitusjoner. 

Les også: Veggedyr-panikk på Blindern

Vi ønsker ingen form for sensur

Patrícia Rotterová (23), student

Tidligere i august var det direktør for det slovakiske nasjonalteateret Matej Drlička som fikk beskjed om å gå. Ifølge en artikkel i The Guardian har regjeringen anklaget teatersjef Drlička for å neglisjere slovakiske operasangere. Hovedpersonen selv mener handlingene bør ses som en fremming av kulturministerens politiske agenda. Til Klassekampen uttalte Drlička at han har blitt sparket uten noen gyldig grunn. 

Rekken av avskjedigelsene har skapt sterke reaksjoner. En samlet kultursektor påstår at grunnlaget for avskjedigelsene er tynt. Rotterová stiller seg bak Drlička. Sammen med nesten 200.000 andre slovakere, har hun signert et opprop som krever kulturministerens avgang. 

– Vi kan beskrive kulturministerens handlinger som totalitære, sier Rotterová.

KULTURKAMP: Frykten for å bli satt på en svarteliste gjør at mange av mine kolleger forblir tause, uttaler Ráchel Rimarčíková (i midten) til Universitas.

Aksjon for åpenhet 

I møte med kulturministerens avskjedigelser av kulturprofiler har demonstranter startet plattformen Open Culture! Den ble opprettet som en reaksjon på Šimkovičovás avskjedigelse av Zuzana Liptáková, direktør for Bibiana, et kunstgalleri for barn i Bratislava. Ráchel Rimarčíková studerer teaterdramaturgi og dramatikk ved Høyskolen for utøvende kunst i Bratislava. Sammen med Rotterová og andre slovakiske studenter har hun deltatt i Open Culture!

På plattformens nettsider skriver de at de inviterer kulturinstitusjoner til å beskytte kultursektoren i Slovakia. Rotterová forklarer at plattformen har forent flere teatre, universiteter og andre virksomheter som demonstrerer mot regjeringen og for et fritt kulturliv. De krever at kulturminister Martina Šimkovičová og kulturdepartementets generalsekretær Lukáš Machala umiddelbart trer av.

– Vi ønsker ingen form for sensur, vi ønsker å ha retten til å uttrykke oss fritt, sier Rotterová.

Les også: Prisene på utdanning øker

Illegitim sparking 

Det er en trussel for dem som mener at kulturen er til for å åpne øynene på folk

Jørn Holm-Hansen, seniorforsker ved OsloMet

Rimarčíková forklarer at i begynnelsen var Open Culture! en liten bevegelse. I løpet av den siste måneden har plattformen vokst seg større. Demonstrasjonene i Bratislava tok særlig til i styrke etter at direktøren for det slovakiske nasjonalgalleriet, Alexandra Kusá, fikk sparken kun en dag etter teaterdirektør Drlička. 

Ifølge statsviter Jørn Holm-Hansen ved by- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met, mangler den slovakiske regjeringen en legitim grunn til å sparke Alexandra Kusá. Holm-Hansen er seniorforsker ved Oslo Met og har politikk og forvaltning i øst- og sentraleuropa som ekspertisefelt. 

– Det formelle grunnlaget for å sparke Alexandra Kusá fra Nasjonalgalleriet var at oppussingen av bygget gikk for tregt. Det vil jeg kalle et påskudd. Min helt klare fornemmelse av situasjonen er at det ikke er reelt, sier han.

POLITISK HENSIKT: Statsviter Jørn Holm-Hansen mener at kulturminister Martina Šimkovičová omvender kultursektoren for å spre patriotiske og nasjonalistiske ideer til den slovakiske befolkningen.

Etnosentrisk regjering

Holm-Hansen mener at regjeringens kulturpolitikk speiler deres politiske ståsted, og at inngripelsene har en klar hensikt. Han mener at regjeringen sparker og setter inn nye direktører for å få større kontroll over kultursektoren, slik at de på sikt kan overføre sine verdier og ideer til befolkningen.

– Hvis den kulturen befolkningen blir eksponert for alltid er veldig patriotisk og nasjonalistisk, og de aldri blir utfordret når det gjelder deres egne fordommer, så vil jo flere og flere bli konservative, utdyper Holm-Hansen.

Kulturdepartementets inngripelser gjør det nemlig vanskeligere å oppleve kunst og kultur som ikke samsvarer med regjeringens nasjonalkonservatisme.

– Det er ennå ikke så autoritært at man ikke kan arbeide i frie teatergrupper eller ha uavhengige gallerier, men det blir vanskeligere å få offentlig støtte til det, sier Holm-Hansen.

Videre mener Holm-Hansen at siden regjeringen nå setter inn egne folk til å lede viktige kulturinstitusjoner, blir det vanskeligere for de politisk liberale og venstreorienterte å få maleriene sine utstilt og teaterstykkene sine satt opp.

FOR FRIHET: Studenter i Slovakia gjør seg klare for å protestere mot landets kulturminister Martina Šimkovičová, og for kulturens frihet.

– Vil du si at inngripelsene er en trussel for ytringsfriheten i kulturlivet?

– Jeg vil si at det er en trussel for det. Det er en trussel for dem som mener at kulturen er til for å åpne øynene på folk, å få folk til å innse noe nytt, eller tenke over ting, sier Holm-Hansen.

Les også: Færre studenter ble rusforgiftet denne fadderuken

Frykter «svarteliste»

For studentene som deltar i protestene, er dette en kamp for fremtiden. Rimarčíková forteller at hun er bekymret for sine karriere- og jobbmuligheter etter studietiden. Hun frykter at hennes deltakelse i Open Culture! kan føre til at hun ender opp på en uoffisiell «svarteliste». Dette kan skape problemer med å motta statlig støtte og gjøre det vanskeligere å få jobb i statlig støttede teatre.

– Denne muligheten er spesielt nedslående i et land hvor uavhengige teatre sliter med å overleve på grunn av begrenset publikum og ressurser. Frykten for å bli satt på en svarteliste gjør at mange av mine kolleger forblir tause, avslutter Rimarčíková. 

Powered by Labrador CMS