Palestina-aktivister demonstrerte mot Vedum
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ble avbrutt av palestinske demonstranter under et arrangement på Blindern.
Palestina-aktivister demonstrerte mot finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på Blindern. Statsråden ante fred og ingen fare, da fire aktivister braste inn i Sophus Bugges hus auditorium 1 på Universitet i Oslo.
Demonstrantene, som også er studenter, mener Vedum har en mulighet til å påvirke våpenleveransene til Israel, gjennom statens eierskap i våpenprodusentene Kongsberg Gruppen og Nammo. Staten eier 50 prosent av aksjene i begge selskapene.
Vedum: – Ytringsfrihet i Norge
Med palestinaskjerf og plakater tok demonstrantene Vedum på senga. Finansministeren reagerte imidlertid sindig.
– Dette er en del av ytringsfriheten i Norge, sa finansministeren og la til:
– Det som er styrken med det norske systemet er at vi snakker med hverandre.
Plakatene til de fire demonstrantene hadde flere tekster. Budskapet var tydelig.
«Våpnene deres ender opp i Israel og har drept 1524 barn på to uker», hevdet påskriften.
Vedum mener imidlertid det var synd at demonstrantene hadde skjerf som dekket til demonstrantenes ansikter.
– Jeg mener det er en fin ting i Norge at vi står for det vi mener og at vi tør å vise ansikt. Så det er min oppfordring til demonstrantene i neste runde. At man tør å vise ansikt og stå for holdningene sine, sa finansministeren til Universitas etter demonstrasjonen.
– Vil du instruere Kongsberg Gruppen og Nammo om å stanse produksjon og eksport av våpen til Israel slik demonstrantene krever?
– Vi har et veldig strengt regelverk når det gjelder våpeneksport fra Norge, nettopp fordi vi er opptatt av å ha det. Men det er utenriksministeren som må svare på det, sier Vedum.
Vil ansvarliggjøre statsrådene
Student i midtøstenstudier Helena Natvig Safi (21) er blant demonstrantene. Faren hennes er født og oppvokst på Gaza. Hun sier at de demonstrerte for å holde statsrådene ansvarlige.
– Dette er våpen som ender opp i Israel, mener hun.
– Selv om man produserer våpen, er man vel ikke en direkte part i konflikten?
– Jo, det tenker jeg. Dette er samarbeidsavtaler mellom ulike land. Norge liker å tenke at fordi man var en del av Oslo-avtalen og sender mye bistand så gjør det ikke noe at vi også gir masse våpen. Man kan ikke gi bistand med den ene hånden og våpen med den andre, sier Safi.
Hun mener bildet offentligheten har av regjeringen er feil.
– Folk må vite hvordan den norske regjeringen ikke kan gjemme seg bak en identitet som brobygger og moralsk kompass, for det er vi ikke.
Mener Vedum har et ansvar
Demonstrantene hevder norskproduserte våpen og våpendeler ender opp hos Israel.
– De blir brukt til bombing og etnisk rensing av palestinere og nå Gaza. Kongsberg har milliardkontrakter med amerikansk-eide Lockheed Martin og lager blant annet deler som brukes i F35-fly som sendes direkte til Israel og brukes til bombing av Gaza, sier aktivist og student Sindre Scavenius (23) til Universitas.
Han mener Vedum har et ansvar.
– Vedum kan som finansminister instruere sine bedrifter om å stanse produksjon og eksport av våpen til Israel, sier han.
Kongsberg Gruppen leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innenfor energi, offshore, shipping, fiskeri, forsvar og romfart. Selskapet er en videreføring av statseide Kongsberg Våpenfabrikk, som ble avviklet i 1987.
Nammos kjernevirksomheten omfatter utvikling og produksjon av rakettmotorer, militær og kommersiell ammunisjon, og skulderfyrte våpensystemer.
Finansministeren var på Blindern for en samtale med professor Einar Lie om historiefagets relevans i politikk, med særlig vekt på økonomi, og svarte på spørsmål fra studenter ved Universitetet i Oslo.