BEKYMRET: President i ANSA Øyvind Bryhn Pettersen har ikke mottatt store bekymringer fra norske studenter i USA. Førsteamanuensis Hilde Løvdal Stephens mener situasjonen strider med ytringsfriheten.

Advarer internasjonale studenter

Etter Trumps trusler om å deportere «Hamassympatisører», advarer et studiested i USA om å dele ytringer imot Trump-administrasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Opp mot hundre aktivister fra den anti-sionistiske aktivistorganisasjonen «Jewish Voice for Peace» har blitt arrestert etter å ha aksjonert mot pågripelsen av studenten Mahmoud Khalil i Trump Tower. Khalil ble arrestert etter å ha ledet studentprotestene mot Israel på Columbia University. 

Førsteamanuensis i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo Hilde Løvdal Stephens mener at arrestasjonen er i strid med ytringsfriheten. 

– Den klassiske definisjonen er når myndighetene går etter deg og prøver å straffe deg for noe du sier, så er jo det en klassisk overtramp på ytringsfrihet. 

– Har det noen gang skjedd noe lignende tidligere? 

– De tar opp taktikker fra den kalde krigen. Da kunne myndighetene gripe inn, hvis man hadde utenlandsk bakgrunn og en tilknytning til noe på venstresiden. Da kunne du risikere å bli deportert, slik vi ser det er forsøk på nå. 

60 universiteter i USA er under etterforskning for antisemittisk diskriminering og trakassering. 

– Den generelle MAGA-bevegelsens holdning til universitetene er at det er et farlig arnested for tanker som kan true rikets sikkerhet, forklarer Stephens 

– De har vært i konflikt med universitetskulturen over lengre tid. Og da er det én ting som man kan gå og klampe ned på, fortsetter hun. 

Stephens tror det langsiktige målet er å bygge ned universitetene bit for bit og glede en velgergruppe. 

– De bruker antisemittisme som en anledning for å slå ned på ting en tilknytning til noe på venstresiden. Dette henger sammen med hvilke grupper som støtter Trump, da MAGA-tilhengere ser på Israel som et gudsland, og mener at støtte til Israel vil bringe Guds velsignelse over USA. 

Har stoppet deportasjonen 

Student på Columbia University Mahmoud Khalil er den første som risikerer å bli deportert på grunn av deltagelse i pro-Palestina demonstrasjoner, til tross for å ha permanent oppholdstillatelse. 

– Han skal i utgangspunktet ha de samme rettighetene som amerikanske statsborgere. Det har blitt påpekt at hvis man først begynner å tukle med disse rettighetene, kan det åpne for at man også tukler med statsborgernes rettigheter. Man starter med en sak mange opplever som mindre viktig for dem og dermed ikke protesterer. Mye står på spill her, og det er alvorlige autoritære trekk, forklarer førsteamanuensis Stephens. 

Saken til Khalil går i det føderale rettssystemet, og en føderal dommer har stoppet deportasjonen. Men saken kan gå videre og kanskje havne på bordet til Trump-loyalister. 

– Potensielt så kan det her være skikkelig ille. Det spørs om rettsvesenet holder fast på de grunnleggende prinsippene om ytringsfrihet og rettssikkerhet, sier hun. 

– Det er ikke overraskende Trump-administrasjonen slår ned på universitetene. Det har vært i gjerdet veldig lenge nå, men det er allikevel veldig skremmende, avslutter Stephens. 

Potensielt så kan det her være skikkelig ille

Hilde Løvdal Stephens, Førsteamanuensis i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo

Advarer studenter 

Earlham College i Indiana har sendt ut en e-post til sine internasjonale studenter, der de gjør dem oppmerksomme på at USAs sikkerhetsdepartement kan overvåke hva som blir sagt på sosiale medier og i offentligheten. 

Øyvind Bryhn Pettersen, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), opplyser at de ikke er kjent med at noen norske studenter tilknyttet ANSA har mottatt en lignende mail. 

– Vi er kjent med nyhetene. Når vi snakker med medlemmene våre der borte er det ikke en stor bekymring. Det virker ikke som det har gått utover hverdagen i USA enda, forteller han. 

ANSA følger utenriksdepartementets reiseråd, og er dermed ikke aktuelt å fraråde studier i USA. De ønsker å bli informert dersom det oppstår utfordringer. 

– Som en samskipnad for norske studenter i utlandet er det viktig for oss å ivareta den enkelte studenten når det dukker opp en sak. Vi følger selvfølgelig mye med. Vi har jo tillitsvalgte i hele USA som vi lytter til og prater med. 

Alle studenter har en urokkelig rett til ytringsfrihet

Øyvind Bryhn Pettersen, president i ANSA

Til tross for ingen henvendelser fra USA angående ytringsfrihet ønsker Pettersen å understreke at ANSA mener det synd at retten til å demonstrere innskrenkes. 

– Vi i ANSA vil være tydelig på at alle studenter har en urokkelig rett til ytringsfrihet, også i utlandet. Den er viktig å ivareta, forteller Pettersen.

Powered by Labrador CMS