– Kjenner ikke rettighetene sine
Fellesforbundet til unge, utsatte arbeidstagere: – Man har lite å slå i bordet med hvis man ikke er medlem i Fellesforbundet.
Dårlige arbeidsvilkår er ikke uvanlig, mener Frank Schistad, sekretær i Fellesforbundet. Fagforeningen har rundt 142.000 medlemmer, og organiserer alt fra ansatte i byggeindustrien til flymekanikere, inkludert hotell, restaurant og catering.
Schistad understreker at de hører mest om sakene der det har gått dårlig.
– Det er en bransje med veldig mange unge arbeidstagere som ikke kjenner rettighetene sine. Hvis man ikke har de rette forutsetningene i kontrakten og ikke krever det man har rett på, kan man bli lurt, sier Schistad.
Student-Oslo flommer over av historier om ubehagelige opplevelser i servicebransjen. Vi har samlet femten av dem. Les de andre her:
- [Hannah gikk til rettssak for å få lønn](2)
- [Miriams sjef prøvde å kysse henne](4)
- [Arash fikk truende e-poster fra sjefene](3)
- [Thea turte ikke ta pauser](1)
Unge utsatt
Mens voksne arbeidstagere med 20 år bak seg i arbeidslivet ikke tar til takke med dårlige arbeidsvilkår, er unge mer utsatt, mener han.
Hver sommer besøker LOs sommerpatrulje arbeidsplasser for å undersøke arbeidsforholdene. Ifølge Schistad avdekker de hvert år mange tilfeller der unge arbeidstagere ikke har kontrakt. En skriftlig avtale som regulerer arbeidstid og lønn, er det aller viktigste å få på plass, mener sekretæren.
– Det er helt klart at man ikke bør være for rask til å skrive under på en kontrakt, man må se over og vurdere om dette er noe man vil begi seg utpå, sier han.
Muntlige og skriftlige avtaler er like bindende, men det kan være vanskelig å bevise førstnevnte. Schistad har en klar beskjed til unge arbeidstagere som er bekymret for egne arbeidsforhold:
– Man har lite å slå i bordet med hvis man ikke er medlem i Fellesforbundet.
Mads Randen kommenterer: Bransjen trenger en oppvask
Ut og inn
Selv om kun 26 prosent av unge mellom 16 og 26 år er fagorganiserte, ifølge en Fafo-rapport fra 2017, mener Schistad at Fellesforbundet gjør nok for å organisere flere unge, ufaglærte arbeidstagere. Problemet er nemlig stor gjennomtrekk av medlemmer.
– Det er en utfordring for hotell og restaurant at vi hvert år verver én tredjedel av medlemsmassen. En tredjedel slutter i bransjen, og vi rekrutterer én tredjedel inn, sier Schistad.
Mange i disse yrkene er ufaglærte og jobber deltid. Det gjør dem mindre motiverte til å melde seg inn i en fagforening.
– Utfordringen er at studenter og unge arbeidstagere har planlagt å være kort i bransjen, sier Schistad.
Likevel er det særlig de som er mest utsatte som bør bli med, selv om medlemskapet kan bli kortvarig, mener han.
– Alene må du ta grep om din arbeidssituasjon, men som medlem i en fagforening vil du få hjelp og støtte.