Deltidsjobb gir jobb
Å jobbe deltid ved siden av studiene gir bedre jobbmuligheter og lønn, er konklusjonen fra karriereveilederne ved Studentsamskipnaden i Oslo.
– Studenter som jobber deltid ved siden av studiene har ikke bare lettere for å få jobb, de vil gjerne også ende opp med bedre lønn etter endt utdannelse, sier Frode Nyhamn ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO).
I forrige utgave av Universitas kom det frem at bare 39,5 prosent studerer på heltid ved UiO. Studentparlamentsleder Heine Skipenes ga studenters deltidsjobbing mye av skylda for at så få velger en normert studieprogresjon. Men ifølge karriereveiledere kan det altså bokstavelig talt lønne seg å ha en deltidsjobb ved siden av studiene.
– Å ha jobberfaring vil ofte være gunstig i seg selv, uavhengig av om jobben er relevant eller ikke. Men dette varierer jo fra utdanning til utdanning, sier Nyhamn.
Bør være relevant
Også Bjørn K. Svendsen ved Karrieresenteret på Handelshøyskolen BI i Oslo har tro på at arbeidserfaring lønner seg.
– De som har jobbet en del ved siden av studiene har noe å putte på CV-en, og dermed noe å snakke om på jobbintervjuet. Det gir ofte bedre jobbmuligheter etter endt studie, mener han, men presiser at det er en fordel om jobben er relevant.
– Men det er ikke alltid så greit for studentene å vite hva som er relevant. Studentene har gjerne en tendens til å nedvurdere relevansen av egne deltidsjobberfaringer. En hektisk servitørjobb kan være relevant til en annen stilling med høyt tempo, som ikke nødvendigvis har noe med servering å gjøre, sier Svendsen.
Vil ha glidende overgang
Hele 56 prosent av Norges studenter jobber ved siden av studiene, viser tall fra Statistisk Sentralbyrås undersøkelse om studenters levekår i 2005.
Reinert Leirvik, prosjektdirektør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), mener det er viktig at studenter tenker på hva som er relevant for studiene og senere karriere, og ikke bare tenker inntekt når de tar seg jobb ved siden av.
– Man må tenke litt på inntekt, men også ha en studieplan som går på kompetansebygging, mener han.
Leirvik ønsker at den kunstige barrieren mellom fulltidsstudier og fulltidsjobb blir svakere.
– NHO har et prosjekt med ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Gjøvik. Der samarbeider flere lokale bedrifter med høgskolen slik at studentene får brukt kompetansen sin før de er ferdig med studiene. Dette er noe vi ønsker mer av, sier han.
Fraråder for mye jobbing
De fleste studenter som jobber, er ansatt i en 25-50 prosents stilling, opplyser Karrieresenteret ved UiO. Svendsen ved BI presiserer at det er viktig at jobben ikke tar overhånd. Det er Nyhamn ved UiO enig i, og han advarer mot å bruke lengre tid på studiene enn normert.
– Litt forsinkelse er ikke så farlig, men arbeidsgivere vil nok helst ha folk som kan levere i tide, sier han.
Ifølge en en ph.d-avhandling fra Aarhus Universitet, utført av Juanna Schrøter Joensen, viser det seg at det å ha jobb ved siden av studiene også er positivt mens man studerer. Ifølge Joensens tall, har studenter mindre sjanse for å stryke om de jobber fra 10 til 20 timer i uka ved siden av studiene, fremfor å ikke jobbe i det hele tatt. Selv tror Joensen resultatet skyldes at en ekstrajobb tvinger deg til å utnytte tiden mer effektivt.
Trenger tidspresset
Dersom studentene jobber mer enn 20 timer i uka viser imidlertid Joensens studie at sjansen for å stryke til eksamen er 38 prosent høyere i forhold til studenter uten jobb.
Marit Torseth (20) jobber deltid på Match ved siden av studier i rettsinformatikk. Hun har tro på undersøkelsen og mener at jobben gjør henne flinkere til å prioritere tiden.
– Jeg trenger litt tidspress for å få gjort noe, sier hun.
Samtidig tror hun arbeidet gjør henne mer utadvendt og lærer henne å snakke med mye forskjellige folk, noe som kan komme godt med i et senere yrke.